Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Petek,
29. 3. 2024,
12.24

Osveženo pred

4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66

Natisni članek

Palestina Slovenija Varnostni svet ZN Izrael Gaza Tanja Fajon

Petek, 29. 3. 2024, 12.24

4 tedne

Tanja Fajon: To je velik uspeh

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66
Tanja Fajon | Po besedah Fajonove je Slovenija glede ustavitve spopadov v Gazi in Palestini zelo proaktivna na vseh ravneh. "Smo angažirani in se pogovarjamo, kako priti do rešitve dveh držav in priznanja Palestine, zavedajoč se, da če ne bo mirovnega načrta, ki ga bo bodo priznavali vsi vpleteni v regiji, to ne bo zagotovilo trajnega miru in varnosti Izraelcev in Palestincev. Najprej stremimo k temu." | Foto STA

Po besedah Fajonove je Slovenija glede ustavitve spopadov v Gazi in Palestini zelo proaktivna na vseh ravneh. "Smo angažirani in se pogovarjamo, kako priti do rešitve dveh držav in priznanja Palestine, zavedajoč se, da če ne bo mirovnega načrta, ki ga bo bodo priznavali vsi vpleteni v regiji, to ne bo zagotovilo trajnega miru in varnosti Izraelcev in Palestincev. Najprej stremimo k temu."

Foto: STA

Zunanja ministrica Tanja Fajon je glede vojne v Gazi povedala, da si Slovenija v prvi vrsti prizadeva za trajno premirje, zaščito civilistov in izpustitev talcev. Ko bo vzpostavljeno trajno premirje, je prvi korak mirovni načrt z jasnimi koraki. Med drugim tudi glede pogovorov o rešitvi dveh držav. Če to ni mogoče, če se bo ta cilj odmikal, potem je Slovenija v dogovoru z vsaj še tremi državami EU, da gremo v priznanje Palestine v razmeroma kratkem času, je še povedala ministrica.

Ministrica Tanja Fajon je v današnji izjavi novinarjem pojasnila, da resolucija Varnostnega sveta o Gazi poziva k humanitarnemu in trajnemu premirju v času ramazana, izpustitvi talcev in humanitarni pomoči civilistom v Gazi.

Izrael ne spoštuje resolucije

"To je velik uspeh skupine E 10 (nestalne članice Varnostnega sveta, op. p.). Je tudi prva resolucija po dolgem obdobju. Za nas je ta resolucija zavezujoča. In je zavezujoča v skladu z listino Združenih narodov. Jo pa ena stran ne spoštuje in očitno nadaljuje z grobimi kršitvami humanitarnega prava."

Varnostni svet ZN
Novice Varnostni svet ZN sprejel resolucijo s pozivom k takojšnji prekinitvi ognja v Gazi #vŽivo

Ministrica je še spomnila, da je v četrtek Meddržavno sodišče v Haagu (ICJ) razsodilo z dodatnimi ukrepi. "Predvsem za to, da je treba zagotoviti humanitarno pomoč in hrano. Dejstvo je, da ljudje in zlasti otroci v Gazi danes umirajo zaradi podhranjenosti in lakote. Več sodnikov se je ločeno opredelilo, da je potrebno takojšnje premirje v Gazi."

Izrael nadaljuje z grobimi kršitvami humanitarnega prava

Kot je poudarila, slabšanje stanja v Gazi vsekakor ni povezano z resolucije. "Resolucija zelo jasno poziva Izrael k ustavitvi sovražnosti in k temu poziva tudi velik del mednarodne skupnosti." Dodala je, da Izrael nadaljuje z grobimi kršitvami humanitarnega prava. V Gazi tako vidimo poboje civilistov. "Priča smo humanitarni tragediji. Svet je preprosto padel na preizkušnji humanosti," je poudarila.

"Dejstvo je, da ljudje in zlasti otroci v Gazi danes umirajo zaradi podhranjenosti in lakote," poudarja Fajonova. | Foto: Reuters "Dejstvo je, da ljudje in zlasti otroci v Gazi danes umirajo zaradi podhranjenosti in lakote," poudarja Fajonova. Foto: Reuters

Po besedah Fajonove je Slovenija na vseh ravneh zelo proaktivna. "Smo angažirani in se pogovarjamo, kako priti do rešitve dveh držav in priznanja Palestine, zavedajoč se, da če ne bo mirovnega načrta, ki ga bo bodo priznavali vsi vpleteni v regiji, to ne bo zagotovilo trajnega miru in varnosti Izraelcev in Palestincev. Najprej stremimo k temu."

O priznanju Palestine

Ponovila je, da si naša država najprej prizadeva za trajno premirje, zaščito civilistov in izpustitev talcev. Ko bo vzpostavljeno trajno premirje, je prvi korak mirovni načrt z jasnimi koraki, kako vzpostaviti močno palestinsko oblast, kako zagotoviti nadzor v Gazi po spopadih in kako spraviti vse akterje k skupni mizi na pogovore o rešitvi dveh držav.

Gaza, izraelska vojska
Novice Izrael kritičen do načrtov Slovenije in treh članic EU za priznanje Palestine

"Če to ni mogoče in če se ta cilj odmika, potem je Slovenija zdaj v dogovoru z vsaj še tremi državami EU, da gremo v priznanje Palestine v razmeroma kratkem času," je poudarila Fajonova.

Izraelska vlada želi uničiti Hamas

Pojasnila je še, da imajo opravka z izraelsko vlado, katere cilj je uničenje Hamasa. "To je cilj, ki ga je težko meriti. Ni pripravljenosti na dogovor, in sicer ne na strani Hamasa ne na strani Izraela. Vojna v Gazi se zato nadaljuje."

Ruski diplomat in hekerski napadi

Fajonova je v izjavi glede ruskega diplomata Sergeja Lemeševa povedala, da je izgnani diplomat našo državo zapustil pred dvema dnevoma. Za našo državo je s tem zgodba končana.

Glede ruskih propagandnih dejavnosti in hekerskih napadov v zadnjih dnevih je dejala, da pristojne institucije spremljajo dejavnosti, ki so uperjene proti interesom naše države. Na hekerske napade, kot se dogajajo zadnje dni, smo v Sloveniji pripravljeni. Pri teh napadih gre predvsem za poskus pridobivanje pozornosti, je še dejala.

Benjamin Netanjahu
Novice Izrael se želi vrniti k pogovorom z ZDA
Martina Lešnik
Novice Pogumna Slovenka na pomoč v Palestino: Sledila sem srcu
Gaza
Novice Izrael s silovitim obstreljevanjem kljubuje resoluciji VS ZN
Antonio Guterres
Novice Guterres: Dovolj je te nočne more
izraelska vojska, izraelski tank
Novice Izrael bo tudi brez podpore ZDA napadel Rafo #vŽivo
Anthony Blinken
Novice Blinken: Vojaška operacija v Rafi bi bila napaka #vŽivo
Propaganda, heker
Novice Češka razkrila rusko propagandno omrežje
Rusija, Propaganda, Kremelj
Novice Razkrivamo nor Putinov propagandni stroj v Sloveniji
Vojko Volk
Novice Volk: Ruski diplomat izvajal številne propagandne aktivnosti zoper slovenske nacionalne interese
Rusko veleposlaništvo v Ljubljani
Novice Izgnani ruski diplomat zapustil Slovenijo
Ne spreglejte