Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Torek,
13. 9. 2016,
13.06

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,35

17

Natisni članek

Jelko Gros Planica Planica

Torek, 13. 9. 2016, 13.06

6 let, 6 mesecev

Z našim denarjem plačani Jelko Gros odgovarja le novinarjem, ki pišejo, kot on hoče

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,35

17

Direktor zavoda Planica Jelko Gros nam noče pojasniti, zakaj raje sam kot predstavnik države vodi gostilno v Planici, namesto da bi to delo prepustil uspešnejšemu zasebniku.  

Lani decembra je vrata odprl novi Nordijski center Planica, ki poleg objektov za nordijske športe in tudi druge discipline turistom v poletnih mesecih ponuja tudi možnost spusta z jeklenico in uživanje v gostinskem lokalu v osrednjem objektu, v katerem so tudi planiški muzej, prodajalna spominkov in informacijska točka.

Zakaj se naša država leta 2016 ukvarja z vodenjem gostilne?

Ker smo se želeli prepričati, kako je v Nordijskem centru urejeno upravljanje turističnih storitev, zmo Zavod za šport Planica, pod okrilje katerega spada tudi nordijski center, povprašali:

- Zakaj Zavod Planica gostinskega lokala v osrednjem objektu Nordijskega centra Planica ni predal v upravljanje koncesionarju oz. najemniku?

- Ali se vam zdi primerno, da je država upravljalec gostinskega lokala? Ne bi bilo bolj smotrno, da bi lokal upravljal zasebnik, ki bi imel večji interes po maksimalizaciji dobička?

- Kako je urejeno upravljanje spusta z jeklenico in hotela NC Planica? Če oboje upravlja Zavod Planica, zakaj tudi teh turističnih storitev niste predali koncesionarju?

Direktor zavoda Jelko Gros: Na vprašanja vam ne bom odgovoril

"Vaša vprašanja niso informacije javnega značaja, zato na njih ne bomo odgovorili. Odgovorili ne bomo zato, ker se niste prepričali o uspešnosti poslovanja delov nordijskega centra, ki jih navajate. Če bi se, bi dobili informacijo, kaj sploh smemo početi, glede na to, da smo dobili sredstva evropskega sklada za regionalni razvoj," nam je, potem ko smo ga spomnili, da še vedno čakamo odgovore, pojasnil direktor državnega zavoda Planica Jelko Gros.

"Za korektnost podatkov pa je potrebno počakati na letno bilanco, tako kot za vsa druga podjetja v gospodarstvu in v javnem sektorju. Nasprotno bo ocena pavšalna, pa kljub temu bolj natančna kot vaša, kjer koncesijo vidite kot edino opcijo za tržno zanimive programe," je zapisal in dodal:

"Ugotavljam pa, da v dosedanjem poročanju niste bili objektivni in da ste zavajali vaše bralce. Zato z vami komuniciramo samo na način, da bomo uporabo naših izjav avtorizirali. Moje navedbe lahko objavite samo v celoti, v nasprotnem vam prepovedujem objavo."

"Vlogo države vidim le v zagotavljanju policije, vojske, pravnega reda, osnovne sociale in vzpostavljanju konkurence na trgih. Turistične in gostinske storitve zagotovo ne sodijo pod okrilje države in si ne predstavljam nobenih teoretičnih argumentov, ki bi to lahko opravičili. Ekonomsko racionalno in tudi etično edino sprejemljivo bi bila licitacija koncesije najboljšemu ponudniku za neko omejeno obdobje. Po desetletjih in desetletjih izkušenj bi do sedaj že morali spoznati, da je država v večini primerov vir problemov in ne del rešitve," poudarja ekonomist Anže Burger.

 

 

Kaj vse smo pisali o Grosovem zavodu?

Na spodnjih povezavah lahko preberete, kaj smo v preteklosti pisali o delovanju zavoda Planica in njegovega direktorja Jelka Grosa, ki ga na položaj imenuje politika in ki svojo plačo vsak mesec prejema iz državnega proračuna.

50-milijonski projekt z napako

Na zavodu Planica zaposlovali po zvezah in poznanstvih?

Planica: Jelko Gros v konfliktu interesov?

Kako je bil s ponudbo v Planici zadovoljen Samo Rugelj

Ne spreglejte