Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 4. 2024,
19.02

Osveženo pred

2 tedna, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,56

Natisni članek

podmornica jedrsko orožje Rusija Iran Izrael Nemčija Adam Tooze

Sreda, 10. 4. 2024, 19.02

2 tedna, 5 dni

Ali Nemčija na skrivaj pomaga Izraelu pri jedrski obrambi pred Iranom?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,56
Izraelska podmornica | Nemčija že leta Izraelu dobavlja najsodobnejše podmornice. Tehnološko vrhunski pogonski sistemi nemških podmornic omogočajo dolge faze prikritega podvodnega delovanja, zaradi česar so te podmornice najboljša alternativa podmornicam na jedrski pogon. Lahko imajo tudi navpične izstrelitvene cevi za izstreljevanje težjih raket. | Foto Guliverimage

Nemčija že leta Izraelu dobavlja najsodobnejše podmornice. Tehnološko vrhunski pogonski sistemi nemških podmornic omogočajo dolge faze prikritega podvodnega delovanja, zaradi česar so te podmornice najboljša alternativa podmornicam na jedrski pogon. Lahko imajo tudi navpične izstrelitvene cevi za izstreljevanje težjih raket.

Foto: Guliverimage

Nemčija zatrjuje, da je varnost Izraela v nemškem državnem interesu. Znani britanski zgodovinar Adam Tooze je prepričan, da lahko to trditev razumemo le, če upoštevamo nemško-izraelsko tesno sodelovanje na vojaškem področju. Nemčija namreč Izrael oskrbuje z visokotehnološkimi podmornicami, s katerih je mogoče izstreljevati rakete z jedrskimi bojnimi glavami, Izrael pa bo Nemčiji prodal ameriško-izraelski protiraketni obrambni sistem Arrow 3, s katerim je mogoče uničevati rakete oziroma manevrirne izstrelke na oddaljenosti več kot sto kilometrov.

Adam Tooze je na svojem računu na spletni platformi za objavo besedil Substack zapisal, da so od 90. let preteklega stoletja nemške ladjedelnice glavni dobavitelj za izraelsko podmorniško floto. Te podmornice so ključne za regionalno varnost Izraela.

Izraelske podmornice v globinah morja

Izraelske sodobne, visokotehnološke in več milijard evrov drage podmornice nemške izdelave se skrivajo v globinah Sredozemlja ali ob Perzijskem zalivu in judovski državi zagotavljajo t. i. strateško globino.

Jedrske rakete, Topol, jedrsko orožje
Novice Strah pred vzponom tretje jedrske velesile

Vsaka izraelska podmornica je oborožena z manevrirnimi izstrelki z bojnimi glavami. Te bojne glave imajo morda uničevalno silo, ki je 14-krat večja od uničevalne sile ameriške atomske bombe, ki je avgusta 1945 uničila Hirošimo.

Izraelske podmornice bi lahko izvedle povračilni jedrski udarec

Podmornice, ki jih je dobavila Nemčija, poleg izraelskih jedrskih bojnih glav, ki jih je mogoče izstreliti z letal, in raket zemlja-zemlja Jeriho sestavljajo t. i. jedrsko triado. Bojne glave na podmornicah so verjetno manjše in imajo manjši doseg, a zagotavljajo t. i. povračilni udarec.

Britanski zgodovinar Adam Tooze je prepričan, da Nemčijo in Izrael povezuje tesno vojaško sodelovanje, ki je protiutež zavezništvu med Rusijo in Iranom. | Foto: Guliverimage Britanski zgodovinar Adam Tooze je prepričan, da Nemčijo in Izrael povezuje tesno vojaško sodelovanje, ki je protiutež zavezništvu med Rusijo in Iranom. Foto: Guliverimage

Če bi na primer Iran z nepričakovanim napadom uničil izraelski jedrski arzenal v zraku in na kopnem, bi se moral spopasti s peklenskim povračilnim napadom z izraelskih podmornic.

Izrael bo Nemčiji prodal sodoben protiraketni sistem

Vse skupaj naj bi imel Izrael morda 90 jedrskih bojnih glav in je vsaj enkrat v Indijskem oceanu z ameriškim sodelovanjem preizkusil manevrirni izstrelek Popeye, ki ga je mogoče izstreljevati s podmornice in ki lahko nosi jedrsko bojno glavo, piše Tooze.

Sigmar Gabriel
Novice Bo Nemčija razvila lastno jedrsko orožje?

Na drugi strani pa bo Izrael Nemčiji z dovoljenjem ZDA dobavil obrambni protiraketni sistem Arrow 3, s katerim je mogoče uničevati rakete oziroma cilje v zraku, oddaljene več kot sto kilometrov. Arrow 3 bo ključni del skupnega sistema evropskega protiraketnega sistema, ki ga je Nemčija začela izvajati oktobra 2022.

Zajezitev radikalnega islama ter nasprotovanje Rusiji in Iranu

Kot še piše Tooze, si v varnostnem smislu Nemčija in Izrael delita interes za zajezitev radikalnega islama, ne glede na to, ali je ta sunitske ali šiitske vrste, in to tako doma kot v tujini. Obenem pa je naveza med Nemčijo in Izraelom protipol naveze med Rusijo in Iranom.

Vladimir Putin in Gerhard Schröder
Novice Schröder razkril, ali bo Putin uporabil jedrsko orožje
Slavoj Žižek
Novice Slavoj Žižek necenzurirano: Ukrajincem moramo dati jedrsko orožje
Reaktorski center Podgorica
Novice To je najmočnejša sila, ki jo pozna človeštvo #video
Vladimir Putin, G20
Novice Putin: Nato pripravlja napad na Rusijo. To bi lahko sprožilo jedrski spopad.
Joe Biden
Novice Biden: Imamo norega Putina in druge in vedno nas mora skrbeti nevarnost jedrskega spopada
Ne spreglejte