Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 10. 2023,
9.20

Osveženo pred

6 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

volitve Poljska Donald Tusk

Torek, 17. 10. 2023, 9.20

6 mesecev, 2 tedna

Poljski se obeta sprememba vlade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Donald Tusk | Prešteli so skoraj vse glasove.  | Foto Reuters

Prešteli so skoraj vse glasove.

Foto: Reuters

Na Poljskem je po 99,97 odstotka preštetih glasovnicah na nedeljskih parlamentarnih volitvah s 35,39 odstotka glasov zmagala vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS). Kljub temu ji koalicije najverjetneje ne bo uspelo sestaviti, saj so si večino zagotovile opozicijske stranke na čelu z Državljansko koalicijo (KO) Donalda Tuska.

KO, ki jo vodi nekdanji premier Tusk, je namreč prejela 30,68 odstotka glasov, koalicijo pa bo predvidoma sestavila s tretje- in četrtouvrščeno stranko, sredinskim zavezništvom Tretja pot in levičarsko Novo Levico. Prva je prejela 14,41 odstotka glasov, druga pa 8,61 odstotka, je razvidno s spletne strani poljske volilne komisije.

Na podlagi izidov bi koalicija opozicijskih strank verjetno zasedla okoli 249 sedežev v 460-članskem poljskem parlamentu. PiS premierja Mateusza Morawieckega na drugi strani pa jih bo imela na voljo 196, poroča portal Deutsche Welle. Večine ji ne more zagotoviti niti zavezništvo s petouvrščeno skrajno desno Konfederacijo, ki je prejela 7,16 odstotka glasov in bo verjetno zasedla 15 sedežev v parlamentu.

PiS: Ne glede na to, kako gledate na to, zmagali smo 

PiS je kljub izgubi večine napovedala, da bo poskušala sestaviti vlado pod vodstvom Morawieckega. "Ne glede na to, kako gledate na to, zmagali smo," je dejal vodja kampanje PiS Joachim Brudzinski. Poljski predsednik Andrzej Duda, zaveznik PiS, v ponedeljek sicer še ni sporočil, ali bo mandat za sestavo vlade najprej podelil PiS kot zmagovalki volitev ali KO kot drugouvrščeni. Se je pa v izjavi zahvalil državljanom za visoko volilno udeležbo.

Poleg volitev je v nedeljo potekal tudi posvetovalni referendum, na katerem so Poljaki glasovali o tem, ali se strinjajo s privatizacijo podjetij v državni lasti, zvišanjem upokojitvene starosti na 67 let, odstranitvijo ovir na poljski meji z Belorusijo in solidarnostno shemo EU o prerazporejanju migrantov. Referendumi niso dosegli niti kvoruma, tisti, ki so oddali glas, pa so bili večinsko proti.

Opozicija je referendume bojkotirala in tako poskušala doseči neizpolnitev kvoruma, da ti ne bi bili veljavni, poroča portal Deutsche Welle.

Varšava
Novice Usodni dan, ki bo odločal tudi o prihodnosti Evrope? #video
Donald Tusk
Novice Parlamentarne volitve na Poljskem: znano, komu se nasmiha zmaga
Poljska volitve
Novice Ne Poljskem se zmaga nasmiha sredinski koaliciji. Ovse kritičen do medijske moči vladajoče poljske stranke
Ne spreglejte