Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 4. 2024,
10.22

Osveženo pred

1 teden, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

Natisni članek

Rusija Poljska jedrsko orožje

Ponedeljek, 22. 4. 2024, 10.22

1 teden, 4 dni

Poljska: Pripravljeni smo namestiti jedrsko orožje na svojem ozemlju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28
jedrsko orožje, rakete | "O tem sem že večkrat govoril. Priznati moram, da sem na vprašanja glede tega odgovoril, da smo pripravljeni," je dejal poljski predsednik Andrzej Duda. | Foto Shutterstock

"O tem sem že večkrat govoril. Priznati moram, da sem na vprašanja glede tega odgovoril, da smo pripravljeni," je dejal poljski predsednik Andrzej Duda.

Foto: Shutterstock

Poljska je pripravljena na namestitev jedrskega orožja na svojem ozemlju, če bi se zveza Nato tako odločila v luči krepitve ruskega oboroževanja v Belorusiji in Kaliningradu, je v danes objavljenem intervjuju dejal poljski predsednik Andrzej Duda.

"Če se naši zavezniki odločijo namestiti jedrsko orožje na našem ozemlju (...), da bi okrepili vzhodno krilo Nata, smo pripravljeni na to," je dejal Duda v pogovoru za poljski dnevnik Fakt, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je pojasnil, razprave o jedrskem sodelovanju med Poljsko in ZDA potekajo že nekaj časa. "O tem sem že večkrat govoril. Priznati moram, da sem na vprašanja glede tega odgovoril, da smo pripravljeni," je dejal Duda.

Rusija je jedrsko orožje poslala v Belorusijo 

Ob tem je Duda poudaril, da Rusija krepi oboroževanje v svoji eksklavi Kaliningrad, nedavno pa je svoje jedrsko orožje prepeljala tudi v svojo zaveznico Belorusijo, ki meji na Ukrajino in Poljsko. Da je Moskva v Belorusijo poslala taktično jedrsko orožje, je junija lani potrdil tudi ruski predsednik Vladimir Putin.

Na zadnjem vrhu Nata v Vilni so se članice Nata zavezale, da bodo sprejele vse potrebne ukrepe za zagotovitev verodostojnosti, učinkovitosti, varnosti in zaščite misije jedrskega odvračanja.

Duda je za poljske medije spregovoril po obisku v New Yorku, kjer je imel srečanja na sedežu Združenih narodov in se z nekdanjim predsednikom ZDA Donaldom Trumpom pogovarjal o vojni v Ukrajini. Marca je obiskal Washington, kjer se je srečal s sedanjim ameriškim predsednikom Joejem Bidnom.

Jedrsko orožje
Novice Vedno večji strah pred Iranom: "Stvari bi lahko ušle izpod nadzora"
Slavoj Žižek
Novice Slavoj Žižek necenzurirano: Ukrajincem moramo dati jedrsko orožje
Vladimir Putin in Gerhard Schröder
Novice Schröder razkril, ali bo Putin uporabil jedrsko orožje
Izraelska podmornica
Novice Ali Nemčija na skrivaj pomaga Izraelu pri jedrski obrambi pred Iranom?
Ne spreglejte