Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 11. 2023,
17.15

Osveženo pred

5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39

Natisni članek

meja Rusija Finska

Ponedeljek, 27. 11. 2023, 17.15

5 mesecev

Finska tik pred zaprtjem zadnjega odprtega prehoda z Rusijo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39
Finska | Na Finskem se je v zadnjih mesecih povečalo število prosilcev za azil, ki so brez vizuma vstopili čez 1.300 kilometrov dolgo vzhodno mejo z Rusijo.  | Foto Guliverimage

Na Finskem se je v zadnjih mesecih povečalo število prosilcev za azil, ki so brez vizuma vstopili čez 1.300 kilometrov dolgo vzhodno mejo z Rusijo.

Foto: Guliverimage

Finska je pripravljena zapreti še zadnji odprt prehod na meji z Rusijo, če bo Moskva še naprej ustvarjala migracijske pritiske, je danes po navedbah francoske tiskovne agencije AFP dejal finski premier Petteri Orpo. Na Finsko v zadnjih mesecih iz Rusije prihaja vse več migrantov, zaradi česar so oblasti v Helsinkih zaprle skoraj vse mejne prehode.

"Na vzhodni meji smo zaprli vse svoje mejne prehode razen enega, po potrebi pa smo pripravljeni zapreti tudi tega. Finska varuje zunanjo mejo Evropske unije in mejo Nata. Ne bomo dovolili, da se to nadaljuje," je danes v Helsinkih dejal finski premier Orpo.

Na Finskem se je v zadnjih mesecih povečalo število prosilcev za azil, ki so brez vizuma vstopili čez 1.300 kilometrov dolgo vzhodno mejo z Rusijo. Po podatkih finske mejne straže se je od avgusta povečalo predvsem število nezakonitih prehodov državljanov z Bližnjega vzhoda in Afrike. Skupno je od avgusta na Finsko prek Rusije vstopilo okoli 700 prosilcev za azil.

V zadnjih dveh tednih so na Finskem zaprli skoraj vse mejne prehode 

Zaradi povečanega pritiska na mejah je Finska v zadnjih dveh tednih zaprla vse mejne prehode na vzhodni meji z izjemo prehoda Raja-Jooseppi na skrajnem severu države ob meji z rusko regijo Murmansk. Rusija je prejšnji četrtek v odgovor sporočila, da bo v tej regiji zaostrila varnostne ukrepe.

Orpo je prejšnji teden omenil "sistematično in organizirano delovanje ruskih oblasti". Rusijo je obtožil, da skuša destabilizirati Finsko kot odgovor na njeno vključitev v Nato. Dejal je tudi, da prosilcem za azil namenoma dovoljuje prehod na finsko stran meje, čeprav nimajo ustreznih dokumentov, kar so v Moskvi zanikali.

Migranti na finsko-ruski meji
Novice Je to Putinova hibridna vojna proti Evropi? #video
Ne spreglejte