Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 10. 2023,
18.26

Osveženo pred

6 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

Natisni članek

Ovse konservatizem stranke parlamentarne volitve Poljska

Ponedeljek, 16. 10. 2023, 18.26

6 mesecev, 2 tedna

Ne Poljskem se zmaga nasmiha sredinski koaliciji. Ovse kritičen do medijske moči vladajoče poljske stranke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31
Poljska volitve | "Vladajoča stranka in njeni kandidati so očitno izkoristili zlorabo državnih sredstev," je opozoril strokovnjak Ovse za volitve Douglas Wake. | Foto Reuters

"Vladajoča stranka in njeni kandidati so očitno izkoristili zlorabo državnih sredstev," je opozoril strokovnjak Ovse za volitve Douglas Wake.

Foto: Reuters

Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) je danes kritizirala poljsko vladajočo stranko Zakon in pravičnost (PiS), češ da je ta med parlamentarnimi volitvami izkoriščala svojo medijsko moč. Ob tem je opozorila, da je poljska javna radiotelevizija pogosto jasno dajala prednost stranki PiS in hkrati bila odkrito sovražna do opozicije. Končni izid volitev bo znan v torek, po 80 odstotkov preštetih glasov pa je največ, 37 odstotkov glasov, prejela vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS). Kljub temu pa ji najverjetneje ne bo uspelo sestaviti koalicije, saj so si večino v parlamentu zagotovile opozicijske stranke na čelu z Državljansko koalicijo (KO).

154 opazovalcev volitev iz 44 držav je pohvalilo visoko volilno udeležbo na nedeljskih parlamentarnih volitvah na Poljskem, demokratično tekmovanje med strankami in učinkovito izvedbo volitev. Vendar pa so številni kritizirali stranko PiS, ki naj bi svojo volilno kampanjo izvajala tudi prek nekaterih z državo povezanih podjetij, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Vladajoča stranka in njeni kandidati so očitno izkoristili zlorabo državnih sredstev," je ob tem opozoril strokovnjak Ovse za volitve Douglas Wake.

Varšava
Novice Usodni dan, ki bo odločal tudi o prihodnosti Evrope? #video

Največ glasov zbrala PiS, vendar daleč od večine

Na Poljskem je po 80 odstotkov preštetih glasov na nedeljskih parlamentarnih volitvah največ, 37 odstotkov glasov, prejela vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS). Kljub temu pa ji najverjetneje ne bo uspelo sestaviti koalicije, saj so si večino v parlamentu zagotovile opozicijske stranke na čelu z drugouvrščeno Državljansko koalicijo (KO) nekdanjega premierja Donalda Tuska. 

Koalicijo sestavljata še sredinsko zavezništvo Tretja pot ter Levica. Skupaj so dosegle 52 odstotkov glasov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Glede na podatke agencije Ipsos bi PiS lahko osvojila 36,6 odstotka glasov, kar je 198 od 460 sedežev. To je precej pod trenutno večino in stranka po novem ne bi imela večine niti ob podpori stranke Konfederacija.

Večina Poljakov je tako glede na delne izide podprla sredinsko opozicijo. Opozicija zdaj vidi možnosti za spremembo oblasti, končni izid volitev pa bo znan v torek.

Donald Tusk
Novice Parlamentarne volitve na Poljskem: znano, komu se nasmiha zmaga
Poljska protesti demonstracije volitve 1.10.2023
Novice Na tisoče ljudi na protestu proti politiki poljske vladne stranke
Jaroslaw Kaczynski
Novice To je stric iz ozadja, ki vleče vse niti v državi
Andrzej Duda, predsednik, Poljska
Novice Poljska odločno proti dogovoru o migrantih: To je diktat Bruslja in Berlina!
Ne spreglejte