Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 4. 2024,
7.26

Osveženo pred

3 tedne, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

evropske volitve Varšava konservatizem stranke lokalne volitve Poljska

Nedelja, 7. 4. 2024, 7.26

3 tedne, 2 dneva

Lokalne volitve na Poljskem prvi preizkus za vlado premierja Tuska

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Donald Tusk | Glede na analizo javnomnenjskih anket medija Politico je s približno 33-odstotno podporo trenutno v prednosti Tuskova Državljanska koalicija (KO), ki poleg PO združuje še več manjših strank. | Foto Reuters

Glede na analizo javnomnenjskih anket medija Politico je s približno 33-odstotno podporo trenutno v prednosti Tuskova Državljanska koalicija (KO), ki poleg PO združuje še več manjših strank.

Foto: Reuters

Na Poljskem bodo danes lokalne volitve, ki so jih lani jeseni zamaknili na letošnjo pomlad zaradi sovpadanja s parlamentarnimi volitvami, na katerih je oktobra slavil trenutni premier Donald Tusk. To bo prvi pravi preizkus za njegovo vlado, ki bo ob tem ponudil vpogled v podporo strankam pred junijskimi evropskimi volitvami.

Poljski volivci po vsej državi bodo danes izbirali nove župane in občinske svetnike. Volitve, na katerih bi lahko Tuskova vladajoča Državljanska platforma (PO) znova dosegla dober rezultat, bodo tudi pomemben preizkus priljubljenosti za preostale stranke, med njimi konservativno Zakon in pravičnost (PiS), ki je oktobra lani po osmih letih izgubila oblast.

Donald Tusk je po zmagi na parlamentarnih volitvah oblikoval vladno koalicijo skupaj z Novo levico, ki združuje več levih in levosredinskih strank, ter s sredinskim zavezništvom Tretja pot.

Glede na analizo javnomnenjskih anket medija Politico je s približno 33-odstotno podporo trenutno v prednosti Tuskova Državljanska koalicija (KO), ki poleg PO združuje še več manjših strank. Sledi ji PiS, ki ji je podpora od oktobrskih parlamentarnih volitev padla s 35 na približno 30 odstotkov. Tretja pot in skrajno desna Konfederacija beležita približno 12-odstotno podporo, sledi jima Nova levica z devetimi odstotki.

Dominika Lasoto
Novice Poljska Greta: Vedo, da smo nepredvidljivi, zato se nas bojijo

Konservativci nadzorujejo ruralna območja

Lokalne volitve so bile za PiS navadno težka preizkušnja, saj se večina medijev na Poljskem osredotoča na odmevne tekme za županske položaje v Varšavi in drugih večjih mestih, kjer konservativci praviloma niso nikoli imeli možnosti za zmago.

Kljub temu pa PiS še vedno nadzoruje številne lokalne oblasti, zlasti na podeželskih območjih, zato je eden od ciljev Tuskove koalicije, da nekdanji vladajoči stranki prizadene čim več izgub, je za portal Euractiv ocenil analitik Piotr Maciej Kaczynski.

Nov poraz za PiS bi lahko še zaostril globoke notranje razprtije v stranki in dodatno odvrnil njene volivce pred evropskimi volitvami.

Prve razpoke se že kažejo tudi znotraj Tuskove vladajoče koalicije, pri čemer je trenutno v ospredju vprašanje dostopa do splava, pa tudi evropski zeleni dogovor in podpora poljskim kmetom. Na končni rezultat lokalnih volitev bi lahko vplivali tudi glasovi, ki si jih bosta zagotovili Tretja pot in radikalna desnica.

Volišča bodo odprta do 21. ure in že kmalu zatem naj bi bile znane prve napovedi volilnega izida.

Donald Tusk
Novice Poljski premier Donald Tusk opozoril na nevarnost konflikta v Evropi
Poljska zastava
Novice Poljska varnostna služba izvedla več racij proti ruski vohunski mreži
Donald Tusk
Novice Poljska načrtuje odpoklic več kot 50 veleposlanikov
papež Frančišek
Novice Papež sprejel odstop poljskega škofa zaradi prikrivanja spolnih zlorab mladoletnikov
Donald Tusk
Novice Poljska bo liberalizirala zakonodajo o splavu
Ne spreglejte