Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 11. 2023,
10.40

Osveženo pred

5 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

vlada Andrzej Duda predsednik Poljska

Ponedeljek, 6. 11. 2023, 10.40

5 mesecev, 3 tedne

Poljski predsednik mandat za sestavo nove vlade podelil Morawieckemu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16
Andrzej Duda | Duda, ki je sicer povezan s PiS, je konec oktobra začel niz srečanj s strankarskimi voditelji, da bi se odločil, komu podeliti mandat za sestavo vlade. | Foto Guliverimage

Duda, ki je sicer povezan s PiS, je konec oktobra začel niz srečanj s strankarskimi voditelji, da bi se odločil, komu podeliti mandat za sestavo vlade.

Foto: Guliverimage

Poljski predsednik Andrzej Duda je danes mandat za sestavo nove vlade podelil trenutnemu premierju Mateuszu Morawieckemu. Njegova stranka Zakon in pravičnost (PiS) je na volitvah resda osvojila največ glasov, a nima parlamentarne večine. To so sestavile opozicijske stranke na čelu z Državljansko koalicijo (KO) nekdanjega premierja Donalda Tuska.

Duda, ki je sicer povezan s PiS, je konec oktobra začel niz srečanj s strankarskimi voditelji, da bi se odločil, komu podeliti mandat za sestavo vlade. Opozicija ga je večkrat pozvala, naj mandat zaupa Tusku.

A kot je danes dejal poljski predsednik, se je mandat odločil podeliti Morawieckemu, ker želi nadaljevati parlamentarno tradicijo, po kateri zmagovalna stranka kot prva dobi možnost sestaviti vlado. Med posvetovanji sta sicer po njegovih besedah tako PiS kot KO izrazili prepričanje, da bosta v novem parlamentu zbrali potrebno večino za podporo svojemu kandidatu in prihodnji vladi, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

Vladajoča stranka ostala brez parlamentarne večine

V skladu s poljsko ustavo ima predsednik po sklicu ustanovne seje parlamenta 14 dni časa, da predlaga kandidata za predsednika vlade. Ta mora nato v 14 dneh pridobiti zaupnico v parlamentu.

PiS je na volitvah 15. oktobra osvojila nekaj več kot 35 odstotkov glasov, a je ostala brez parlamentarne večine in ima le malo možnosti za sestavo koalicije.

Večino so si zagotovile opozicijske stranke na čelu z Državljansko koalicijo nekdanjega premierja Tuska. Ta namerava vlado oblikovati s sredinskim zavezništvom Tretja pot in levo Novo Levico. Skupaj imajo 248 poslancev v 460-članskem parlamentu.

Donald Tusk
Novice Poljski se obeta sprememba vlade
Joe Biden
Novice V ZDA leto dni pred predsedniškimi volitvami porazne številke za Bidna
Jakov Milatović in Nataša Pirc Musar
Novice "Črna gora je lokomotiva, ki Zahodni Balkan vleče proti EU"
Ne spreglejte