Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Sreda,
14. 6. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,38

4

Natisni članek

Marko Pistotnik kbm

Sreda, 14. 6. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Milijoni od prodaje govorečega mačka v srbski projekt Šešokovih sinov

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,38

4

Ilana Industrijski park Beograd | Foto Ilana

Foto: Ilana

Podjetje Ilana, katerega največja lastnika sta sinova prvega moža Iskre Dušana Šešoka, odpira pot za sedemmilijonsko dokapitalizacijo ciprskemu podjetju Tarmea7 v lasti nekdanjega outfitovca Marka Pistotnika. Večina denarja bo verjetno končala v Beogradu, kjer Ilana gradi logistični center.

Marko Pistotnik, soustanovitelj razvijalca mobilnih aplikacij Outfit7, ki so ga delničarji na čelu z zakoncema Izo in Samom Loginom letos prodali Kitajcem, namerava manjši del svojega premoženja vložiti v podjetje Ilana. 

Ilana | Foto: Delničarji podjetja Ilana - največja sta prek podjetja Taxgroup IPB sinova Dušana Šešoka Matija in Klemen Šešok - bodo namreč na julijski skupščini odločali o sedemmilijonski dokapitalizaciji, v okviru katere bo do vplačila delnic upravičeno le Pistotnikovo ciprsko podjetje Tarmea7. 

Kako je podjetje bratov Šešok prišlo na Pistotnikov radar, ni znano, včeraj nam ni uspelo stopiti v stik z njim, omenimo pa, da je podjetje Taxgroup v lasti Šešokovih opravljalo finančne storitve za Outfit7 vse do njegove letošnje prodaje.

Za kaj bodo porabili denar?

Ključno premoženje podjetja Ilana, katerega večja lastnika sta poleg Šešokovih še nekdanji solastnik Salomona Željko Miklič in srbski državljan Vukajlo Lainović, je zemljišče na obrobju srbske prestolnice Beograd (lokacija na spodnjem zemljevidu), na katerem brata Šešok že desetletje razvijata industrijsko cono. Trenutno tam stojita dve hali, tretjo gradijo in naj bi bila končana jeseni. Že zgrajene prostore med drugim najemajo trgovec DM, logist Milšped in nemški koncern Bosch, pojasnjuje Matija Šešok.

"Veseli nas, da investitorji vidijo, kako se projekt razvija, ter cenijo izpeljano delo in njegov potencial," pravi o načrtovanem vstopu Pistotnikovega podjetja.  

Kot uprava Ilane navaja v sklicu skupščine, naj bi bil sedemmilijonski vložek porabljen za odplačilo dolga podjetja Ilana do DUTB in nadaljnji razvoj srbskega projekta. Kolikšen del Pistotnikovega vložka bodo namenili za poplačilo dolga in koliko za vlaganja v projekt, pa Šešok ne zna pojasniti. "To je odvisno od dejanskih potreb projekta," pravi. 

Matija in Klemen Šešok sta precej neuspešna pri vodenju kranjske Iskre - lani jo je pred izgubo rešila le sodna poravnava z mariborsko občino v zadevi radarji -, medtem pa bolje kaže njunemu beograjskemu projektu logističnega centra. Po njunih besedah je zanimanje za najem veliko. | Foto: STA , Matija in Klemen Šešok sta precej neuspešna pri vodenju kranjske Iskre - lani jo je pred izgubo rešila le sodna poravnava z mariborsko občino v zadevi radarji -, medtem pa bolje kaže njunemu beograjskemu projektu logističnega centra. Po njunih besedah je zanimanje za najem veliko. Foto: STA ,


Preberite še:

Sinova Dušana Šešoka podrejenim v Iskri: Midva sva Messi in Ronaldo, vi druga liga

Dušan Šešok: menedžer, ki si ga ne želite imeti za šefa

Dolgovi v Sloveniji ...

Najemnik ene od hal v Šimanovcih pri Beogradu je logistična skupina Milšped. | Foto: Ilana Najemnik ene od hal v Šimanovcih pri Beogradu je logistična skupina Milšped. Foto: Ilana

Podjetje Ilana, ki je holdinška družba in v zadnjih dveh letih ni ustvarilo prihodkov iz poslovanja, je imelo konec lanskega leta za 6,5 milijona dolgoročnih in za 2,5 milijona evrov kratkoročnih finančnih obveznosti. Lansko leto je končalo z 855 tisoč evrov izgube, leto pred tem pa z milijonom evrov. 

Večino dolga podjetja predstavlja posojilo, ki ga je Ilana leta 2008 najela pri NLB v švicarskih frankih, leta 2013 pa je bilo, čeprav Šešok pravi, da obveznosti redno odplačujejo, preneseno na DUTB.

Konec leta 2013 je terjatev slabe banke znašala osem milijonov evrov, Šešok je leta 2015 za Dnevnik dejal, da so že odplačali dva milijona evrov, zdaj pa pravi, da dolg do DUTB znaša še okrog 6,5 milijona evrov (znesek se spreminja glede na tečaj evro – švicarski frank). Na vprašanje, zakaj se dolg ne zmanjšuje, je dejal, da to ne drži in da sproti odplačujejo tako obresti kot glavnico.

... srbske dobičke (za zdaj) vlagajo v gradnjo

Nepremičnino v Srbiji je podjetje Ilana pred leti cenilo na prek sto milijonov evrov, lani pa na precej manj, podjetje je imelo še za 17 milijonov sredstev. Po Šešokovih besedah je razlog za zmanjšanje postavke v računovodskih standardih, ki od lani velevajo, da se naložbe vodijo po nabavni, ne po ocenjeni tržni vrednosti. | Foto: Ilana Nepremičnino v Srbiji je podjetje Ilana pred leti cenilo na prek sto milijonov evrov, lani pa na precej manj, podjetje je imelo še za 17 milijonov sredstev. Po Šešokovih besedah je razlog za zmanjšanje postavke v računovodskih standardih, ki od lani velevajo, da se naložbe vodijo po nabavni, ne po ocenjeni tržni vrednosti. Foto: Ilana Medtem ko slovenska družba odplačuje posojilo, se prihodki od najemnin zbirajo na hčerinski družbi Industrijski park Beograd v Srbiji. Podjetje jih, kot pravi Šešok, za zdaj vlaga nazaj v širitev industrijske cone. Ko bo gradnja končana, bo slovensko podjetje prejemalo prihodke v obliki dividend.

"Ko bo DUTB poplačan, na ravni holdinga ne bo več odhodkov. Prihodek Ilane bodo dividende iz Srbije, za zdaj pa se osredotočamo na razvoj projekta," pojasnjuje sogovornik.

Podjetje v Srbiji trenutno končuje gradnjo tretje in projektiranje četrte hale, ki naj bi merila 15 tisoč kvadratnih metrov. "Tudi za četrto halo že imamo več zainteresiranih najemnikov. Konec gradnje načrtujemo do sredine leta 2018," pravi Šešok in dodaja, da bodo z dokončano gradnjo četrte hale postali eden največjih ponudnikov logistično-skladiščnih kapacitet na Balkanu z več kot 45 tisoč kvadratnimi metri površin.

Pistotnik četrti najbogatejši Slovenec

Govoreči maček je nekdanjim lastnikom prinesel skupno 898 milijonov evrov. | Foto: Matej Leskovšek Govoreči maček je nekdanjim lastnikom prinesel skupno 898 milijonov evrov. Foto: Matej Leskovšek Pistotnik je bil do začetka letošnjega leta solastnik podjetja Outfit7, ki je zaslovelo z aplikacijami z govorečimi živalmi, lastnike pa izstrelilo med najbogatejše Slovence. Pistotnik je na novembra objavljeni lestvici revije Manager z 211 milijoni evrov premoženja pristal na četrtem mestu, za največjima lastnikoma Outfit7 Izo in Samom Loginom, podjetnikom Jocem Pečečnikom ter zakoncema Tatjano in Albinom Doberškom, ki imata v Nemčiji podjetje Engineering Dobersek.

Letos so družbeniki podjetje Outfit7 – poleg Loginovih in Pistotnika so bili še štirje večji lastniki in okrog 120 manjšinskih delničarjev – za 898 milijonov evrov prodali skladu United Luck Group Holdings, ta pa ga je prodal dalje kitajskemu kemičnemu podjetju Jinke. Pistotnik je za delež iztržil 165 milijonov evrov (največji del kupnine je romal v roke zakoncev Login, in sicer 539 od skupno 898 milijonov evrov).

Medtem ko se je Pistotnik del prejete kupnine odločil vložiti v nepremičninski projekt, Loginova obljubljata, da se bosta usmerila v človekoljubne okoljske projekte, o čemer smo pisali v članku Loginova v družbi filantropskih superbogatašev Gatesa in Buffetta.

Ne spreglejte