Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 7. 2017,
9.28

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

kbm Györ olimpijski festival evropske mladine OFEM

Torek, 25. 7. 2017, 9.28

6 let, 6 mesecev

Olimpijski festival evropske mladine

Sara Račnik poskrbela za prvo slovensko zlato odličje v Györu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88
ofem | Foto OKS

Foto: OKS

V Györu na Madžarskem poteka olimpijski festival evropske mladine, na katerem prve mednarodne oziroma olimpijske izkušnje nabirajo fantje in dekleta med 14. in 18. letom. Za prvo slovensko zlato odličje je poksrbela plavalka Sara Račnik.

Že drugi dan poletnega olimpijskega festivala mladih je zadonela slovenska himna. Plavalka Sara Račnik je s časom 8:42,70 zmagala na 800 m prosto. Račnikovo v Györu čakajo še nastopi na 400 in 200 m prosto. Lep slovenski uspeh je s četrtim mestom dopolnila Mojca Hancman.

Je to le prva v nizu?

"Tekma je bila težka, ko sem videla, da je madžarska tekmica blizu, sem dala vse od sebe in iztisnila maksimum. Izšlo se mi je in zlate kolajne sem res vesela. Zdaj bo šlo lažje, menim, da lahko še posežem visoko, predvsem na 400 metrov," je po zmagi dejala Račnikova, ki jo nove preizkušnje v Györu čakajo že v sredo dopoldan.

Staršiničeva peta v skoku v daljino

Atletinja Manca Starašinič je v skoku v daljino dosegla 592 cm in zasedla peto mesto. Slovenka je imela same veljavne poskuse, svojo daljino pa je lepo stopnjevala iz skoka v skok. Špela Gonza je izpadla v polfinalu teka na 800 m. Šprinter Matevž Šuštaršič je na 100 metrov tekmovanje končal v polfinalu,

"Mislim, da je bilo kar v redu, glede na to, da sem imela na začetku nekaj težav z desko, pa sem potem le prišla nanjo. Želela sem si finale, a prav načrtovala ga nisem. Po navadi je pri meni zmeraj tako, da so zadnji trije skoki malo boljši, tako da se moram še pripraviti, da bodo tudi prvi trije boljši," je dejala skakalka, ki odstopa po višini od ostalih tekmovalk. "Vzdušje je zelo dobro, tudi navijači so zelo v redu, organizacija je super, tako da sem zelo zadovoljna," je še povedala atletinja ljubljanskega Kronosa.

Dobro nastopili tudi judoisti

Dobro so nastopili tudi judoisti, saj sta Vinko Prevolšek in Staš Kokotovič vknjižila sedmi mesti. Prevolšek je v finalu repasaža kategorije do 50 kg klonil proti Britancu Charlieju Youngu, medtem ko je Kokotović med borci do 55 kg na enaki stopnji tekmovanja kot njegov reprezentančni kolega izgubil prav tako proti Britancu - Danielu Rabbitu. 

Kolesarke in kolesarji so po ulicah Györa vozili na čas, pri dekletih je zmagala Švicarka Ronja Blöchlinger, najboljša Slovenka Tjaša Sušnik je bila 58. Pri fantih je zmagal Danec William Blume Levy, najboljši Slovenec je bil na 28. mestu Boštjan Murn.

Slovenci nastopajo kar v devetih športih od desetih v programu, in sicer v atletiki, judu, cestnem kolesarstvu, gimnastiki, kajaku in kanuju na mirnih vodah, odbojki, plavanju, rokometu in tenisu, slovenskih predstavnikov ne bo zgolj v košarki. Slovenska reprezentanca šteje 73 tekmovalcev, skupaj pa jih je 2.600 iz 50 držav.

Mladi športniki so se, tako kot na pravih olimpijskih igrah, sinoči predstavili javnosti v slovesnem mimohodu po stadionu ETO. Slovensko ekipo je vodil zastavonoša in kapetan rokometne reprezentance Domen Makuc.

Z ekipo letnika 2000 in mlajših, ki jo vodi selektor Sandi Markl, je dosegel tudi že prvo zmago - s 27:26 nad Islandijo. A ta je imela nekoliko grenak priokus. V uradni mobilni aplikaciji je zapisano, da je z Islandci igrala Slovaška, na kar je na svojem Facebooku opozoril tudi pomočnik selektorja Tomaž Juršič.

Kadetski državni rekord

Poleg ženske štafete so se plavalci pomerili tudi v individualnih disciplinah, med katerimi je bil najbolj uspešen Gašper Štih, ki se je edini uspešno prebil v popoldanski polfinale na 100 metrov delfin. V kvalifikacijah je postavil kadetski državni rekord in polfinale končal na 11. mestu.

Precej bolj buren dan so imeli predstavniki tenisa, saj jim jo je kar nekajkrat v dnevu zagodlo vreme, ki je povzročilo precejšno zmedo v urniku tekmovanj. Na koncu je trem športnikom, Blažu Vidoviču in Niku Jurjevčiču ter teniški igralki Pii Lovrič, le uspelo odigrati prvo kolo. Žal je bila igra za fanta neuspešna, Pii pa se je uspelo uvrstiti v drugi krog tekmovanj. Živa Falkner bo svojo premierno tekmo odigrala jutri. Vsi štirje predstavniki jutri začenjajo boj za kolajne tudi v dvojicah.

Mladi slovenski športniki so odlično razpoloženi. | Foto: OKS Mladi slovenski športniki so odlično razpoloženi. Foto: OKS

Rusinje previsoka ovira

Popoldne so na parket, premierno na madžarskih tleh, stopile tudi članice odbojkarske ekipe, ki so imele za prve nasprotnice zelo neugodne evropske prvakinje Rusinje. Naša dekleta so se borila, a so na koncu vseeno morala priznati premoč ruski reprezentanci, ki jih je ugnala s 3:0.

Ne spreglejte