Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
10. 7. 2016,
16.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38

1

Natisni članek

Euro 2016 Mark Clattenburg Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Antoine Griezmann Fernando Santos Didier Deschamps Luis Nani Dimitri Payet Paul Pogba

Nedelja, 10. 7. 2016, 16.15

6 let, 6 mesecev

Kdo so nogometaši, ki jih bomo gledali v velikem finalu?

Fantje, ki bodo zvečer na očeh večstomilijonskega občinstva

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38

1

Danes ob 21. uri nas v Parizu čaka zadnje dejanje letošnjega evropskega prvenstva v Franciji. Za naslov se bosta pomerili domača reprezentanca proti portugalski. Kdo so nogometaši, ki naj bi nekaj minut pred 21. uro, ko se bo spektakularna tekma začela, pritekli na igrišče štadiona Stade de France?

Danes ob 21. uri bo na štadionu Stade de France v Parizu veliki finale 15. evropskega prvenstva. | Foto: Danes ob 21. uri bo na štadionu Stade de France v Parizu veliki finale 15. evropskega prvenstva.

Portugalska – Francija

Finale evropskega prvenstva 2016, danes ob 21.00. Štadion Stade de France v Parizu (kapaciteta 81.338). Sodnik: Mark Clattenburg (Anglija).

Verjetni začetni enajsterici:
Portugalska (4-3-1-2): Patricio; Guerreiro, Fonte, Pepe, Soares; Mario, Carvalho, Sanches; Silva; Ronaldo, Nani.
Francija (4-2-3-1): Lloris; Sagna, Umtiti, Koscielny, Evra; Pogba, Matuidi; Sissoko, Griezmann, Payet; Giroud.

Selektorja Portugalske, Fernando Santos, in Francije, Didier Deschamps, naj bi imela danes zvečer na tekmi, ki naj bi si jo prek televizijskih zaslonov ogledalo nekaj sto milijonov ljudi po vsem svetu (finale zadnjega evropskega prvenstva, v katerem je Španija pred štirimi leti na Poljskem premagala Italijo s 4:0, je spremljalo 299-milijonsko občinstvo), na voljo vse razpoložljive sile. Vprašljiv je le Pepe, a naj bi bil izkušeni branilec Portugalske vseeno pripravljen.


Kaj vse smo pripravili pred velikim finalom?


Spoznajte 22 nogometašev, ki naj bi danes zvečer na tekmi, na kateri bo glavni delivec pravice angleški sodnik Mark Clattenburg, igrali od prve minute.

Portugalska, ki je leta 2004 izgubila v finalu pred domačimi navijači, lovi prvi naslov evropskega prvaka. Francija je bila najboljša že dvakrat. Nazadnje leta 2000, pred tem je šla na evropskem prvenstvu do konca leta 1984, ko je naslov osvojila pred domačimi navijači. Zdaj se ji ponuja nova priložnost.


PORTUGALSKA


Rui Patricio (28 let)

Klub: Sporting Lizbona
Statistika EP 2016: 6 nastopov (600 minut)
Reprezentanca Portugalske: 51 nastopov, brez zadetka
Vrednost: 14.000.000 evrov

Rui Patricio brani na drugem evropskem prvenstvu. | Foto: Rui Patricio brani na drugem evropskem prvenstvu. Izkušeni vratar, ki ga že dolgo povezujejo s selitvijo v tujino, predvsem v Anglijo, a še vedno brani v Lizboni za tamkajšnji Sporting, katerega član je od najstniških let.

Brani na tretjem velikem tekmovanju. Na evropskem prvenstvu pred štirimi leti je igral na vseh tekmah Portugalske, ki se je prebila do polfinala, letos je s soigralci naredil še korak dlje.

Svetovnega prvenstva pred dvema letoma v Braziliji se ne spominja po dobrem. Na prvi tekmi je prejel štiri zadetke pri porazu proti Nemčiji z 0:4, potem se je poškodoval in ni več igral.

Raphaël Guerreiro (22 let)

Klub: Borussia Dortmund (Nemčija)
Statistika EP 2016: 4 nastopi (390 minut), 1 podaja
Reprezentanca Portugalske: 11 nastopov, 2 zadetka
Vrednost: 9.000.000 evrov

Mladi levi bočni branilec se v Franciji zagotovo počuti domače. Rodil se je namreč v Parizu in za Portugalsko, ki je domovina njegovega očeta, prvič zaigral leta 2013.

Nogometaš, ki je pred kratkim iz francoskega prvoligaša Lorienta za 12 milijonov evrov prestopil v Borussio Dortmund, prvič nastopa na velikem tekmovanju, a ne daje vtisa, da je zaradi tega kaj slabši. Blestel je predvsem na tekmi proti Walesu v polfinalu, ko je prispeval tudi podajo za enega izmed dveh golov Portugalske pri zmagi z 2:0.

Jose Fonte (32 let)

Klub: Southampton (Anglija)
Statistika EP 2016: 3 nastopi (330 minut)
Reprezentanca Portugalske: 15 nastopov, brez zadetka
Vrednost: 5.000.000 evrov

Čeprav je star že 32 let, za Portugalsko nastopa šele dve leti. V skupinskem delu letošnjega evropskega prvenstva ni igral niti minute, v izločilnih delih je odigral prav vse.

Že šest sezon igra v Angliji in je steber obrambe Southamptona, pri katerem ga zelo cenijo. Da je res tako, potrjuje tudi dejstvo, da je postal kapetan tega kluba.

Pepe je že vrsto let steber obrambe Portugalske in madridskega Reala. | Foto: Pepe je že vrsto let steber obrambe Portugalske in madridskega Reala.

Pepe (33 let)

Klub: Real Madrid (Španija)
Statistika EP 2016: 5 nastopov (510 minut)
Reprezentanca Portugalske: 76 nastopov, 3 zadetki
Vrednost: 6.000.000 evrov

Nogometaš, ki je zaslovel kot član Porta, je že sedem let nezamenljiv v obrambi madridskega Reala, s katerim se je letos veselil še drugega naslova evropskega prvaka.

Za Portugalsko ta v Braziliji rojeni branilec igra že od leta 2007. Od takrat je odigral na prav vseh tekmah, ki so jih Portugalci igrali na petih velikih tekmovanjih, na katerih so v tem času nastopili, razen na dveh.

Na svetovnem prvenstvu pred dvema letoma ni igral na eni tekmi skupinskega dela, ker je v obračunu z Nemčijo z glavo udaril Thomasa Müllerja. Na letošnjem evropskem prvenstvu je izpustil polfinale proti Walesu zaradi poškodbe. Vprašljiv je tudi njegov nastop na današnji tekmi.

Cedric Soares (24 let)

Klub: Southampton (Anglija)
Statistika EP 2016: 3 tekme (330 minut)
Reprezentanca Portugalske: 14 nastopov, brez zadetka
Vrednost: 11.000.000 evrov

Desni bočni branilec, tudi on je produkt nogometne šole lizbonskega Sportinga, od leta 2015 igra za Southampton. V reprezentanci je debitiral šele konec leta 2014, na tem prvenstvu v skupinskem delu ni igral, v izločilnem delu je odigral vse minute.

Pravi, da se pred vsako tekmo dobro pripravi in analizira nasprotnikove nogometaše. Pogosto tudi meditira. V 23. nadstropju stavbe v Southamptonu, kjer živi čez leto, se lahko zazre daleč v daljavo in razmišlja.

Joao Mario (23 let)

Klub: Sporting Lizbona
Statistika EP 2016: 6 nastopov (442 minut), 1 podaja
Reprezentanca Portugalske: 17 nastopov, brez zadetka
Vrednost: 20.000.000 evrov

Joau Mariu se obeta astronomski prestop.  | Foto: Joau Mariu se obeta astronomski prestop. Tudi ta obetavni organizator igre je produkt Sportinga, pri katerem pa do sezone, v kateri je blestel, na 45 nastopih je zbral sedem golov in 12 podaj. Po igrah, ki jih je pokazal na letošnjem evropskem prvenstvu, tekmovanje v Franciji je zanj prvo veliko, je jasno, da se bo bogato prodal. Zanj naj bi se potegovali pri Manchester Unitedu in Chelseaju. Lizbončani naj bi z njim zaslužili okoli 50 milijonov evrov.

Z nastopi v finalih velikih tekmovanj ima sijajne izkušnje. Lani je bil strelec edinega gola pri zmagi Portugalske nad Anglijo v finalu lanskoletnega evropskega prvenstva do 21 let.

William Carvalho (24 let)

Klub: Sporting Lizbona
Statistika EP 2016: 4 nastopi (390 minut)
Reprezentanca Portugalske: 24 nastopov, brez zadetka
Vrednost: 26.000.000 evrov

Igra na drugem velikem tekmovanju, na dveh tekmah je nastopil tudi na zadnjem svetovnem prvenstvu. Še en produkt nogometne šole Sportinga, s katerim bodo Lizbončani prav gotovo mastno zaslužili. Morda že letos poleti.

Na letošnjem evropskem prvenstvu je ta v Angoli rojeni defenzivni vezist, ki je blestel na lanskem evropskem prvenstvu do 21 let, v polfinalu proti Walesu ni igral. Zraven ga ni bilo zato, ker je bil kaznovan.

V finalu se prav gotovo vrača v začetno enajsterico. Je namreč eden izmed tistih, brez katerih si selektor Portugalcev ne more zamisliti ekipe.

Po prvenstvu ga najverjetneje čaka prestop v velik klub. S selitvijo v kakšnega izmed velikanov ga povezujejo že vsaj eno leto.

Renato Sanches je prihodnost portugalskega nogometa. | Foto: Renato Sanches je prihodnost portugalskega nogometa.

Renato Sanches (18 let)

Klub: Bayern München (Nemčija)
Statistika EP 2016: 5 nastopov (328 minut), 1 gol
Reprezentanca Portugalske: 10 nastopov, 1 zadetek
Vrednost: 20.000.000 evrov

18-letnik, o katerem se je veliko govorilo že pred začetkom evropskega prvenstva. S prestopom v münchenski Bayern, vrednim 35 milijonov evrov (v prihodnosti bi odškodnina, ki jo bo dobila lizbonska Benfica, katere član je bil, lahko dosegla celo 80 milijonov), je opozoril nase.

Z nastopi v Franciji še toliko bolj. Nekaj malega je igral že v skupinskem delu, v izločilnih delih pa dokazal, da gre za izjemnega nogometaša. Na igrišče je prišel ob polčasu tekme osmine finala proti Hrvaški in bil junak zmage Portugalske. Po uvrstitvi v četrtfinale je bil izbran za najboljšega posameznika tekme. V četrtfinalu je bilo podobno. Zabil je edini gol proti Poljski v rednem delu tekme in bil natančen tudi pri izvajanju enajstmetrovk.

V središču pozornosti je bil tudi zaradi očitkov nekaterih, ki so prepričani, da je starejši, kot pravi, da je. Takšne govorice je označil za nesmiselne. Šlo je celo tako daleč, da so iz lizbonske bolnišnice, v kateri je prijokal na svet, v javnost poslali njegov rojstni list.

Rafa Silva (27 let)

Klub: Sporting Lizbona
Statistika EP 2016: 3 tekme (261 minut)
Reprezentanca Portugalske: 12 nastopov, brez zadetka
Vrednost: 18.000.000 evrov

Neverjetno, tudi on se je prvih nogometnih korakov naučil v Lizboni, pri Sportingu, za katerega med člani igra neprekinjeno že skoraj osem let. Bilo ga ni le pol sezone leta 2010, ko je bil kratek čas član izraelskega Maccabija Haife.

Čeprav je star 27 let, ta nogometaš sredine igrišča nima prav veliko izkušenj z nastopi v dresu Portugalske. Letošnje evropsko prvenstvo je njegovo prvo veliko tekmovanje, na katerem nastopa. V skupinskem delu ni igral niti minute. V izločilnih delih je bil v začetni enajsterici na vsaki tekmi.

Cristiano Ronaldo je najboljši nogometaš v zgodovini Portugalske. Zdaj ima priložnost, da jo popelje do prve lovorike. | Foto: Cristiano Ronaldo je najboljši nogometaš v zgodovini Portugalske. Zdaj ima priložnost, da jo popelje do prve lovorike.

Cristiano Ronaldo (31 let)

Klub: Real Madrid (Španija)
Statistika EP 2016: 6 tekem (600 minut), 3 goli in 3 podaje
Reprezentanca Portugalske: 132 nastopov, 61 zadetkov
Vrednost: 110.000.000 evrov

Nesporni zvezdnik Portugalske in tudi celotnega prvenstva. Trikratni najboljši nogometaš leta, najboljši strelec v zgodovini reprezentance in njen kapetan, ki se lahko pohvali, da se je med strelce vpisal na prav vseh sedmih velikih tekmovanjih, na katerih je nastopil, in je po novem z devetimi goli skupaj s Francozom Michelom Platinijem najboljši strelec v zgodovini evropskih prvenstev.

Z golom v finalu bi lahko poskrbel za nov rekord, ki jih na njegovi nogometni poti res ne manjka. V finalu evropskega prvenstva je že igral. Leta 2004, ko je bil star vsega 19 let, a je pred domačimi navijači blestel (prispeval je dva gola in dve podaji), je doživel veliko razočaranje in poraz proti Grčiji, po katerem je neutolažljivo jokal. "Upam, da boste tokrat videli solze sreče," je sporočil pred tokratnim finalom.

Luis Nani (29 let)

Klub: Valencia (Španija)
Statistika EP 2016: 6 tekem (586 minut), 3 goli, 1 podaja
Reprezentanca Portugalske: 102 nastopa, 21 zadetkov
Vrednost: 14.500.000 evrov

Vseskozi je v senci Ronalda, s katerim sta nekoč blestela pri Manchester Unitedu, a na letošnjem evropskem prvenstvu, nastop v Franciji je zanj četrti na velikih tekmovanjih, igra najbolje do zdaj.

Je eden izmed ključnih mož Portugalske, zadeva in podaja. Velika nevarnost za nasprotnika bo tudi v finalu. Pri 29 letih je pred njim še kakšno veliko tekmovanje, a zdaj ima prvič priložnost, da osvoji lovoriko. Novopečeni član Valencie, v Španijo je prestopil za osem milijonov evrov in pol, je na tem prvenstvu vpisal jubilejni stoti nastop v dresu izbrane vrste.


FRANCIJA


Hugo Lloris (29 let)

Klub: Tottenham (Anglija)
Statistika EP 2016: 6 tekem (540 minut)
Reprezentanca Francije: 81 nastopov, brez zadetka
Vrednost: 24.000.000 evrov

Hugo Lloris je že večkrat obiskal Ljubljano. | Foto: Hugo Lloris je že večkrat obiskal Ljubljano. Od leta 2009 je vseskozi številka ena Francije, že leto pozneje je postal tudi njen kapetan in v reprezentančnem dresu nastopil že na štirih velikih tekmovanjih.

Vratar, ki je leta 2012 iz Lyona, v katerem je blestel, prestopil v londonski Tottenham, je velik prijatelj slovenskega nogometaša Roka Elsnerja in njegovega starejšega brata, zdajšnjega trenerja Domžal Luke Elsnerja. Spoznali so se v času, ko sta brata Elsner živela v Nici, kjer je nogomet igral njun oče Marko Elsner.

Večkrat pride tudi na obisk v Ljubljano, zato ne bodite presenečeni, če ga boste v dneh po koncu evropskega prvenstva zagledali na Prešernovem trgu ali kje drugje. Vprašanje je le, ali bo takrat evropski prvak ali ne. Če bo branil tako, kot je do zdaj na letošnjem evropskem prvenstvu, bo naslovu, ki si ga seveda nadvse želi, veliko bližje.

Bacary Sagna (33 let)

Klub: Manchester City (Anglija)
Statistika EP 2016: 6 tekem (540 minut), 1 podaja
Reprezentanca Francije: 63 nastopov, brez zadetka
Vrednost: 7.000.000 evrov

Desni bočni branilec Francije, ki že skoraj desetletje igra v Angliji, sedem let je bil član londonskega Arsenala, je v reprezentanci debitiral daljnega leta 2007, a na velikih tekmovanjih do letošnjega evropskega prvenstva ni igral prav pogosto.

Redno je nastopal le na svetovnem prvenstvu leta 2010, s katerega se je Francija neslavno poslovila po predtekmovanju, in nastopil še na zadnji tekmi skupinskega dela zadnjega svetovnega prvenstva, ki za Francoze ni bila pomembna.

Letos je drugače. V obrambi Francije je nezamenljiv. Izpustil ni niti ene minute.

Samuel Umtiti poletnih mesecev letošnjega leta zagotovo nikoli ne bo pozabil. | Foto: Samuel Umtiti poletnih mesecev letošnjega leta zagotovo nikoli ne bo pozabil.

Samuel Umtiti (22 let)

Klub: Barcelona (Španija)
Statistika EP 2016: 2 tekmi (180 minut)
Reprezentanca Francije: 2 nastopa, brez zadetka
Vrednost: 15.000.000 evrov

Za v Kamerunu rojenega osrednjega branilca bo letošnje poletje prav gotovo nepozabno. Pred začetkom evropskega prvenstva je iz Lyona za kar 25 milijonov evrov prestopil v Barcelono, na evropskem prvenstvu, na katerega je bil vpoklican naknadno po poškodbi izkušenega Jeremyja Mathieuja, in na tekmi četrtfinala proti Islandiji dočakal sploh prvi nastop v izbrani vrsti.

Po sijajnem debiju je 90 minut odigral tudi v polfinalu proti Nemčiji in se spet izkazal, na igrišču ga bomo od prve minute zagotovo spremljali tudi danes zvečer.

Laurent Koscielny (30 let)

Klub: Arsenal
Statistika EP 2016: 6 tekem (522 minut)
Reprezentanca Francije: 35 nastopov, 1 zadetek
Vrednost: 22.000.000 evrov

Nogometaš, ki bi lahko igral tudi za državo svojih prednikov, Poljsko, a jo je zavrnil, za Francijo igra od leta 2011. Letošnje evropsko prvenstvo je zanj tretje veliko tekmovanje, na katerem nastopa. V začetni enajsterici Francije je bil na vseh njenih dozdajšnjih šestih tekmah. Tako bo tudi v finalu.

Dolgoletni nogometaš londonskega Arsenala se najbolje znajde v osrčju obrambe, ki ji bo poveljeval tudi danes zvečer. V njegovi verjetno najpomembnejši tekmi življenja.

Patrice Evra (35 let)

Klub: Juventus (Italija)
Statistika EP 2016: 6 tekem (540 minut)
Reprezentanca Portugalske: 79 nastopov, brez zadetka
Vrednost: 1.000.000 evrov

Izkušeni Patrice Evra se bo po finalu verjetno poslovil. | Foto: Izkušeni Patrice Evra se bo po finalu verjetno poslovil. Letošnje evropsko prvenstvo je zanj peto in prav gotovo tudi zadnje veliko tekmovanje, na katerem igra. Levi bočni branilec je rojen v Senegalu in ima kar 23 bratov in sester.

Na evropskem prvenstvu pred domačimi navijači je nezamenljiv. Odigral je prav vse minute Francije na tem prvenstvu.

Dolgoletni nogometaš Manchester Uniteda, ki od leta 2014 igra za torinski Juventus, se lahko pohvali s številnimi klubskimi lovorikami. Bil je evropski prvak, se petkrat veselil zmage v angleškem in dvakrat v italijanskem prvenstvu. Bo zdaj osvojil še prvo reprezentančno lovoriko?

Blaise Matuidi (29 let)

Klub: PSG
Statistika EP 2016: 6 tekem (463 minut), 1 podaja
Reprezentanca Francije: 50 nastopov, 8 zadetkov
Vrednost: 30.000.000 evrov

Nogometaš sredine igrišča, ki se pogosto znajde med strelci, za Francijo igra od leta 2011. Nezamenljiv član njene enajsterice je bil že na svetovnem prvenstvu v Braziliji, tako je tudi letos na evropskem prvenstvu pred domačimi navijači.

Zelo močan nogometaš, ki veliko naredi tako v obrambi kot tudi v napadu, še nikoli ni igral v tujini. Vseskozi je v Franciji, kjer v zadnjih letih osvaja lovorike s PSG. Pred tem je igral za Saint Etienne in Troyes.

Paul Pogba je mlad, a je morda celo največji zvezdnik francoske reprezentance. | Foto: Paul Pogba je mlad, a je morda celo največji zvezdnik francoske reprezentance.

Paul Pogba (23 let)

Klub: Juventus (Italija)
Statistika EP 2016: 6 tekem (482 minut), 1 gol, 1 podaja
Reprezentanca Francije: 37 nastopov, 6 zadetkov
Vrednost: 70.000.000 evrov

Evropski prvak s Francijo do 21 let, ki je bil ob prvem nastopu na velikih tekmovanjih, na svetovnem prvenstvu leta 2014 izbran za najboljšega mladega igralca turnirja, ima priložnost, da s Francijo kot zelo mlad osvoji evropski naslov.

Zvezdnik torinskega Juventusa, ki ima izjemno tehniko, pregled in moč, bo morda že letos poleti postal najdražji igralec v zgodovini nogometa. Zanj se zanimajo predvsem pri Manchester Unitedu in Real Madridu, ki naj bi bila za enega najboljših mladih nogometašev na svetu pripravljena plačati vsaj 150 milijonov evrov.

Moussa Sissoko (26 let)

Klub: Newcastle United (Anglija)
Statistika EP 2016: 5 tekem (272 minut)
Reprezentanca Francije: 43 nastopi, 1 zadetek
Vrednost: 13.000.000 evrov

Nogometaš sredine igrišča, za katerim je katastrofalna sezona v dresu Newcastle Uniteda, s katerim je izpadel iz angleške premier lige, je v postavi selektorja Francije stalna izbira. Tako je tudi na letošnjem evropskem prvenstvu, na katerem je v četrtfinalu in polfinalu igral od prve do zadnje minute. Tako bi moralo biti tudi danes zvečer proti Portugalski.

V dresu Francije je prvič zaigral leta 2009, ko je imel vsega 20 let, a nato v naslednjih treh letih zaigral le na eni tekmi. V zadnjem času je spet stalni član izbrane vrste.

Dimitri Payet (29 let)

Klub: West Ham United (Anglija)
Statistika EP 2016: 6 tekem (448 minut), 3 goli, 2 podaji
Reprezentanca Francije: 25 nastopov, 6 zadetkov
Vrednost: 23.000.000 evrov

Dimitri Payet blesti ob debiju na velikih tekmovanjih. | Foto: Dimitri Payet blesti ob debiju na velikih tekmovanjih. Nogometaš, ki je v prejšnji sezoni zablestel v Angliji, ob prvem nastopu na velikih tekmovanjih navdušuje. S tremi goli in dvema podajama je eden ključnih mož Francije, za katero je debitiral leta 2010, a nato kar štiri leta čakal na nov nastop.

V pripravah na letošnje prvenstvo je blestel, si izboril mesto v začetni enajsterici in ga ni izpustil iz rok. Po sijajnih igrah v zadnjih tednih je jasno, da ga bo West Ham United težko zadržal v svojih vrstah, pa čeprav je to velika želja trenerja Londončanov, Hrvata Slavena Bilića.

Olivier Giroud (29 let)

Klub: Arsenal (Anglija)
Statistika EP 2016: 5 tekem (379 minut), 3 goli, 2 podaji
Reprezentanca Francije: 54 nastopov, 20 zadetkov
Vrednost: 25.000.000 evrov

Napadalec, ki je moral v preteklosti poslušati žvižge na svoj račun, tako v klubskem kot tudi v reprezentančnem dresu, je na letošnjem evropskem prvenstvu, tekmovanje v Franciji je zanj tretje veliko, na katerem nastopa, navijače končno zvabil na svojo stran.

Po sijajni predstavi v četrtfinalu, ko je proti Islandiji dvakrat zadel in tudi podal, ga je francosko občinstvo na klop pospremilo z glasnim aplavzom. V polfinalu se proti Nemčiji spet ni izkazal in z nekaj slabimi potezami poskrbel, da so se mnogi norčevali iz njega, a če bo v finalu pripomogel Franciji na poti do tretjega evropskega naslova, se bo za večne čase vpisal med legende.

Antoine Griezmann je brez dvoma prvo ime letošnjega evropskega prvenstva v Franciji. | Foto: Antoine Griezmann je brez dvoma prvo ime letošnjega evropskega prvenstva v Franciji.

Antoine Griezmann (25 let)

Klub: Atletico Madrid (Španija)
Statistika EP 2016: 6 tekem (435 minut), 6 golov, 2 podaji
Reprezentanca Francije: 33 nastopov, 13 zadetkov
Vrednost: 70.000.000 evrov

Nesporno prvo ime letošnjega prvenstva, ki na svojem drugem velikem tekmovanju, igral je tudi na svetovnem prvenstvu v Braziliji, kjer je ostal brez zadetka, blesti. S šestimi goli je z naskokom prvi strelec tekmovanja, dodal je tudi dve podaji.
Evropski prvak je bil že leta 2010, takrat je Francijo popeljal do naslova na prvenstvu do 19 let, a je moral na novo reprezentančno priložnost počakati vse do leta 2014, saj ga je vmes tamkajšnja nogometna zveza kaznovala zaradi ponočevanja na eni izmed reprezentančnih akcij.

Zvezdnik Atletica, pri katerem se druži z Janom Oblakom, je eden najbolj vročih napadalcev na svetu in kot tak potencialni kandidat za astronomski prestop. Madridčani utegnejo z njim zaslužiti sto milijonov evrov ali več.

Ne spreglejte