Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 11. 2020,
10.34

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

1

Natisni članek

žvižgači državljanstvo Rusija Edward Snowden

Ponedeljek, 2. 11. 2020, 10.34

3 leta, 5 mesecev

Snowden z nosečo ženo zaprosil za rusko državljanstvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

1

Edward Snowden | Ameriški žvižgač Edward Snowden in njegova žena sta v Rusiji zaprosila za rusko državljanstvo. | Foto Reuters

Ameriški žvižgač Edward Snowden in njegova žena sta v Rusiji zaprosila za rusko državljanstvo.

Foto: Reuters

Ameriški žvižgač Edward Snowden je sporočil, da je skupaj s svojo nosečo ženo zaprosil za rusko državljanstvo. Snowdnu, ki je v Rusijo pobegnil po tem, ko je leta 2013 razkril, kako ZDA množično zbirajo osebne podatke in vohunijo za milijoni ljudi po svetu, čez lužo zaradi izdaje državnih skrivnosti še vedno grozi zaporna kazen.

"Po letih ločitve od staršev z ženo nimava želje, da bi bila ločena od svojega sina. Zato sva se zdaj v tem obdobju pandemije in zaprtih meja odločila, da zaprosiva za dvojno ameriško-rusko državljanstvo," je na družbenem omrežju Twitter sporočil 37-letni Edward Snowden. Njegova žena Lindsay Mills, ki z njim živi v Rusiji od leta 2014, je prejšnji teden razkrila, da je noseča. Na Twitterju je objavila fotografijo, na kateri Edward poljublja njen nosečniški trebušček, in dopisala: "Najino največje sodelovanje prihaja kmalu."

Edward Snowden
Novice Ameriško pravosodno ministrstvo toži Snowdna zaradi njegove knjige spominov

Ruske oblasti Snowdnu odobrile stalno prebivališče v državi

Snowdnov odvetnik Anatolij Kučerena je sicer pred približno dvema tednoma sporočil, da so ruske oblasti Snowdnu odobrile stalno prebivališče v državi. Snowden je kot sodelavec ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA) pred leti s strežnika agencije pobral 1,5 milijona zaupnih dokumentov in z njimi s Havajev pobegnil v Hongkong, kjer jih je leta 2013 predal novinarjem.

Razkril je, kako ZDA množično zbirajo osebne podatke in vohunijo za milijoni civilistov po vsem svetu. Ker mu je v ZDA zaradi izdaje državnih skrivnosti grozil in mu še vedno grozi zapor, je pobegnil v Rusijo, ki mu je podelila azil, poroča STA.

Ne spreglejte