Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 3. 2024,
9.12

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Gaza Izrael

Sreda, 27. 3. 2024, 9.12

1 mesec

Izrael s silovitim obstreljevanjem kljubuje resoluciji VS ZN

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Gaza | Resolucija, ki jo je sprejel Varnostni svet ZN, zahteva takojšnjo prekinitev ognja v Gazi med muslimanskim svetim mesecem ramazanom, ki bo vodila v trajno premirje.  | Foto Reuters

Resolucija, ki jo je sprejel Varnostni svet ZN, zahteva takojšnjo prekinitev ognja v Gazi med muslimanskim svetim mesecem ramazanom, ki bo vodila v trajno premirje.

Foto: Reuters

Izrael še naprej kljubuje v ponedeljek sprejeti resoluciji Varnostnega sveta ZN z zahtevo po takojšnji prekinitvi ognja v Gazi. Ponoči so tako izraelske sile nadaljevale silovito obstreljevanje vzdolž palestinske enklave in ubile najmanj 66 ljudi. O smrtnih žrtvah lokalne zdravstvene oblasti poročajo tudi iz Rafe na skrajnem jugu Gaze.

Mesto Rafa, kjer je okoli 1,5 milijona Palestincev, večinoma notranje razseljenih iz preostalih delov enklave, je bilo tarča več zračnih napadov. V napadu na dve hiši so bile ubite najmanj tri osebe, je poročala palestinska tiskovna agencija Wafa.

Izrael je v nasprotju z zahtevo v resoluciji ZN nadaljeval z napadi tudi drugod po enklavi. V mestu Gaza, kjer izraelski vojaki še naprej oblegajo bolnišnico Al Šifa, je bilo po navedbah francoske tiskovne agencije AFP slišati številne eksplozije, o napadih so poročali tudi iz begunskega taborišča Džabalija.

Izraelske sile so izvedle racijo in zajele več ljudi tudi v bolnišnici Naser v Han Junisu. V tem mestu na jugu palestinske enklave je bilo v zračnem napadu v torek zvečer ubitih še 12 ljudi, vključno z več otroki, navaja katarska televizija Al Jazeera.

Resolucija, ki jo je sprejel Varnostni svet ZN, zahteva takojšnjo prekinitev ognja v Gazi med muslimanskim svetim mesecem ramazanom, ki bo vodila v trajno premirje. Resolucijo, ki jo je predlagalo deset nestalnih članic, med njimi Slovenija, so na glasovanju podprle vse članice razen ZDA, ki so se vzdržale.

Na jugu Libanona sedem mrtvih

Izraelska letala so ponoči izvedla tudi napad na jugu Libanona, v katerem je bilo ubitih sedem ljudi, poročajo lokalni mediji. Izraelska vojska je potrdila napad na "teroristične" tarče, po navedbah oborožene skupine Džama Islamija pa je bil tarča napada njihov center nujne pomoči. V povračilnem napadu je bila na severu Izraela ubita ena oseba.

Libanonska sunitska skupina Džama Islamija, tako kot Hezbolah in druge oborožene politične skupine v državi, upravlja z lastnimi reševalnimi centri. Skupina je v uradni izjavi navedla, da je bilo ubitih več reševalcev, napad v bližini meje z Izraelom pa je označila za grozovit zločin, poročajo tuje tiskovne agencije.

V odziv na napad je šiitska oborožena skupina Hezbolah z več kot 30 raketami napadla severni Izrael, pri čemer je bila ubita ena oseba, poškodovanih je več objektov, navaja izraelski časnik Haaretz.

Po štetju francoske tiskovne agencije AFP je bilo v času aktualne zaostritve izraelsko-palestinskega konflikta v čezmejnem obstreljevanju med Izraelom in več oboroženimi skupinami, ki delujejo na ozemlju Libanona, ubitih skoraj 350 ljudi. Veliko večino žrtev tvorijo borci Hezbolaha.

Gaza, izraelska vojska
Novice Izrael se ne zmeni za resolucijo VS ZN
Ne spreglejte