Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 11. 2023,
15.44

Osveženo pred

5 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

koalicija parlament mandatar volitve Poljska

Petek, 10. 11. 2023, 15.44

5 mesecev, 2 tedna

Poljska opozicija podpisala koalicijski sporazum

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
Donald Tusk | Opozicijski kandidat za premierja Donald Tusk je v družbi voditeljev sredinskega zavezništva Tretje poti in Nove Levice napovedal, da so pripravljeni prevzeti odgovornost za domovino.  | Foto STA

Opozicijski kandidat za premierja Donald Tusk je v družbi voditeljev sredinskega zavezništva Tretje poti in Nove Levice napovedal, da so pripravljeni prevzeti odgovornost za domovino.

Foto: STA

Poljska opozicija, ki je na nedavnih volitvah osvojila večino glasov, je danes podpisala koalicijsko pogodbo. Opozicijski kandidat za premierja Donald Tusk je v družbi voditeljev sredinskega zavezništva Tretje poti in Nove Levice napovedal, da so "pripravljeni prevzeti odgovornost za domovino". Skupaj imajo 248 poslancev v 460-članskem parlamentu.

Voditelju Državljanske koalicije (KO) Donaldu Tusku, ki je že vodil Poljsko med letoma 2007 in 2014, so na novinarski konferenci družbo delali voditelji stranke Poljska 2050 Szymon Holownia in Poljske ljudske stranke Wladyslaw Kosiniak-Kamysz ter voditelja Nove Levice Robert Biedron in Wlodzimierz Czarzasty.

Zadnji je podpisani sporazum označil za zelo širok kompromis, rekoč, da je najpomembneje ustvariti strpno, odprto in odgovorno Poljsko, ki bo spoštovala zakone, navaja poljska tiskovna agencija PAP.

Mandat prejel Morawiecki, a nima večine v sejmu 

Poljski predsednik Andrzej Duda je v ponedeljek mandat za sestavo nove vlade sicer podelil trenutnemu premierju Mateuszu Morawieckemu iz stranke Zakon in pravičnost (PiS).

Duda se je za to, kot je dejal, odločil, ker želi nadaljevati parlamentarno tradicijo, po kateri zmagovalna stranka kot prva dobi možnost sestaviti vlado. Med posvetovanji sta sicer po njegovih besedah tako PiS kot KO izrazili prepričanje, da bosta v novem parlamentu zbrali potrebno večino za podporo svojemu kandidatu in prihodnji vladi.

PiS je na volitvah 15. oktobra osvojila nekaj več kot 35 odstotkov glasov, a je ostala brez parlamentarne večine in ima le malo možnosti za sestavo koalicije.

Andrzej Duda
Novice Poljski predsednik mandat za sestavo nove vlade podelil Morawieckemu
Donald Tusk
Novice Poljski se obeta sprememba vlade
Poljska volitve
Novice Ne Poljskem se zmaga nasmiha sredinski koaliciji. Ovse kritičen do medijske moči vladajoče poljske stranke
Varšava
Novice Usodni dan, ki bo odločal tudi o prihodnosti Evrope? #video
Ne spreglejte