Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 3. 2024,
14.39

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

vojna Izrael Gaza Janez Lenarčič

Četrtek, 14. 3. 2024, 14.39

1 mesec, 1 teden

Lenarčič: Nujno potrebno je, da orožje utihne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14
Janez Lenarčič | "Nujno potrebno je, da orožje utihne, in to za dovolj dolgo, da se lahko organizira dostop humanitarne pomoči v Gazo in njeno razdelitev vsem pomoči potrebnim znotraj Gaze," je povedal Lenarčič. | Foto Evropski parlament

"Nujno potrebno je, da orožje utihne, in to za dovolj dolgo, da se lahko organizira dostop humanitarne pomoči v Gazo in njeno razdelitev vsem pomoči potrebnim znotraj Gaze," je povedal Lenarčič.

Foto: Evropski parlament

V Gazi je nujno potrebno, da orožje utihne, da bo mogoče organizirati dobavo humanitarne pomoči v Gazo in jo razdeliti vsem, ki jo potrebujejo, je danes za slovenske dopisnike v Bruslju povedal evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Izrael je pozval k odprtju dodatnih kopenskih poti, ki so ključne za dostavo pomoči.

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov: 

20.20 Abas oblikovanje nove palestinske vlade zaupal svetovalcu Mohamedu Mustafi
17.03 Evropski parlament Izrael poziva k odprtju vseh prehodov za dostavo pomoči v Gazo
16.56 Slovenija Gazi namenja dodatno pomoč v obliki hrane
14.34 Lenarčič: Za dostavo humanitarne pomoči mora v Gazi utihniti orožje

20.20 Abas oblikovanje nove palestinske vlade zaupal svetovalcu Mohamedu Mustafi

Palestinski predsednik Mahmud Abas je po nedavnem odstopu premierja Mohameda Štajeha in njegove vlade oblikovanje nove zaupal svojemu dolgoletnemu svetovalcu za gospodarske zadeve Mohamedu Mustafi, poroča palestinska tiskovna agencija Wafa. Mustafa bo tako v prihodnje postal vodja 19. palestinske vlade s sedežem na zasedenem Zahodnem bregu.

Imenovanje Mustafe za mandatarja naj bi bilo del Abasovih prizadevanj za reformo Palestinske uprave s sedežem v Ramali na Zahodnem bregu in oblikovanje tehnokratske vlade. Ta naj bi bila bolje pripravljena, da po koncu izraelske vojne proti palestinskemu islamističnemu gibanju Hamas ponovno prevzame nadzor tudi nad območjem Gaze.

K reformi palestinskih oblasti in prevzem nadzora tudi nad Gazo so med drugim pozvale ZDA in druge svetovne sile, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pred tem je konec februarja s premierskega položaja odstopil Štajeh, z njim pa je odstopila tudi celotna vlada Palestinske uprave na Zahodnem bregu. Kot je pojasnil Štajeh, se je za odstop odločil zaradi dogodkov, povezanih z izraelsko agresijo v Gazi in zaostrovanjem razmer na Zahodnem bregu ter v Jeruzalemu.

Štajeh bo sicer na čelu Palestinske uprave ostal dokler 69-letni Mustafa ne sestavi vlade, za kar naj bi imel več tednov časa, poroča izraelski časnik Times of Israel.

Mustafa je bil med letoma 2013 in 2014 že namestnik predsednika vlade. Je izkušen ekonomist, predsednik upravnega odbora Palestinskega investicijskega sklada (PIF) in Abasov dolgoletni gospodarski svetovalec. Od leta 2002 je tudi član izvršnega odbora Palestinske osvobodilne organizacije (PLO).

Palestinsko vodstvo je od leta 2007 razdeljeno na Palestinsko upravo, ki vlada na Zahodnem bregu, in Hamas, ki nadzoruje območje Gaze.

17.03 Evropski parlament Izrael poziva k odprtju vseh prehodov za dostavo pomoči v Gazo

Evropski parlament je Izrael danes pozval, naj nemudoma dovoli in omogoči polno dostavo pomoči na območje Gaze prek vseh obstoječih mejnih prehodov. Poslanci so v sprejeti resoluciji izrazili globoko zaskrbljenost zaradi katastrofalnih humanitarnih razmer v palestinski enklavi, vključno z nevarnostjo lakote.

Poslanci so poudarili potrebo po hitrem, varnem in neoviranem humanitarnem dostopu. V nezavezujoči resoluciji, ki so jo potrdili s 327 glasovi za, 44 proti in 120 vzdržanimi glasovi, so pozvali izraelske oblasti, naj odprejo prehode Rafa, Kerem Šalom, Karmi in Erez za humanitarne konvoje.

Po prepričanju poslancev je potrebna takojšnja in trajna prekinitev ognja, da bi preprečili grozečo nevarnost lakote na območju Gaze. Hkrati so pozvali k brezpogojni izpustitvi vseh talcev, ki so bili ugrabljeni ob napadu palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra lani.

Evropski parlament je pozdravil odprtje pomorskih koridorjev za dostavo pomoči v Gazo, vendar ob tem poudaril, da mora biti dostava pomoči po kopnem prednostna naloga. Pri tem priznava tudi nepogrešljivo vlogo agencije ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) v regiji, izhaja iz objavljenega sporočila za javnost.

Evroposlanci so v resoluciji, sprejeti na plenarnem zasedanju v Strasbourgu, nadalje opozorili, da za območje Gaze ne more biti miru, varnosti, stabilnosti in blaginje, dokler imajo Hamas in druge teroristične skupine kakršnokoli vlogo v Gazi.

Evropski parlament ostro obsoja tudi naraščanje nasilja skrajnih naseljencev in napadov izraelskih oboroženih sil na Palestince na zasedenem Zahodnem bregu ter izraža globoko zaskrbljenost zaradi nevarnosti stopnjevanja konflikta, zlasti v Libanonu.

16.56 Slovenija Gazi namenja dodatno pomoč v obliki hrane

Vlada je danes sklenila, da bo palestinskim civilistom v Gazi namenila dodatno materialno pomoč v obliki hrane, so sporočili z urada vlade za komuniciranje (Ukom). Pomoč bo med drugim obsegala 7040 kompletov suhih dnevnih obrokov in 218.400 kosov sadno-žitnih ploščic, Palestincem pa jo bodo znova dobavili s pomočjo Jordanije.

Slovenija je pred tem Palestincem v Gazi februarja v okviru prvega paketa materialne pomoči namenila 10.560 kompletov suhih dnevnih obrokov, 2500 odej in 1000 ležalnih podlog. Paket je vseboval tudi pošiljko palete mleka v prahu, ki jo je zagotovila Slovenska Karitas, ter pošiljko palete otroških plenic in palete otroške hrane, ki jo je priskrbel Rdeči križ Slovenije.

Tokrat bo Slovenija palestinskim civilistom poslala 7040 kompletov suhih dnevnih obrokov in 218.400 kosov sadno-žitnih ploščic, ki jih bo vlada zagotovila iz materialnih zalog, s katerimi razpolagata ministrstvo za obrambo in Slovenska vojska (SV). Pošiljka bo zopet vsebovala donacijo Slovenske Karitas in Rdečega križa Slovenije v obliki otroške hrane ter drugih prehrambnih živil.

Skupna vrednost obeh materialnih pomoči Slovenije za Palestince v Gazi s prevozom znaša 1.332.065 evrov, so še sporočili z Ukoma. V ta znesek ni vključena pomoč Slovenske Karitas in Rdečega križa Slovenije.

Prevoz pomoči do Jordanije bodo tudi tokrat izvedli z zavezniškim letalom C17. Tam bo pošiljko vnovič prevzela tamkajšnja humanitarna organizacija Jordan Hashemite Charity Organisation, ki jo je predlagalo jordansko zunanje ministrstvo.

14.34 Lenarčič: Za dostavo humanitarne pomoči mora v Gazi utihniti orožje

V Gazi je nujno potrebno, da orožje utihne, da bo mogoče organizirati dobavo humanitarne pomoči v Gazo in jo razdeliti vsem, ki jo potrebujejo, je danes za slovenske dopisnike v Bruslju povedal evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Izrael je pozval k odprtju dodatnih kopenskih poti, ki so ključne za dostavo pomoči.

Kot je poudaril, je prva nujna rešitev za "katastrofalne humanitarne razmere" v Gazi vzpostavitev takojšnjega premirja oziroma humanitarnega premora, pri čemer je to, kakšen izraz se uporabi, drugotnega pomena.

"Nujno potrebno je, da orožje utihne, in to za dovolj dolgo, da se lahko organizira dostop humanitarne pomoči v Gazo in njena razdelitev vsem pomoči potrebnim znotraj Gaze," je povedal Lenarčič.

Opozoril je, da je doslej pomoč v Gazo po kopnem prihajala zgolj prek mejnih prehodov Rafa na meji z Egiptom in Kerem Šalom na meji z Izraelom, kjer se je komisar pretekli teden srečal s predstavniki izraelske vojske.

Kot je dejal danes, se Izrael doslej ni odzival na pozive k odprtju dodatnih mejnih prehodov za dostavo pomoči po kopnem, medtem ko so v pogovoru pretekli teden pokazali pripravljenost za odprtje prehoda ob vojaški cesti, ki poteka med Izraelom in Gazo. V torek zvečer je po Lenarčičevih besedah prek tega prehoda, ki se sicer uporablja v vojaške namene, na sever Gaze prispel prvi konvoj Svetovnega programa za hrano.

K odprtju dodatnih mejnih prehodov in omilitvi carinskih postopkov so po sredinem videokonferenčnem srečanju izraelske oblasti pozvali tudi predstavniki EU, Združenih narodov, ZDA, Združenega kraljestva, Združenih arabskih emiratov, Katarja in Cipra.

Na pobudo ciprskega zunanjega ministra Konstantinosa Kombosa so sicer razpravljali o usklajevanju sodelovanja pri nedavno vzpostavljenem pomorskem koridorju od Cipra do Gaze.

"Največja težava tega koridorja je, da ob obali Gaze ni pristanišča," je povedal komisar. Nevladna humanitarna organizacija World Central Kitchen, ki zagotavlja pomoč za dobavo prek tega koridorja, trenutno tam gradi začasni pomol, ameriška vojska pa bo predvidoma do konca aprila zgradila začasno pristanišče. To bi po Lenarčičevih besedah omogočilo dobavo več tisoč ton pomoči na teden.

Na včerajšnjem srečanju so se sicer vsi strinjali, da ta koridor ne more nadomestiti kopenskih poti. "Najučinkovitejša, najcenejša, najhitrejša in najoptimalnejša pot za dostavo zadostnih količin humanitarne pomoči v Gazo je po kopnem," je poudaril komisar.

Gaza
Novice Neverjetno: to je razlog, da so Izraelci zavrnili tovornjak s pomočjo za prebivalce Gaze
Ameriška ladja The General Frank S Besson
Novice Ameriška ladja pluje proti Gazi, postavili bodo pristanišče
Gaza
Novice "Razmere na območju Gaze se slabšajo iz ure v uro"
Thomas Bach, MOK
Sportal Sankcij za Izrael na olimpijskih igrah ne bo
Eden Golan, Izrael, Evrovizija
Trendi Organizatorji Evrovizije zadovoljni s spremembo izraelske pesmi
Ne spreglejte