Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
4. 7. 2016,
17.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Euro 2016 Nemčija Francija Portugalska Wales Miran Pavlin slovenska nogometna reprezentanca

Ponedeljek, 4. 7. 2016, 17.30

6 let, 7 mesecev

Oko strokovnjaka - Miran Pavlin po četrtfinalu EP 2016

Miran Pavlin je velik navijač Ronalda, zdaj pa ima pomisleke

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Nekdanji slovenski reprezentant Miran Pavlin je tesno povezan s kar tremi selektorji polfinalistov letošnjega evropskega prvenstva. Na Portugalskem ga je treniral Fernando Santos, v Nemčiji Joachim Löw, s selektorjem Walesa Chrisom Colemanom pa sta se spoznala pred davnimi leti v Londonu.

Kaj nas še čaka na evropskem prvenstvu?

Polfinale:
Sreda, 6. julij ob 21.00: Portugalska - Wales

Četrtek, 7. julij ob 21.00: Nemčija - Francija

Finale:
Nedelja, 10. julij ob 21.00: Portugalska/Wales - Nemčija/Francija

Evropsko prvenstvo v Franciji spremlja mlado in staro. Dogajanje pozorno spremlja tudi Miran Pavlin. Nekdanji kapetan slovenske izbrane vrste, ki je v bogati karieri nastopil tudi na evropskem prvenstvu ter se na znamenitem remiju med Slovenijo in ZR Jugoslavijo (3:3 na Euru 2000) vpisal med strelce, nestrpno čaka sklepna dejanja v Franciji.

"Euro je presegel moja pričakovanja. Gledanost tekem je velika, dvoboji so zelo zanimivi in izenačeni. Vrhunsko. Koncept s 24 udeleženci je pravilen, pomemben zlasti za nas, manjše države. Naslednjič moramo biti zraven. Moramo zavihati rokave in priti na Euro," si želi, da bi leta 2020 na zaključnem turnirju nastopila tudi Slovenija.

Selektorju Walesa, ki ga pozna osebno, bi privoščil uspeh

Chris Coleman je vodil Fulham od leta 2003 do leta 2007. | Foto: Chris Coleman je vodil Fulham od leta 2003 do leta 2007. V četrtfinalnih srečanjih letošnjega Eura sta nanj največji vtis naredila Wales in Francija. Otočani se bodo v sredo na prvi polfinalni tekmi pomerili s Portugalsko, do katere naš sogovornik goji goreče simpatije.

"To bo velika poslastica, na kateri sploh ne vem, komu bi bolj privoščil uspeh. Pravzaprav bom prvič po dolgih letih, kar zadeva Portugalsko, ostal nevtralen. Zakaj? Selektor Walesa je moj prijatelj in krasna oseba. Res bi mu privoščil fenomenalen rezultat," je razkril, da ga s Chrisom Colemanom veže dolgoletno prijateljstvo.

"Pred davnimi leti, ko je še treniral Fulham in ni bil tako uspešen kot danes (smeh, op. p.), naju je spoznal skupen prijatelj. Ni kaj, z Walesom piše pravljico. To je velika zgodba," čustveno doživlja največji nogometni uspeh v zgodovini dežele s tremi milijoni prebivalcev. Po zmagi nad Belgijo (3:1) je Colemanu poslal čestitko. Morda mu bo že v sredo novo ...

Wales ima bolj čvrsto reprezentanco

Superzvezdnika belih baletnikov bosta v sredo goreča tekmeca. Kdor bo zmagal, bo zaigral v velikem finalu EP. | Foto: Superzvezdnika belih baletnikov bosta v sredo goreča tekmeca. Kdor bo zmagal, bo zaigral v velikem finalu EP. Polfinalno srečanje med Portugalsko in Walesom v nogometnih krogih napovedujejo kot obračun klubskih soigralcev in superzvezdnikov madridskega Reala Cristiana Ronalda in Garetha Bala. Tako ga na prvo žogo doživlja tudi 44-letni Gorenjec, a dodaja, da to ni najbolj pošteno do njunih soigralcev. "Ronaldo in Bale bosta le delno ključna igralca na tej tekmi. Ko sta na igrišču, nase vežeta vsaj dva igralca in s tem olajšata delo soigralcem. Zaradi tega sta po svoje ključna igralca. Bo pa v Lyonu zmagala tista reprezentanca, ki bo bolj kompaktna in čvrsta. V tem trenutku menim, da je to Wales.''

Pri Walesu bo pogrešal glavnega podajalca Aarona Ramseyja (zaradi rumenih kartonov bo v polfinalu počival, op. p.), a to po njegovem mnenju ne zmanjšuje možnosti Walesa, ki so vsaj 50-odstotne. "Težava Walesa bi lahko bila le krajša klop. Tekme se igrajo na od tri do štiri dni. To je dolg turnir in vprašanje je, ali bodo zdržali vsi, ki igrajo bolj ali manj vse tekme. Pri Portugalski se je Santos odločal za več menjav, a Portugalska v 90 minutah ni dobila še nobene tekme, zato ima Wales realno kar nekaj možnosti za napredovanje," ne izključuje scenarija, da bi Valižani po Belgijcih presenetili še vsaj na papirju favorizirano Portugalsko.

Portugalci so se malce "šlepali"

Portugalce pozna odlično. Je njihov dolgoletni navijač. Selektor Fernando Santos ga je vodil eno sezono pri Portu (zanimivo je, da ga je selektor Nemčije Joachim Löw pol leta vodil v Karlsruheju). Takrat je bil njegov soigralec tudi Ricardo Carvalho. "Je še zadnji iz moje generacije (smeh, op. p.)," je dejal sodelavec športnega direktorja NK Maribor. Ko je Carvalho delil slačilnico s Pavlinom, je bil še nadarjeni mladinec, danes pa je pri 38 letih eden najstarejših udeležencev Eura. Lahko uresniči sanje in postane evropski prvak. Od naslova je oddaljen le dva koraka.

Fernando Santos, nekdanji Pavlinov trener pri Portu, in Cristiano Ronaldo se pripravljata na dvoboj z Valižani. | Foto: Fernando Santos, nekdanji Pavlinov trener pri Portu, in Cristiano Ronaldo se pripravljata na dvoboj z Valižani.

"Kaj pa vem ... Portugalci so taktično pametno igrali le proti Hrvaški, na vseh preostalih tekmah pa so se malce 'šlepali', spremljala jih je tudi sreča. Da prideš brez zmage v 90 minutah v polfinale? To so včasih znali le še Italijani ... Ima pa Portugalska kakovostno ekipo. Če bo Ronaldo boljši, kot je bil do zdaj - zanj vedno veljalo drugačna merila kot pri drugih in od njega smo navajeni, da vedno zabija -, potem Portugalci ne bodo rekli zadnje. Portugalska je zelo odvisna od njega. Skoraj preveč," je opozoril na pomembno vlogo prvega zvezdnika madridskega Reala.

Reprezentanca mora biti v prvi vrsti ekipa

Borbena Islandija je izpadla šele v četrtfinalu. | Foto: Reuters Borbena Islandija je izpadla šele v četrtfinalu. Foto: Reuters Portugalci imajo več znanih posameznikov, Wales pa ima nekaj drugega. "Kot ekipa ima fenomenalno vzdušje. To bi lahko prevesilo dvoboj v njegovo korist. Je prvovrstna senzacija. Presenetil je Belgijo, ki ima slab moštveni duh. Odnosi med igralci niso urejeni. Belgija po kakovosti posameznikov spada v finale, a mora biti reprezentanca na velikem tekmovanju v prvi vrsti ekipa. To malce pogrešam tudi pri Sloveniji. Če bi bila prava ekipa, bi absolutno igrala na tem prvenstvu. Poglejte samo Wales, Islandijo ali pa Severno Irsko, ki se je uvrstila med 16 najboljših. V reprezentanci je zelo pomembna ta energija. Če je nimaš, se ti lahko pripeti isto kot Belgiji, ki ima takoj za Francijo najmočnejša imena," poudarja pomembnost moštvenega duha, ki pri nekaterih udeleženkah letošnjega Eura ni prišel do izraza.

Pri Islandiji, ki je v nedeljo po visokem porazu s Francijo (2:5) izpadla v četrtfinalu, je. "Ta poraz ne bo pokvaril krasnega vtisa. Islandija je vsakič igrala z le 13 igralci. Bili so izčrpani, nato pa je prišla še visoko motivirana Francija s 70 tisoč ljudmi za svojim hrbtom. Nerealno je bilo pričakovati nov uspeh Islandije, ki fizično ni bila kos nalogi," se je dotaknil nedeljskega srečanja v St. Denisu.

Če bo Francija izločila Nemčijo, bo evropska prvakinja

Francozi računajo na bučno podporo domačega občinstva. | Foto: Francozi računajo na bučno podporo domačega občinstva. Na Stade de Franceu se bo 10. julija igral finale. Bo v njem zaigrala gostiteljica Francija ali svetovna prvakinja Nemčija? Odgovor bo znan v četrtek zvečer, po drugem polfinalnem dvoboju, ki bo potekal v Marseillu.

"Če so Francozi načrtovali takšen dvig forme, saj so iz tekme v tekmo boljši, so na pravi poti. Velike reprezentance vedo, da je turnir zelo dolg. Temu primerno tudi odmerjajo nastope igralcev. Imajo dolgo klop, manjše reprezentance pa le od 13 do 14 igralcev. Tako Francozi kot Nemci niso vedno blesteli na tem prvenstvu, zdaj pa jih čaka finale pred finalom. Dobesedno. Obema ekipama dajem polovične možnosti," je prepričan, da bo srečanje postreglo z enakovredno in izenačeno predstavo.

Nemški stroj, ki ga vodi nekdanji Pavlinov trener Löw, ne pušča ravnodušnega niti nekdanjega slovenskega reprezentanta. "Na Nemce moraš vedno računati. Odigrali so že toliko velikih tekem, proti Italiji pa prekinili negativno tradicijo ... Tega ne smemo pozabiti," verjame, da elf ne bo zlahka prodal svoje kože v polfinalu. Če bo izgubil, Franciji napoveduje naslov evropskega prvaka.

Nemški selektor Joachim Löw, ki je pol leta treniral tudi Mirana Pavlina, želi po svetovnem (2014) osvojiti še evropski naslov. | Foto: Nemški selektor Joachim Löw, ki je pol leta treniral tudi Mirana Pavlina, želi po svetovnem (2014) osvojiti še evropski naslov.

"Če se ji bo izšlo in bo prišla v finale, bo moja prva favoritinja za naslov. S pomočjo domačega občinstva težko izgubiš." To dokazuje tudi statistika uspešnosti galskih petelinov, ki na zadnjih velikih tekmovanjih (EP 1984 in SP 1998), ki so jih gostili, sploh niso izgubili. Tudi letos so učinkoviti in nepremagljivi, prvi na prvenstvu so na enem srečanju dosegli pet zadetkov. V pravem času, ko se bliža četrtkov sosedski derbi z Nemci.

Ganile so ga solze italijanskih veteranov

Pavlin ve, kako je igrati na evropskem prvenstvu. | Foto: Pavlin ve, kako je igrati na evropskem prvenstvu. Italijani so v četrtfinalu skoraj prekrižali načrte Nemcem, a se jim ni izšlo pri izvajanju kazenskih strelov. "Italija je imela vedno toliko sreče, da jim zdaj, ko so izpadli proti Nemcem, ne sme biti preveč žal. Ganile so ga iskrene solze igralcev, ki so v letih in se jim bliža konec kariere, začudilo ga je tudi nonšalantno izvajanje strelov z bele točke, zlasti Simoneja Zaze in Graziana Pelleja.

"Italijani so se ušteli. Skovali so napačen načrt, nato pa jim je šlo vse narobe," je bil začuden. Bo začuden tudi v sredo in četrtek, ko nogometno Evropo čakata dve novi poslastici?

Ne spreglejte