Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Sreda,
31. 5. 2017,
13.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,25

6

Natisni članek

Warren Buffett Bill Gates dobrodelnost Iza Login Samo Login

Sreda, 31. 5. 2017, 13.45

6 let, 6 mesecev

Loginova v družbi filantropskih superbogatašev Gatesa in Buffetta

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,25

6

Samo in Iza Login | Foto Tania Mendillo

Foto: Tania Mendillo

Slovenska podjetnika Samo in Iza Login sta med 168 bogataši, ki so podprli iniciativo Giving Pledge in se s tem zavezali, da bodo večino svojega bogastva namenili za človekoljubne projekte. Kot je v preteklosti že napovedala Iza Login, se usmerjata v okoljske projekte, to pa bosta očitno počela prek nove fundacije Login5 s sedežem v Vaduzu.

Iniciativo Giving Pledge so leta 2010 začeli ustanovitelj Microsofta Bill Gates in njegova žena Melinda ter investicijski milijarder Warren Buffett, v njenem okviru pa spodbujajo najbogatejše, da "večino svojega bogastva namenijo za človekoljubne namene".

Zdaj so na spletni strani iniciative objavili, da se je seznam podaljšal za 14 članov, med katerimi so ustanovitelj EasyJeta Stelios Haji-Ioannou (njegovo bogastvo je Sunday Times ocenil na dve milijardi funtov, kar je okrog 2,3 milijarde evrov), avstralski igralniški tajkun Leonard H. Ainsworth ter norveški naftni magnat Kjell Inge Røkke. Pridružila pa sta se ji tudi Slovenca Samo in Iza Login

"Zavezujemo se, da bomo vložili večino našega premoženja v neprofitne okoljske projekte, veseli pa nas, da bomo končno v tovrstne projekte lahko vlagali tudi naš čas," sta ob tem sporočila Loginova.

Loginova z novo okoljsko fundacijo?

V sporočilu je zapisano tudi, da je družina Login (poleg Sama in Ize Login še njuna sinova Janez Nejc in France Login) lani ustanovila fundacijo Login5, o kateri pa lahko na spletu najdemo le malo informacij. Po podatkih na spletni strani ima sedež v prestolnici Liechtensteina Vaduzu, njen slogan pa je Čist zrak. Čista voda. Čista zavest.

Iza Login je pred meseci v intervjuju za revijo Ona na vprašanje, kako bodo izkoristili prodajo Outfita7, dejala: "Midva sva Outfit7 ustanovila zato, da zbereva finančna sredstva za neprofitne projekte za pomoč naši ljubi materi Zemlji in človeštvu. Na začetku so bile ideje usmerjene v izobraževanje v tretjem svetu in nekaj projektov na tem področju dejansko že teče, kasneje pa sva ugotovila, da so izzivi večji, da časa zmanjkuje, da bomo ljudje s svojim trenutnim načinom življenja pogubili sami sebe, tako da je poslanstvo fundacije Čista voda, čist zrak in čista zavest."

Kot sta zakonca pred kratkim dejala za Bloomberg, želita pridobljeno bogastvo med drugim porabiti za spopad s problemom pomanjkanja hrane in njeno trajnostno proizvodnjo.

Vzpon zakoncev Login se je začel z govorečim mačkom. | Foto: Matej Leskovšek Vzpon zakoncev Login se je začel z govorečim mačkom. Foto: Matej Leskovšek Najbogatejša Slovenca

Spomnimo, da sta Loginova zaslužila lani, ko sta skupaj z drugimi lastniki prodala podjetje Outfit7, znano po aplikacijah z govorečimi živalmi. Podjetje je sprva za milijardo dolarjev kupil sklad United Luck Group Holdings, ki ga je nato marca letos prodal kitajskemu kemičnemu podjetju Jinke.​ S prodajo 60-odstotnega deleža je Loginovima je v žep steklo 539 milijonov evrov.

Kot smo pisali, sta Loginova tudi po prodaji ostala v vodstvu podjetja - Samo Login kot direktor, Iza Login pa je na profilu družbenega omrežja LinkedIn navedla, da je svetovalka uprave (to sicer iz uradnih evidenc ni razvidno). Iz registra pa zdaj izhaja, da je Login sredi aprila odstopil.

Na zadnji Managerjevi lestvici najbogatejših Slovencev sta se zakonca s 699 milijoni evrov premoženja uvrstila na prvo mesto. Znesek je sicer nižji kot lani (855 milijonov evrov), saj so imeli ocenjevalci letos na voljo natančnejše podatke o poslovanju podjetja. Poleg zakoncev Login se je na letošnjo lestvico najbogatejših Slovencev uvrstilo še šest solastnikov podjetja Outfit7.

Omenimo, da je Loginova leta 2014 sestavljavcem Managerjeve lestvice najbogatejših trdila, da "z možem nista več lastnika podjetja, češ da sta svoj celotni delež trajno podarila dobrodelni fundaciji Izzis5 Foundation v Liechtensteinu, ki ni v njuni lasti, iz katere nimata upravičenj in je niti ne upravljata". Premoženje so nato vseeno pripisali njima, saj je iz dostopne dokumentacije izhajalo drugačno stanje.

Iniciativa Giving Pledge, med pobudniki katere je ustanovitelj Microsofta Bill Gates, je do danes pridobila 168 podpisnikov iz 21 različnih držav. Gates velja za enega tistih, ki so največ denarja namenili v dobrodelne namene. Po Forbesovih izračunih je Američan prispeval več kot 32 milijard dolarjev (29 milijard evrov).  | Foto: Reuters Iniciativa Giving Pledge, med pobudniki katere je ustanovitelj Microsofta Bill Gates, je do danes pridobila 168 podpisnikov iz 21 različnih držav. Gates velja za enega tistih, ki so največ denarja namenili v dobrodelne namene. Po Forbesovih izračunih je Američan prispeval več kot 32 milijard dolarjev (29 milijard evrov). Foto: Reuters Vse bolj mednarodna zasedba ultrabogatašev

Od 14 novincev v iniciativi jih polovica ne prihaja iz ZDA. "Filantropijo različne kulture razumejo različno, a skoraj povsod imamo dolgo tradicijo vračanja družbi. Veselimo se učenja iz raznolikih izkušenj," je dejala Melinda Gates.

"Med novimi člani so podjetniki z raznolikimi ozadji, od kmetijstva in financ, do zabave, turizma, tehnologije. Podpirali bodo nabor različnih človekoljubnih aktivnosti s področja podnebnih sprememb, zaščite okolja, izobraževanja, odpravljanja revščine, medicinskih raziskav." 

Ne spreglejte