Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 4. 2017,
21.41

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

Natisni članek

risi Rusija Alrosa Cup Nik Zupančič slovenska hokejska reprezentanca SP v hokeju 2017

Sobota, 29. 4. 2017, 21.41

6 let, 6 mesecev

Pripravljalni turnir, Alrosa Cup, Sankt Peterburg, sobota

Slovenci za konec pripravljalnih tekem priznali premoč ruskim KHL-ovcem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53
Slovenija Rusija slovenska hokejska reprezentanca | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenska hokejska reprezentanca je na zadnji pripravljalni tekmi pred svetovnim prvenstvom palice prekrižala z rusko B-reprezentanco, sestavljeno iz igralcev lige KHL, in izgubila s 3:5. Risi so zaostajali že z 0:3, nato pa strnili vrste in vse do konca pretili favoriziranim domačinom, ki so osvojil Alrosa Cup. Sloveniji je pripadlo drugo mesto.

Slovenski hokejisti zadnji del priprav na majsko svetovno prvenstvo, ki ga bodo čez teden dni v Parizu odprli proti Švici, opravljajo v Rusiji. V soboto so odigrali še zadnje, šesto pripravljalno srečanje (štiri zmage, dva poraza – en po kazenskih strelih), na katerem so se v Sankt Peterburgu odločno zoperstavili ruski B-reprezentanci, ta je slavila s 5:3 in osvojila prvo mesto.

To je bil za varovance Nika Zupančiča najtežji preizkus v pripravljalnem obdobju. Nasproti so jim sicer stali oklepniki ruske izbrane vrste B, od katerih bi marsikateri lahko mirno igral tudi v ruski A-reprezentanci. Prav vsi ruski hokejisti namreč igrajo v Kontinentalni hokejski ligi, v kateri si kruh služijo štirje Slovenci (Jan Muršak, Rok Tičar, Žiga Jeglič in Robert Sabolič).

Po polovici tekme začeli zadevati, nato v igri vse do konca

Tekmo je med slovenskima vratnicama začel Gašper Krošelj, njegova menjava je bil Matija Pintarič, medtem ko so vratar Luka Gračnar ter branilca Miha Štebih in Jurij Repe srečanje spremljali ob ledu.

Rusi so povedli v sedmi minuti, nato pa prednost do 30. minute zvišali na 3:0. Ob koncu druge tretjine je Boštjan Goličič kot prvi zatresel domačo mrežo, a je zborna komanda hitro odgovorila z novim zvišanjem na +3. Osem sekund pred drugim odmorom je Slovenijo ob igralcu več približal njen kapetan in igralec tekme na slovenski strani Jan Muršak, ki se je tokrat srečal s kar nekaj soigralci moskovskega CSKA.

Boštjan Goličič je v 30. minuti kot prvi zatresel rusko mrežo, znižal je na 3:1. | Foto: Vid Ponikvar Boštjan Goličič je v 30. minuti kot prvi zatresel rusko mrežo, znižal je na 3:1. Foto: Vid Ponikvar

Risi so se v 45. minuti povsem vrnili v igro, na 4:3 je znižal Ken Ograjenšek. Ob koncu so poskušali izenačenje izsiliti še brez vratarja v golu, a je Maksim Šalunov plošček poslal v prazno mrežo in postavil končnih 5:3.

 

Slovenski pogled na tekmo z Rusijo

Kapetan Jan Muršak meni, da so prikazali najboljšo predstavo na pripravljalnih tekmah. | Foto: Vid Ponikvar Kapetan Jan Muršak meni, da so prikazali najboljšo predstavo na pripravljalnih tekmah. Foto: Vid Ponikvar

Jan Muršak, kapetan Slovenije in igralec tekme na slovenski strani: Mislim,da smo odigrali kar dobro tekmo. Rusi so bili, čeprav so bili mladi, precej kakovostnejši od reprezentanc, s katerimi smo do zdaj igrali v pripravah. Ti hokejisti v svojih klubih igrajo vidne vloge v ligi KHL. Bili so hitri in nevarni, a ko smo se enkrat privadili njihovi igri, nam je šlo bolje. Mislim, da smo odigrali najboljšo tekmo v pripravljalnem obdobju.

Zame je bilo morda malo lažje, saj sem vse igralce poznal in klubskega tekmovanja, a je bilo vseeno drugače. V reprezentanci igramo drugačen stil hokeja, kot sem ga igral v CSKA-ju.

Še vedno lahko izboljšamo igro z igralcem več in manj, pa tudi igro šest na pet, morda lahko še malo izpilimo sistem. Drsalno smo dovolj dobri, fizično smo močni, ampak ko bomo sistem povsem obvladali, bo še boljše.

Boštjan Goličič, strelec zadetka na svoji jubilejni 100. tekmi: Mislim, da smo prikazali dobro predstavo in da smo se dobro upirali Rusom. Na koncu smo sicer izgubili, a bi se tekma lahko tudi drugače obrnila. Lahko smo zadovoljni.

Zame je velika čast, da sem odigral že 100 tekem. Upam, da jih bom odigral še veliko. Zadetek je bil le še ena lepa stvar. Lepše bi bilo, le če bi še zmagali.

Po turnirju ostajajo v Rusiji, končni seznam bo znan v prihodnjih dneh

Risi do torka ostajajo v Sankt Peterburgu, kjer bodo še naprej pilili podrobnosti pred prvenstvom. V torek se bodo za kratek čas vrnili v domovino, na svetovno prvenstvo pa bodo odpotovali v četrtek zjutraj. Po pripravah v Rusiji bo selektor naredil še zadnji rez na reprezentančnem seznamu.

Alrosa Cup, Sankt Peterburg, 27.–29. april

Četrtek, 27. april
Norveška U25 : Rusija U25 2:8 (0:4, 1:2, 1:2)

Petek, 28. april
Norveška U25 : Slovenija 3:5 (0:1, 0:3, 3:1)
Poročilo in odziv po tekmi

Sobota, 29. april

Rusija U25 : Slovenija 5:3 (2:0, 2:2, 0:1)
Strelci: 1:0 Šalunov 7., 2:0 Sannikov 13., 3:0 Ilienko 31., 3:1 Goličič (D. Rodman, Podlipnik, 35.), 4:1 Barabanov (38., PP1), 4:2 Muršak (Kranjc, 40., PP1), 4:3 Ograjenšek (Mušič, Podlipnik, 45.), 5:3 Šalunov (59., EN)
Poročilo s tekme
Streli: Rus 25 (9, 9, 7), Slo 29 (7, 11, 11)
Kazenske minute: Rus 4 (0, 2, 2), Slo (0, 4, 2)
PP1-zadetek z igralcem več
EN-zadetek v prazen gol

Postava Slovenije: Krošelj, Pintarič; Kovačević, Robar, Sabolič, Tičar, Jeglič; Kranjc, Vidmar, Urbas, Muršak, Verlič; Gregorc, Pretnar, Pance, Goličič, D. Rodman; Tavželj, Podlipnik, Ograjenšek, Mušič, Kuralt, Pem. Selektor: Nik Zupančič.

Postava Rusije na Alrosa Cup: Igor Šestjorkin (SKA Sankt Peterburg), Igor Ustinskij (Avtomobilist Jekaterinburg), Andrej Filonenko (CSKA Moskva); Jegor Rykov, Maksim Čudinov (oba SKA Sankt Peterburg), Rušan Rafikov, Nikita Čerepanov (oba Lokomotiv Jaroslavl), Igor Ožiganov, Artjom Blažievskij, Mihail Naumenkov, Artjom Sergeev (vsi CSKA Moskva), Zakhar Arzamastsev (Salavat Julajev Ufa); Maksim Šalunov, Sergej Šmakov, Stepan Sannikov (vsi Sibir Novosibirsk), Jegor Korškov, Pavel Kraskovskij, Aleksander Polunin, Artjom Ilenko (vsi Lokomotiv Jaroslavl), Mihail Vorobjov, Kirill Kaprizov (oba Salavat Julajev Ufa), Vjačeslav Osnovin, Maksim Mamin (oba CSKA Moskva), Aleksander Barabanov, Alexander Dergačjov (oba SKA Sankt Peterburg).

 

Seznam slovenske reprezentance

Vratarji (3): Gašper Krošelj (AIK, Allsvenskan, druga švedska liga), Matija Pintarič (Lyon, Ligue Magnus), Luka Gračnar (Red Bull Salzburg, liga EBEL)

Branilci (10): Klemen Pretnar, Sabahudin Kovačevič (oba Junost Minsk, beloruska Extraliga), Aleš Kranjc (Bad Nauheim, DEL2), Andrej Tavželj (Angers, Ligue Magnus), Matic Podlipnik (Lyon, Ligue Magnus), Miha Štebih (Frydek-Mistek, WSM liga, druga češka liga), Jurij Repe (Kladno, WSM liga, druga češka liga), Mitja Robar (KAC Celovec, liga EBEL), Luka Vidmar (Frederikshavn, Metal Ligaen), Blaž Gregorc (HK Mountfield, češka Extraliga)

Napadalci (13): Rok Tičar (Avtomobilist Jekaterinburg, Liga KHL), Jan Muršak (CSKA Moskva, liga KHL), Robert Sabolič (Admiral Vladivostok, liga KHL), Žiga Jeglič (Slovan Bratislava, liga KHL), Žiga Pance (KAC Celovec, liga EBEL), Aleš Mušič (HDD Olimpija, liga EBEL), David Rodman, Boštjan Goličič, Anže Kuralt (vsi Grenoble, Ligue Magnus), Ken Ograjenšek (Graz 99ers, liga EBEL), Jan Urbas, Miha Verlič (oba VSV Beljak, liga EBEL), Nik Pem (Heilbronner Falken, DEL2)

Selektor: Nik Zupančič

Pomočniki: Edo Terglav, Gaber Glavič, Aleš Burnik

V oklepaju so zapisani klubi, v katerih so hokejisti igrali v končani sezoni.

 

Časovnica priprav na prvenstvo:

3. april–25. april:
priprave v Sloveniji, na Bledu in na Jesenicah
11. april: tekma v Celju proti Madžarski - zmaga Slovenije z 2:1
15. april: tekma v Ljubljani proti Kazahstanu - poraz Slovenije z 1:2 po kazenskih strelih
18. april: tekma v Budimpešti proti Madžarski - zmaga Slovenije s 3:5
23. april: tekma v Egni/Neumarkt proti Italiji - zmaga Slovenije z 1:4
25. april–2. maj: priprave v Sankt Peterburgu (28. april: zmaga Slovenije s 5:3 proti Norveški U25, 29. april: tekma z Rusi U25)
5. maj: začetek SP, Slovenija bo prvo tekmo odigrala 6. maja proti Švici

 

Slovenske tekme v skupinskem delu SP, Pariz:

Sobota, 6. maj: 12.15 Švica – Slovenija

Nedelja, 7. maj: 12.15 Slovenija – Kanada

Torek, 9. maj: 16.15 Slovenija – Norveška

Sreda, 10. maj: 20.15 Finska – Slovenija

Petek, 12. maj: 16.15 Češka – Slovenija

Sobota, 13. maj: 16.15 Slovenija – Belorusija

Ponedeljek, 15. maj: 20.15 Francija – Slovenija

Ne spreglejte