Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
2. 7. 2016,
7.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,88

Natisni članek

Belgija Wales Euro 2016 Marc Wilmots Thibaut Courtois

Sobota, 2. 7. 2016, 7.00

6 let, 6 mesecev

Marc Wilmots bo razmislil o odstopu

Belgijski zvezdnik napadel selektorja

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,88
Courtois | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nogometaši Belgije v četrtfinalu evropskega prvenstva v Franciji proti Walesu niso upravičili vloge favorita, ampak razočarali navijače s porazom z 1:3. "Prevzemam odgovornost za izpad," je dejal selektor Marc Wilmots. Vratar Thibaut Courtois je njegove taktične odločitve označil za zgrešene.

Belgija ima v svojih vrstah kopico nogometašev, ki igrajo pomembne vloge v vodilnih evropskih klubih. V zvezni vrsti in napadu vlada ogromna gneča za igralna mesta, selektor Marc Wilmots pa ne more ugoditi vsem kandidatom. Ima težavno nalogo, saj vodi skupino odličnih posameznikov z ogromnim potencialom.

Do kam lahko seže Belgija, je dokazala na svetovni lestvici Fife, kjer je zasedala že prvo mesto, zdaj pa gleda v hrbet le Argentini. Na evropskem prvenstvu v Franciji tega ni dokazala, saj so rdeči vragi izpadli že v četrtfinalu in tako ostali brez možnosti, da bi prvo reprezentančno lovoriko naskakovali do samega konca.

Selektorju se maje stolček

Marc Wilmots je z Belgijo spadal med največje favorite za osvojitev naslova. | Foto: Reuters Marc Wilmots je z Belgijo spadal med največje favorite za osvojitev naslova. Foto: Reuters Razočaranje belgijskih navijačev je bilo ogromno, saj so prepričani, da bi moral Wilmots s trenutno zasedbo preskočiti valižansko oviro in se zavihteti vsaj v polfinale. V Lille, ki je od belgijske meje oddaljen le deset kilometrov, jih je na dan srečanja z Walesom pripotovalo okrog sto tisoč.

Po nepričakovanem porazu jim ni bilo do veselja. Potrt je bil tudi selektor, ki se mu resno maje stolček. Redkokoga bi presenetilo, če bi odstopil takoj po srečanju. Tako se je na evropskem prvenstvu v Franciji odločilo že nekaj strategov, Wilmots pa je sporočil, da bo o vsem še razmislil in odločitev sprejel po koncu prvenstva.

Še bolj peče kot po porazu v finalu lige prvakov

Vratar Chelseaja se je moral obrisati pod nosom, saj je ostal brez vrhunskega dosežka z reprezentanco. | Foto: Reuters Vratar Chelseaja se je moral obrisati pod nosom, saj je ostal brez vrhunskega dosežka z reprezentanco. Foto: Reuters "Prevzemam odgovornost za izpad. Moram razmisliti o nekaterih stvareh, ne zdi pa se mi smiselno, da bi odločitev sprejel takoj po tekmi. V mojem telesu se pretaka še ogromno adrenalina," je nekdanji belgijski reprezentant namignil, da noče kar tako zapustiti selektorskega položaja. O tem, ali bo še naprej vodil rdeče vrage, naj bi se odločil po koncu Eura. Prvenstvo v Franciji se konča 10. julija, ko se bosta na Stade de Francu udarila finalista.

Eden izmed njiju bo morda Wales. V petek je s 3:1 strl srca belgijskim privržencem in ustavil belgijski zmagoviti niz. Trajal je tri tekme, Belgija pa je premagala Irsko, Švedsko in Madžarsko. Proti Valižanom ni šlo, saj je moral Thibaut Courtois po žogo v svojo mrežo kar trikrat (1:3).

"Z Atleticom sem izgubil finale lige prvakov (leta 2014 v Lizboni proti Realu, op. p.), a me poraz proti Walesu bolj peče kot tisti. Ponovili smo napake s tekme proti Italiji. Zelo boli, ko tako zapraviš priložnost. Morda ne bomo nikoli več tako blizu finala. Wales je bil taktično močnejši od nas," je dejal visoki vratar Chelseaja in s tem namenil neposredno kritiko selektorju, ki je sestavljal taktični načrt, kako se zoperstaviti Otočanom.

O tem mu je veliko povedal na štiri oči v slačilnici po dvoboju. "Courtois je razočaran po skromni sezoni s Chelseajem. Njegovih sanj o tem, da bi osvojil lovoriko, je konec," je selektor vrnil žogico nezadovoljnemu vratarju.

Ni čarovnik

"Imeli smo dobro strategijo uvodnih 25 minut, nato pa smo iz neznanega razloga padli in se pomaknili nazaj. Ne vem, zakaj so moji igralci začeli delati toliko napak. Tega si ne bi smeli dovoliti. Bilo jih je preveč, da bi lahko proti zelo dobremu Walesu računali na zmago," je potožil Wilmots.

Belgijci so prvenstvo v sosednji državi zapustili po treh zmagah in dveh porazih. | Foto: Reuters Belgijci so prvenstvo v sosednji državi zapustili po treh zmagah in dveh porazih. Foto: Reuters

Belgijska javnost se sprašuje, kako je lahko mesto v obrambi zaupal Jordanu Lukakuju in Jasonu Denayerju, ki nista bila kos nalogi in omogočila Walesu lažjo pot do doseganja zadetkov. "Nisem čarovnik, tako da igralcem ne morem dati izkušnje. Morda sta delala napake zaradi mladosti. Prevzemam odgovornost," je dodal Wilmots, ki je že pred prvenstvom ostal brez dveh poškodovanih branilcev (Vincent Kompany in Nicolas Lombaerts), proti Walesu zaradi kartonov ni mogel igrati Thomas Vermaelen, zaradi poškodbe pa Jan Vertonghen. Zdesetkana obramba je padla na izpitu, Wales pa si je izbojeval pot do preobrata in sladke zmage, s katero ostaja v boju za evropsko krono. Belgija bo imela naslednjo priložnost leta 2020 ...

    

Ne spreglejte