Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 3. 2024,
8.28

Osveženo pred

4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

Natisni članek

Rusija racija vohuni Poljska

Petek, 29. 3. 2024, 8.28

4 tedne

Poljska varnostna služba izvedla več racij proti ruski vohunski mreži

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19
Poljska zastava |  "Moški, ki je bil usidran v poljskem in evropskem parlamentu, je opravljal naloge, ki so jih naročili ter financirali sodelavci ruske obveščevalne službe," je dejal predstavnik poljske agencije za notranjo varnost Jacek Dobrzynski. | Foto Reuters

"Moški, ki je bil usidran v poljskem in evropskem parlamentu, je opravljal naloge, ki so jih naročili ter financirali sodelavci ruske obveščevalne službe," je dejal predstavnik poljske agencije za notranjo varnost Jacek Dobrzynski.

Foto: Reuters

Poljska varnostna služba je v četrtek sporočila, da je izvedla več racij v okviru operacije proti ruski vohunski mreži, poročajo tuje tiskovne agencije. Operacija na Poljskem je sledila podobni akciji češke obveščevalne službe, ki je v sredo razbila rusko omrežje, namenjeno poskusom vplivanja na politične procese v EU. Tudi v Avstriji so zaradi suma vohunjenja aretirali nekdanjega uslužbenca obveščevalno-varnostne službe.

"Izvajamo dejavnosti v okviru preiskave ruskih propagandno-vohunskih dejavnosti, usmerjenih proti državam članicam in institucijam Evropske unije," je v četrtek po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil predstavnik poljske agencije za notranjo varnost Jacek Dobrzynski.

Povedal je, da so pripadniki agencije izvedli več racij v Varšavi in mestu Tychy na jugu države, v okviru preiskave pa so opravili tudi več zaslišanj.

Po njegovih besedah je bil cilj ruske vohunske mreže uresničiti zunanjepolitične cilje Kremlja, vključno z oslabitvijo položaja Poljske na svetovnem prizorišču, diskreditiranjem Ukrajine in podobe organov Evropske unije.

Moški je v poljskem in evropskem parlamentu opravljal naloge ruske obveščevalne službe 

Operacije so se začele na podlagi preiskave, ki se je januarja končala z obtožnico proti poljskemu državljanu, osumljenemu vohunjenja za Rusijo. "Moški, ki je bil usidran v poljskem in evropskem parlamentu, je opravljal naloge, ki so jih naročili ter financirali sodelavci ruske obveščevalne službe," je še dejal Dobrzynski.

Ob tem je povedal, da je poljska varnostna služba pri izvajanju operacij sodelovala s številnimi evropskimi partnerji, še zlasti s Češko.

Češka obveščevalna služba (Bis) je ravno v sredo razbila omrežje, ki ga je financirala Rusija, da bi pridobila vpliv v članicah EU in Evropskem parlamentu. Češka vlada je ob tem uvedla sankcije proti ruskemu spletnemu portalu Voice of Europe ter politikoma Viktorju Medvedčuku in Artjomu Marčevskemu zaradi širjenja ruske propagande v EU.

V Avstriji prijeli nekdanjega obveščevalca

Medtem so tudi v Avstriji zaradi suma vohunjenja aretirali nekdanjega uslužbenca obveščevalno-varnostne službe Egista Otta, je danes potrdilo državno tožilstvo na Dunaju. Tožilstvo ga preiskuje zaradi suma zlorabe položaja z namenom dostopa in prodaje podatkov v škodo Avstrije, poročajo avstrijski mediji.

Po besedah tiskovne predstavnice tožilstva Nine Bussek je bila ob Ottu aretirana še ena oseba, vendar pa informacij o njeni identiteti ni želela razkriti. Po poročanju spletnega novičarskega portala Falter naj bi šlo za Ottovega zeta. 

Ott je bil uslužbenec zdaj že razpuščenega Zveznega urada za varstvo ustave in boj proti terorizmu (BVT), ki se je preoblikoval v današnji Direktorat za državno varnost in obveščevalno službo (DSN). V medijih se je nazadnje pojavljal v povezavi z bivšim članom uprave propadlega nemškega ponudnika plačilnih storitev Wirecard Janom Marsalekom, ki naj bi mu pomagal vzpostaviti vohunsko celico za Rusijo znotraj BVT, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Ott naj bi skupaj z drugim bivšim uslužbencem BVT pridobival informacije za Marsaleka oziroma Rusijo, pri čemer se je opiral na svoje pretekle dejavnosti kot agent obveščevalne službe in policijski ataše v Italiji. Po poročanju nemške revije Spiegel je šlo za informacije o novinarjih, ki živijo v Evropi, in kazahstanskem opozicijskem politiku. Ott je sicer v intervjuju za Spiegel vse očitke na njegov račun zanikal.

Otta avstrijske oblasti preiskujejo že vrsto let, obtožen pa je različnih kaznivih dejanj. Za dunajsko državno tožilstvo je bilo zdaj kot kaže na voljo dovolj dokazov, da je zanj izdalo nalog za aretacijo, poroča APA.

Janez Žakelj
Novice Predsednik Knovsa: Iz poročila bo jasno, da si trditve posameznih akterjev nasprotujejo
ruski vohuni, Jan Marsalek
Novice Ruski vohuni, ki so imeli tudi slovenske potne liste, pred britanskim sodiščem
Požar
Novice Obtoženi ruski vohuni naj bi ponarejali tudi slovenske dokumente
Norveška policija
Novice Na Norveškem aretirali "brazilskega akademika". Bil naj bi ruski vohun.
Ne spreglejte