Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 7. 2016,
16.08

Osveženo pred

7 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

Poljska papež Frančišek

Četrtek, 28. 7. 2016, 16.08

7 let, 9 mesecev

Tudi svetim se zgodi: papežu Frančišku zmanjkalo tal pod nogami (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Papežu Frančišku se je pred današnjo mašo v Czestochowii na Poljskem zgodila manjša neprijetnost, ko se je na odru pred tisoči vernikov na prizorišču in milijoni pred televizijskimi ekrani spotaknil in padel. Z 79-letnim poglavarjem Katoliške cerkve je vse v redu, hitro je bil spet na nogah in svetu sporočil, da je ta v vojni.

Papež Frančišek je včeraj prispel v Krakov, kjer te dni poteka večdnevno srečanje katoliške mladine svetovni dan mladih. Njegovo sporočilo vernikom po zadnjih dogodkih v Franciji in Nemčiji ni bilo nič kaj spodbudno. "Ne sme nas biti strah povedati resnice, da je svet v vojni, ker je izgubil mir," je povedal in pojasnil: "Ko govorim o vojni, govorim o vojni zaradi interesov, denarja, naravnih virov, in ne vere. Vse religije si želijo mir, drugi so tisti, ki želijo vojno."

"Svet je že nekaj časa v vojnah"

"Pogosto se govori o pomanjkanju varnosti, a prava beseda je vojna. Svet je že nekaj časa v vojnah - ena se je začela leta 1914, ena je bila med letoma 1939 in 1945, zdaj pa imamo to," je dejal, pri čemer je imel v mislih prvo in drugo svetovno vojno. Papež je ob začetku svojega obiska Poljake pozval, naj sprejmejo begunce. "Potrebni sta pripravljenost za sprejem vseh tistih, ki bežijo zaradi vojn in lakote, in solidarnost s tistimi, ki jim niso zagotovljene temeljne pravice," je ob srečanju s poljskim predsednikom Andrzejem Dudo in poljsko premierko Beato Szydlo dejal papež.

Okrcal tudi konservativno poljsko vlado

Dodal je, da fenomen migracij zahteva "dodatno modrost in usmiljenje za premagovanje strahov". Konservativna poljska vlada je namreč zavrnila sprejem beguncev iz Sirije, Iraka in Afganistana, ki so muslimanske vere. Ob zadnjih napadih v Franciji in Nemčiji pa je premierka še enkrat ponovila poljsko stališče.

Ob političnih napetostih, ki so se pojavile zaradi novega zakona o ustavnem sodišču, pa je papež Frančišek spomnil na 1050-letnico krščanstva na Poljskem. To je po njegovih besedah "pomemben trenutek narodne enotnosti". "Sloga je kljub raznolikosti mnenj gotova pot za dosego skupnega dobrega za celotno poljsko ljudstvo," je poudaril.

Na "katoliškem Woodstocku" manj ljudi, kot so jih pričakovali

"Katoliškega Woodstocka" se zaradi vrste terorističnih napadov, ki so v prejšnjih tednih pretresli Evropo, udeležuje manj mladih, kot so pričakovali organizatorji. Včerajšnje maše ob odprtju svetovnega dneva mladih se je namreč po ocenah policije udeležilo 200.000 vernikov, organizatorji pa so jih pričakovali okoli pol milijona. Srečanja se udeležuje tudi približno 560 mladih katoličanov iz Slovenije.

Ne spreglejte