Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 3. 2024,
7.11

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

humanitarna kriza Varnostni svet ZN Gaza

Ponedeljek, 25. 3. 2024, 7.11

1 mesec

Varnostni svet ZN sprejel resolucijo s pozivom k takojšnji prekinitvi ognja v Gazi #vŽivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Varnostni svet ZN | Resolucijo, ki jo je predlagalo deset nestalnih članic, med njimi Slovenija, so podprle vse članice VS ZN razen ZDA, ki so se vzdržale. | Foto Reuters

Resolucijo, ki jo je predlagalo deset nestalnih članic, med njimi Slovenija, so podprle vse članice VS ZN razen ZDA, ki so se vzdržale.

Foto: Reuters

VS ZN sprejel resolucijo s pozivom k takojšnji prekinitvi ognja v Gazi, med muslimanskim svetim mesecem ramazanom, ki bo vodila v trajno premirje. Izraelska vojska sicer tudi danes nadaljuje z obleganjem bolnišnic v Gazi. Že več kot teden dni je na udaru bolnišnica Al Šifa v mestu Gaza, vojska pa v Han Junisu na jugu enklave nadaljuje tudi obleganje bolnišnic Naser in Al Amal, ki jih po njihovih navedbah Hamas uporablja v vojaške namene. Skupno število ubitih Palestincev je medtem naraslo na 32.333.

Pomembnejši poudarki dneva: 

19.42 Odzivi na sprejetje resolucije VS ZN

18.18 EU pozdravila sprejetje resolucije Varnostnega sveta ZN o Gazi
17.35 Netanjahu po sprejetju resolucije VS kritičen do ZDA
17.04 Golob: "Končno nekaj dobrih novic iz New Yorka"
16.23 Izrael opozarja štiri evropske države: Priznanje Palestine je nagrada za terorizem
15.45 Varnostni svet ZN sprejel resolucijo s pozivom k takojšnji prekinitvi ognja v Gazi
13.59 Izraelska vojska nadaljuje obleganje bolnišnic v Gazi

19.42 Odzivi na sprejetje resolucije VS ZN

Današnje zasedanje Varnostnega sveta se je začelo z minuto molka v spomin na žrtve terorističnega napada v Moskvi.

ZDA so se pri glasovanju vzdržale. Veleposlanica Linda Thomas Greenfield je po glasovanju dejala, da resolucija priznava diplomatska prizadevanja za končanje krize.

Mednarodno skupnost je pozvala, naj pritisne na Hamas, da sprejme dogovor o premirju. "Do premirja je mogoče priti le z izpustitvijo talcev," je dejala.

Palestinski predstavnik pri ZN Rijad Mansur, ki so ga povabili na zasedanje skupaj z veleposlanikom Izraela Giladom Erdanom, je s solznimi očmi dejal, da bi morala biti resolucija prelomnica pri končanju vojne. "Opravičujem se vsem, ki jih je svet pustil na cedilu, vsem, ki bi lahko bili danes živi, pa niso," je dejal.

Izraelec je resolucijo označil za sramotno in opozoril na dejstvo, da niti z besedico ne obsoja terorističnega napada Hamasa na Izrael 7. oktobra lani zaradi česar se je vse skupaj začelo.

Francoski veleposlanik Nicolas de Riviere je dejal, da se z resolucijo končuje oglušujoči molk Varnostnega sveta o Gazi in posvaril, da se kriza še ni končala ter pozval k nadaljevanju prizadevanj za dokončno prekinitev sovražnosti po ramazanu.

18.18 EU pozdravila sprejetje resolucije Varnostnega sveta ZN o Gazi

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsednik Evropskega sveta Charles Michel in visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell so danes pozdravili sprejetje resolucije Varnostnega sveta ZN, ki poziva k prekinitvi ognja v Gazi. Vsi trije so poudarili, da je ključno tudi njeno dejansko izvajanje.

17.35 Netanjahu po sprejetju resolucije VS kritičen do ZDA

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes dejal, da bo vzdržanost ZDA pri glasovanju o resoluciji Varnostnega sveta ZN škodovala izraelskemu boju proti gibanju Hamas, in odpovedal obisk izraelske delegacije v Washingtonu. VS ZN je danes sprejel resolucijo z zahtevo po takojšnji prekinitvi ognja v Gazi, ki jo je podprlo vseh 14 članic razen ZDA.

"To daje Hamasu upanje, da bo mednarodni pritisk omogočil prekinitev ognja v Gazi brez izpustitve naših talcev," je Netanjahu dejal v odzivu na danes sprejeto resolucijo. Ta vsebuje zahtevo po takojšnji prekinitvi ognja v Gazi med muslimanskim svetim mesecem ramazanom, ki bo vodila v trajno premirje.

Na njegove izjave so se že odzvali v Beli hiši in zagotovili, da vzdržanost ZDA pri glasovanju o resoluciji ne pomeni spremembe v politiki do Izraela, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Tiskovni predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost John Kirby je ob tem pojasnil, da ZDA podpirajo prekinitev ognja, vendar so se pri glasovanju vzdržale, ker resolucija ni obsodila gibanja Hamas.

Netanjahu je danes odpovedal tudi obisk izraelskega ministra za strateške zadeve Rona Dermerja in svetovalca za nacionalno varnost Zahija Hanegbija v Washingtonu, kjer naj bi se po prvotnih načrtih v prihodnjih dneh z visokimi ameriškimi uradniki pogovorila o alternativah za ofenzivo na mesto Rafa in dostavi humanitarne pomoči v Gazo.

Kirby je v odzivu povedal, da so v Beli hiši razočarani zaradi odpovedi obiska. "Zelo smo razočarani, ker ne bodo prišli v Washington, da bi se lahko z njimi temeljito pogovorili o izvedljivih alternativah za posredovanje na terenu v Rafi," je dejal.

ZDA si namreč že nekaj časa prizadevajo odvrniti Netanjahuja in Izrael od ofenzive na mesto Rafa, kamor se je zateklo 1,5 milijona Palestincev iz drugih delov oblegane enklave. Netanjahu je medtem v petek že dal vedeti, da bo Izrael načrtovano ofenzivo izvedel tudi brez podpore ZDA.

17.04 Golob: "Končno nekaj dobrih novic iz New Yorka"

Tako se je na današnje sprejetje resolucije odzval premier Robert Golob. Poudaril je, da je zdaj skrajni čas, da se besede spremenijo v dejanja in da se resolucija začne izvajati na terenu, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

"Civilisti nujno potrebujejo humanitarno pomoč in zaščito. Mednarodno humanitarno pravo je treba spoštovati. Ljudem moramo povrniti upanje v mirno prihodnost," je nadaljeval ter dodal, da bo Slovenija še naprej igrala konstruktivno in povezovalno vlogo v VS ZN. Spomnil je še, da je resolucijo predlagala skupina nestalnih članic VS ZN, v kateri je imela Slovenija pomembno vlogo.

"Danes je pomemben dan, ki pomeni začetek konca trpljenja civilistov v Gazi," je poudaril slovenski veleposlanik v VS ZN Samuel Žbogar

16.23 Izrael opozarja štiri evropske države: Priznanje Palestine je nagrada za terorizem

Izrael je danes ocenil, da je načrt štirih evropskih držav, ki si prizadevajo za priznanje palestinske države, "nagrada za terorizem", ki bo zmanjšala možnosti za sporazumno rešitev izraelsko-palestinskega spora. Španija je v petek sporočila, da se je z Malto, Irsko in Slovenijo dogovorila za prve korake k priznanju palestinske državnosti na okupiranem Zahodnem bregu in v Gazi.

Območju Gaze že dolgo vlada Hamas, ki ne želi miru z Izraelom in ga je napadel 7. oktobra, kar je sprožilo uničujočo vojno na območju Gaze, ki je spodbudila nasilje na Zahodnem bregu, kjer ima Izrael velike judovske naselbine.

"Priznanje palestinske države po pokolu 7. oktobra pošilja sporočilo Hamasu in drugim palestinskim terorističnim organizacijam, da se bodo krvoločni teroristični napadi na Izraelce odzvali s političnimi gestami do Palestincev," je na X sporočil izraelski zunanji minister Israel Katz.

"Rešitev konflikta bo možna le z neposrednimi pogajanji med obema stranema. Vsakršno zavzemanje za priznanje palestinske države samo oddaljuje doseganje rešitve in povečuje regionalno nestabilnost," je dodal. Kakšno rešitev ima v mislih, ni povedal.

Priznanje Palestine ni nagrada za terorizem, ampak gre "prav nasprotno za enega od načinov, kako obvarovati prebivalstvo Palestine pred državnim terorizmom izraelske okupacije", se je na kritike Izraela danes ob robu seje DZ odzval poslanec Levice Matej T. Vatovec. Ob tem je pozval, da naj Slovenija povede in prva prizna Palestino, so sporočili iz Levice.

"Zaradi prebivalk in prebivalcev Gaze moramo biti bolj pogumni in lahko naredimo ta prvi korak sami. Slovenija, nestalna članica Varnostnega sveta, lahko z zgledom povede tudi druge zahodne države," je med drugim poudaril.

Palestina je novembra 2012 prejela status opazovalke v Generalni skupščini Združenih narodov, trenutno pa jo kot državo priznava 139 od 193 držav članic ZN.

15.45 Varnostni svet ZN sprejel resolucijo s pozivom k takojšnji prekinitvi ognja v Gazi

Varnostni svet ZN je danes sprejel resolucijo z zahtevo po takojšnji prekinitvi ognja v Gazi med muslimanskim svetim mesecem ramazanom, ki bo vodila v trajno premirje. Resolucijo, ki jo je predlagalo deset nestalnih članic, med njimi Slovenija, so podprle vse članice VS ZN razen ZDA, ki so se vzdržale.

Resolucija zahteva tudi takojšnjo in brezpogojno izpustitev vseh talcev in odpravo vseh ovir za humanitarni dostop do njih. Od obeh strani v spopadu pa zahteva tudi spoštovanje mednarodnega prava pri ravnanju s pridržanimi osebami.

Resolucija Alžirije, Ekvadorja, Gvajane, Japonske, Malte, Mozambika, Južne Koreje, Sierra Leone, Slovenije in Švice prav tako poudarja nujno potrebo po povečanju dotoka humanitarne pomoči v Gazo in zaščiti civilnega prebivalstva v palestinski enklavi.

V uvodu resolucija poudarja zahtevo za spoštovanje mednarodnega prava in obsoja napade na civiliste ter civilne objekte, kakor tudi vsa teroristična dejanja, ter opozarja, da mednarodno humanitarno pravo prepoveduje ugrabitve talcev.

13.59 Izraelska vojska nadaljuje obleganje bolnišnic v Gazi

Izraelska vojska je bolnišnici Naser in Al Amal oblegala že februarja in tam ubila več deset članov medicinskega osebja in bolnikov. Po navedbah katarske televizije Al Jazeera je bolnišnica Al Amal pod nenehnim topniškim in tankovskim ognjem, ljudje pa lahko ustanovo po ukazu izraelske vojske zapustijo le v spodnjem perilu. Varnega koridorja za izhod iz objekta naj ne bi bilo.

Izrael je sicer svoje operacije označil za natančne in zagotovil, da skrbi za varnost civilistov. Po lastnih navedbah je ponoči uspešno napadel približno 50 "terorističnih ciljev" in likvidiral več deset palestinskih borcev. Od napada na bolnišnico Al Šifa, ki jo je napadel že novembra, naj bi izraelske sile tudi pridržale okoli 500 osumljencev, domnevno povezanih s Hamasom in skupino Islamski džihad.

Število ubitih civilistov med izraelsko več kot petmesečno vojaško operacijo proti palestinskemu islamističnemu gibanju Hamas v Gazi je medtem naraslo na 32.333, je danes sporočilo ministrstvo za zdravje v enklavi. Dodalo je, da je po zadnjih podatkih ranjenih 74.694 ljudi, humanitarna kriza na območju pa se iz dneva v dan poglablja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelska vojska naj bi v Rafi na skrajnem jugu Gaze v zadnjih 24 urah ubila najmanj 30 ljudi. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je nedavno vnovič zatrdil, da bodo kopensko ofenzivo na mesto, kjer se na majhnem območju nahaja okoli 1,5 milijona ljudi, izvedli tudi brez podpore ZDA, ki menijo, da bi bila to velika napaka.

Gaza, bolnišnica Al Šifa | Foto: Reuters Foto: Reuters Resoluciji za premirje v Gazi se obeta podpora

Kitajska je danes sporočila, da bo podprla nov predlog resolucije, ki ga pripravlja več nestalnih članic Varnostnega sveta ZN in poziva k takojšnji prekinitvi ognja v Gazi. Diplomati po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pričakujejo, da bi se lahko tokrat izognili vetu ZDA in na današnjem glasovanju resolucijo tudi sprejeli. 

"Kitajska podpira ta osnutek resolucije, ob tem želimo pohvaliti Alžirijo in druge arabske države za njihova prizadevanja," je dejal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Lin Jian. "Upamo, da ga bo Varnostni svet sprejel čim prej in s tem poslal močan signal za prekinitev sovražnosti," je dejal.

"Ta osnutek zavzema jasno stališče pri zahtevi po prekinitvi ognja ter s tem ustreza pravilni usmeritvi ukrepov Varnostnega sveta. Mednarodna skupnost pričakuje, da bo Varnostni svet celovito izpolnil svojo dolžnost," je še dejal Lin.

Predlog resolucije je pripravilo osem od desetih nestalnih članic VS ZN, med katerimi je tudi Slovenija, njihovi predstavniki pa so v zadnjih dneh s pogajanji s predstavniki ZDA skušali zagotoviti, da bi se na današnjem glasovanju izognili vnovičnemu ameriškemu vetu, poroča AFP.

ZDA blokirale že tri resolucije

"Pričakujemo, da bo resolucija sprejeta in da ZDA ne bodo glasovale proti njej, če ne bo prišlo do preobrata v zadnjem trenutku," je za AFP povedal eden od diplomatov. ZDA so namreč doslej z uporabo veta v Varnostnem svetu ZN že blokirale tri resolucije s pozivom k prekinitvi ognja v Gazi.

Novi predlog resolucije zahteva takojšnjo prekinitev ognja med muslimanskim svetim mesecem ramazan, ki naj potem vodi v trajno vzdržno premirje. Poziva tudi k takojšnji in brezpogojni izpustitvi talcev, ki jih je oktobra lani zajelo palestinsko gibanje Hamas, in odpravi vseh ovir za dostavo humanitarne pomoči na območje Gaze.

Predlog sicer prekinitve ognja ne pogojuje z izpustitvijo talcev, je po poročanju katarske televizije Al Jazeera povedal generalni sekretar ZN Antonio Guterres. V resoluciji je zapisano, da je "prekinitev ognja potrebna skupaj z brezpogojno izpustitvijo vseh talcev, vendar ne v povezavi z njo," je dejal.

ZDA so minuli petek predstavile svoj predlog resolucije, na katerega sta veto vložili Rusija in Kitajska. Moskva je ob tem Washington obtožila "hinavske predstave", saj da resolucija ni vsebovala zadostne mere pritiska na Izrael in ni dovolj jasno pozvala k prekinitvi ognja, ameriška stran pa se je na očitke odzvala z besedami, da je Rusija politiko znova postavila pred napredek.

Na severu Gaze vse slabše humanitarne razmere

Medtem je agencija Združenih narodov za palestinske begunce (UNRWA) je v nedeljo sporočila, da ji je Izrael dokončno prepovedal dostavo pomoči na sever Gaze, kjer je nevarnost lakote največja, poročajo tuje tiskovne agencije. Izrael ni navedel razloga za odločitev, navedb UNRWA pa ni ne potrdil ne zanikal.

"Kljub tragediji, ki se odvija pod našimi očmi, so izraelske oblasti obvestile Združene narode, da ne bodo več odobrile nobenih konvojev UNRWA s hrano na severu," je na družbenem omrežju X sporočil vodja agencije Philippe Lazzarini. Poudaril je, da je to namerno oviranje življenjsko pomembne pomoči v času lakote, ki jo je povzročil človek.

Tiskovna predstavnica UNRWA Juliette Touma je za francosko tiskovno agencijo AFP povedala, da so za blokado dobave pomoči izvedeli na nedeljskem sestanku s predstavniki izraelske vojske, potem ko so jim prejšnji teden pisno zavrnili dva konvoja s pomočjo. Razloga za odločitev Izrael ni navedel, je še pojasnila Touma.

Dejala je še, da so izraelske oblasti v nedeljo zavrnile tudi prošnjo ZN, da bi v bolnišnico Al Šifa v Gazi, kamor so pred dnevi vdrli izraelski vojaki, poslali ekipo za evakuacijo ranjencev.

Območje Gaze se zaradi vojne med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas sooča s hudimi humanitarnimi razmerami. ZN so prejšnji teden opozorili, da bo brez ukrepanja sever Gaze do maja zajela lakota.

Vodja urada ZN za usklajevanje humanitarne pomoči Martin Griffiths je v nedeljo poudaril, da bo odločitev o blokadi konvojev UNRWA s hrano na tisoče ljudi pahnila v lakoto. "To odločitev je treba preklicati," je še zapisal na omrežju X.

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus pa je ocenil, da blokiranje dostave pomoči UNRWA dejansko onemogoča ljudem, ki stradajo, da bi preživeli.

Antonio Guterres
Novice Guterres: Dovolj je te nočne more
izraelska vojska, izraelski tank
Novice Izrael bo tudi brez podpore ZDA napadel Rafo #vŽivo
Anthony Blinken
Novice Blinken: Vojaška operacija v Rafi bi bila napaka #vŽivo
bolnišnica v Al Šifi
Novice Število mrtvih v izraelski operaciji v Al Šifi narašča

 

Ne spreglejte