Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 3. 2024,
10.42

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,04

Natisni članek

Rusija Ukrajina Vladimir Putin Gerhard Schröder

Četrtek, 28. 3. 2024, 10.42

1 mesec

Schröder razkril, ali bo Putin uporabil jedrsko orožje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,04
Vladimir Putin in Gerhard Schröder | Gerhard Schröder je prepričan, da bi morali Nemčija in Francija prevzeti pobudo za sklenitev miru med Ukrajino in Rusijo. | Foto Guliverimage

Gerhard Schröder je prepričan, da bi morali Nemčija in Francija prevzeti pobudo za sklenitev miru med Ukrajino in Rusijo.

Foto: Guliverimage

Nekdanji nemški kancler Gerhard Schröder, ki velja za dobrega prijatelja ruskega predsednika Vladimirja Putina, je prepričan, da se vojna v Ukrajini ne more končati s popolnim porazom ene ali druge strani. Ugibanja, ali bo Putin uporabil jedrsko orožje, pa je označil za bedarije.

Gerhard Schröder meni, da lahko njegovo prijateljstvo z Vladimirjem Putinom prispeva h koncu vojne v Ukrajini. "Dolga leta sva razumno sodelovala. Mogoče lahko to še vedno pomaga najti rešitev s pogajanji, druge rešitve ne vidim," je dejal Schröder v pogovoru za nemško tiskovno agencijo dpa.

Schröder se noče odreči prijateljstvu s Putinom

Schröder je prijateljeval s Putinom že, ko je bil med letoma 1998 in 2005 nemški kancler. Po koncu politične kariere je delal večinoma za ruska podjetja. Sodeloval je tudi pri plinovodu Severni tok.

Vladimir Putin, Avstrija, poroka
Novice Kako so se naši očarljivi sosedje tesno zbližali s Putinom

Čeprav je ruski napad na Ukrajino označil za usodno napako, se stikom s Putinom ni odrekel. Vodstvo stranke SPD se je zato ogradilo od Schröderja. Nekdanjega kanclerja so tudi hoteli izključiti iz stranke, a postopek izključitve ni uspel, piše nemški medij Die Welt.

Zakaj ohranja prijateljstvo s Putinom

Na vprašanje, zakaj kljub ruskim vojnim zločinom in deset tisočim mrtvim v Ukrajini ostaja Putinov prijatelj, je Schröder v intervjuju za dpa odgovoril, da sta to različni dimenziji. Poleg tega se mu zdi, da bi lahko osebni odnos s Putinom pomagal pri reševanju izjemno težkega političnega problema.

V času svojega kanclerjevanja med letoma 1998 in 2005 je Gerhard Schröder dobro sodeloval z Vladimirjem Putinom. | Foto: Guliverimage V času svojega kanclerjevanja med letoma 1998 in 2005 je Gerhard Schröder dobro sodeloval z Vladimirjem Putinom. Foto: Guliverimage

"Zato menim, da bi bilo povsem napačno, če bi pozabil na vse, kar se je med nama v politiki v preteklosti pozitivnega zgodilo. To ni moj slog in tega ne počnem," pravi nekdanji kancler.

Schröder predlaga mirovna pogajanja

Marca 2022 je Schröder skušal mirovno posredovati med Rusijo in Ukrajino. V Istanbulu se je srečal s takratnim ukrajinskim poslancem Rustemom Umerovim (ta je danes ukrajinski obrambni minister), nato pa odšel v Moskvo na srečanje s Putinom. Takrat je njegova mirovna pobuda spodletela.

Angela Merkel in Vladimir Putin
Novice Kaj sta skovala Angela in Vladimir?

A Schröder se poskusom mirovnih pogajanj ni odrekel. Prepričan je, da bi morali pobudo za sklenitev miru prevzeti Nemčija in Francija. Kot trdi, je očitno, da se vojna v Ukrajini ne more končati s popolnim porazom ene ali druge strani.

Bo Putin napadel članice Nata?

Schröder je ugibanja, da bi Putin lahko začel jedrsko vojno ali napadel članice vzhodnega krila Nata (države med Baltskim in Črnim morjem, op. p.), opisal kot bedarije. Da bi v kali zatrli zaostrovanje v smeri takšnih scenarijev in preprečili naraščanje preplaha med prebivalstvom, je treba poleg podpore Ukrajini resno razmisliti tudi o rešitvi konflikta, je še poudaril nekdanji nemški kancler.

Clemens Tönnies
Novice Je bil to človek, ki je Putinu pomagal pri "osvajanju" Nemčije?
Manuela Schwesig
Novice Kaj ima ta nemška lepotica z Vladimirjem Putinom?
Vladimir Putin in Gerhard Schröder
Novice To je razlog, da se mnogi zgražajo nad nekdanjim nemškim kanclerjem
Vladimir Putin
Novice To je evropska država, na katero se lahko Putin vedno zanese
Angela Merkel
Novice Zbogom, Angie
Ne spreglejte