Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 9. 2014,
7.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ZDA Islamska država Sirija

Torek, 23. 9. 2014, 7.12

8 let

ZDA v zračnih napadih na Sirijo ubile več kot 20 džihadistov (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V ameriškem Pentagonu so pojasnili, da so bili tarča nočnega letalskega obstreljevanje v Siriji ne le cilji Islamske države, ampak tudi z Al Kaido povezanih teroristov.

V Pentagonu so še potrdili, da so v napadih poleg ZDA sodelovali še Bahrajn, Jordanija, Savdska Arabija, Katar in Združeni arabski emirati. Njihova letala so ponoči v provinci Alep na severu Sirije izvedla osem napadov na cilje skrajne skupine Horasan, ki jo sestavljajo nekdanji pripadniki teroristične mreže Al Kaida.

Kot so pojasnili, gre za izkušene veterane Al Kaide, ki so pripravljali napade na ZDA in druge zahodne cilje. V Siriji si je skupina vzpostavila varno zatočišče, kjer pripravlja svoje akcije v tujini, izdeluje in preizkuša eksplozivne naprave ter rekrutira zahodnjake za izvajanje operacij, so zapisali v Washingtonu. Te napade so Američani izvedli sami.

Mednarodna koalicija izvedla 14 napadov na cilje IS Poleg tega pa so letala mednarodne koalicije v Siriji izvedla 14 napadov na cilje IS - na njihove borce, vadišča, poveljniške in nadzorne objekte, skladišča, finančni center, dobavne tovornjake in oklepna vozila. Vsa letala so se nato varno vrnila nazaj v oporišča.

Američani so napade izvedli z različnimi lovskimi letali, bombniki, brezpilotnimi oz. daljinsko vodenimi letali in z raketami tomahavk. Z ameriških ladij v Rdečem morju in na severu Perzijskega zaliva so izstrelili skupno 47 omenjenih raket, piše francoska tiskovna agencija AFP.

V napadih na džihadiste je sicer poleg ZDA sodelovalo več arabskih sunitskih držav, so potrdili v Pentagonu - Bahrajn, Jordanija, Savdska Arabija, Katar in Združeni arabski emirati. V Amanu so tudi sami že potrdili, da so njihova letala uničila "več tarč, ki pripadajo terorističnim skupinam, ki so skušale izvesti teroristične napade v Jordaniji".

Po ocenah poznavalcev je zelo pomembno, da v mednarodni koaliciji z ZDA na čelu sodelujejo tudi večinsko sunitske države, še posebej Savdska Arabija.

Pripadniki IS so džihadisti, ki zagovarjajo skrajno interpretacijo sunitskega islama in se imajo za edine prave vernike. Velik del finančne in druge podpore naj bi prejemali iz z nafto bogatih sunitskih držav, ki želijo na ta način omejiti moč šiitov v regiji.

Ubitih 20 pripadnikov IS in 30 Al Kaidinih borcev Sirski observatorij za človekove pravice je medtem sporočil, da je bilo v napadih ZDA in zaveznic ponoči ubitih najmanj 20 pripadnikov IS. Poleg tega je bilo na severu Sirije, zahodno od mesta Alep, ubitih 30 Al Kaidinih borcev ter osem civilistov, med njimi trije otroci in ženska. Med ubitimi teroristi so bili po navedbah observatorija večinoma tujci.

Sirska zmerna opozicija pozdravila napade Sirska opozicijska Nacionalna koalicija je pozdravila prve letalske napade mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA na cilje Islamske države v Siriji.

Kot so spomnili v zmerni islamski opoziciji, so sami pozivali svet, da se na ta način pridruži njihovemu boju, a obenem opozarjajo, da rešitev za Sirijo ne more in ne sme biti le vojaška. "Nocoj se je mednarodna skupnost pridružila našemu boju proti Isisu v Siriji," je sporočil predsednik opozicijske koalicije Hadi al Bahra in pri tem uporabil staro ime za IS.

Kot je nadaljeval, so v sirski opoziciji "s težkim srcem in globoko zaskrbljenostjo" pozivali k letalskim napadom. "Vztrajamo, da je nujna skrajna pazljivost, da se izogne civilnim žrtvam," je še opozoril. Nacionalna koalicija podpira napade na IS, a obenem poziva, da je treba na vsak način ohraniti pritisk na sirskega predsednika Bašarja al Asada, je obenem sporočil al Bahra. "Dolgoročna rešitev je zmerna, vključujoča sirska vlada, ki preprečuje vzpon ekstremizma."

"Te vojne ni mogoče dobiti le z vojaškimi sredstvi (...) Terja celovito strategijo s političnimi, gospodarskimi in socialnimi komponentami - proces, ki ga lahko podpira mednarodna skupnost, a voditi in uresničiti ga morajo Sirci," je dejal vodja zmerne islamske opozicije v Siriji. Od začetka krvavega konflikta v Siriji marca 2011 je bilo ubitih že več kot 180.000.

Jordanija potrdila sodelovanje v napadih Jordanija je danes kot prva arabska država potrdila, da sodeluje v ameriških letalskih napadih na pripadnike IS v Iraku in Siriji. To je potrdil tiskovni predstavnik jordanske vlade Mohamad Al Momani. Kot je dejal, napadi sodijo v njihova prizadevanja v boju proti terorizmu in njegovim oporiščem.

Ne spreglejte