Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 3. 2024,
11.30

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

vojska terorizem bolnišnica Gaza vojna Palestina Izrael

Sreda, 20. 3. 2024, 11.30

1 mesec, 1 teden

166. DAN VOJNE V IZRAELU

Število mrtvih v izraelski operaciji v Al Šifi narašča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
bolnišnica v Al Šifi | Izraelska vojska je sporočila, da so v času operacije v Al Šifi aretirali in na zaslišanje v Izrael privedli še 160 ljudi, 300 pa so jih zaslišali v Gazi.  | Foto Reuters

Izraelska vojska je sporočila, da so v času operacije v Al Šifi aretirali in na zaslišanje v Izrael privedli še 160 ljudi, 300 pa so jih zaslišali v Gazi.

Foto: Reuters

Izraelska vojska je v večdnevni operaciji, ki v največji bolnišnici v Gazi Al Šifa še poteka, po lastnih navedbah doslej ubila najmanj 90 teroristov, od tega 40 v zadnjem dnevu. Obenem so aretirali in na zaslišanje v Izrael privedli še 160 ljudi, 300 pa so jih zaslišali v Gazi, so sporočili iz vojske.

Pomembnejši dogodki dneva:

13.11 Blinken na diplomatskem obisku v Gazi 
11.55 Kanada bo prekinila dobavo orožja Izraelu
11.30 Izraelska vojska naj bi v zadnjem dnevu ubila 40 teroristov

13.11 Blinken na diplomatskem obisku v Gazi 

Ameriški državni sekretar Antony Blinken se v sredo vrača na Bližnji vzhod na svoj šesti obisk od začetka izraelske vojne s Hamasom. Prizadeval si bo za dogovor, ki bi zagotovil začasno prekinitev spopadov in izpustitev talcev, ki jih ima islamistična militantna skupina Hamas.

Blinken se bo srečal s savdskimi voditelji v Džedi in egiptovskimi voditelji v Kairu, da bi razpravljali o pogovorih o sporazumu, ki sta jih posredovala Egipt in Katar, ter o prizadevanjih za pridobitev več pomoči v Gazo, je v izjavi dejal tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller.

Ta teden se v Katarju nadaljujejo pogovori o prekinitvi ognja. Toda tedni težkih pogajanj še niso prinesli sporazuma med Izraelom in Hamasom, za katerega Washington upa, da bo pomagal ublažiti humanitarno krizo, ki je prizadela Gazo.

Blinken je dejal, da bo še naprej razpravljal tudi o ureditvah za upravljanje, zavarovanje in obnovo pokonfliktne Gaze.

"Od januarja smo veliko delali, zlasti z našimi arabskimi partnerji, in nadaljevali bomo te pogovore ter razpravljali o tem, katera je prava arhitektura za trajen regionalni mir," je pred kratkim dejal na tiskovni konferenci med postankom v Manili.

11.55 Kanada bo prekinila dobavo orožja Izraelu

Kanadska zunanja ministrica Melanie Joly je napovedala, da Izraelu ne bodo več dobavljali orožja. Gre za več kot le simbolično odločitev, je danes dejala za časnik Toronto Star. Izrael je odločitev Kanade že kritiziral, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pred tem je odločitev o prekinitvi dobave orožja potrdil kanadski parlament. Čeprav njegova odločitev ni obvezujoča, zrcali namero vlade, je dajala Joly. Podrobnosti o prepovedi izvoza morajo sicer še doreči.

Parlament je v svoji pobudi zahteval, da vlada ne sme več izdajati nadaljnjih dovoljenj za izvoz orožja v Izrael in da se mora odločneje boriti proti nezakoniti trgovini z orožjem, kar vključuje tudi nezakonito trgovino s palestinskim islamističnim gibanjem Hamas.

Ottawa je po napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra med drugim dobavila Izraelu zaščitno opremo, telekomunikacijsko opremo, strelno orožje in strelivo. V začetku januarja so nato začasno odvzeli dovoljenja za izvoz tega blaga.

Izraelski zunanji minister Izrael Kac je sporočil, da je obžalovanja vredno, da je Kanada sprejela odločitev, ki spodkopava pravico Izraela do samoobrambe. Zagotovil je, da se bo Izrael še naprej boril, dokler ne bo Hamas uničen, talci pa na prostosti.

11.30 Izraelska vojska naj bi v zadnjem dnevu ubila 40 teroristov

Izraelska vojska je v ponedeljek ponovno vdrla v največjo bolnišnico v palestinski enklavi, kjer je po lastnih navedbah posredovala proti palestinskemu islamističnemu gibanju Hamas. Doslej sta v operaciji umrla najmanj dva izraelska vojaka, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V skoraj pol leta trajajoči vojni v Gazi je doslej umrlo najmanj 31.923 Palestincev, od tega najmanj 104 v zadnjem dnevu, so sporočili z zdravstvenega ministrstva v Gazi. Ranjenih je bilo več kot 74 tisoč ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Marwan Issa, Hamas
Novice Izraelska vojska v Al Šifi ubila 50 teroristov #video #vŽivo
izraelska vojska, izraelski tank
Novice Panika v Gazi: Izraelci v novi operaciji s tanki in streljanjem na območju bolnišnice Al Šifa #vŽivo
Nemški kancler Olaf Scholz
Novice Scholz v Jordaniji pozval k prekinitvi ognja v Gazi
Rafa, Rafah
Novice ZDA želijo vpogled v načrt izraelske operacije v Rafi
Gaza
Novice Netanjahu odobril načrt napada na Rafo na jugu Gaze #vŽivo #video
Janez Lenarčič
Novice Lenarčič: Nujno potrebno je, da orožje utihne
Ne spreglejte