Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
14. 2. 2013,
20.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Jelko Gros KPK Računsko sodišče

Četrtek, 14. 2. 2013, 20.26

8 let

Planica: Jelko Gros v konfliktu interesov?

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Direktor zavoda Planica Jelko Gros je hkrati tudi član OK Planica, ki je v zadnjih letih od zavoda prejel več izplačil. Ljubo Jasnič poudarja, da bo to temo odprl na prihodnji seji sveta zavoda.

Zavod za šport Planica Organizacijskemu komiteju Planica (OK Planica), ki vsako leto v Planici organizira tekmo za svetovni pokal v smučarskih skokih, od ustanovitve naprej plačuje za različne storitve. To ne bi bilo nič posebnega, če ne bi bil direktor zavoda Planica Jelko Gros kot predstavnik upravljavca Nordijskega centra Planica tudi član OK Planica.

Gros: Zakup reklamnega prostora je v skladu s cenikom, ki ga ima OK Planica

Gros je za Planet Siol.net pojasnil, da je zavod Planica od ustanovitve leta 2009 v okviru izplačil "za informiranje in obveščanje javnosti skladno z zapisanim v vlogi za pridobitev financiranja EU (brez DDV)", OK Planica oziroma Smučarski zvezi Slovenije (SZS), v okviru katere deluje OK Planica, za "dva rotopanoja in transparent vse dni prireditve" izplačal 15 tisoč evrov. Na vprašanje, koliko denarja in za katere storitve še je Zavod za šport RS Planica od ustanovitve izplačal OK Planica, pa je Gros odgovoril: "OK Planica posluje v okviru Smučarske zveze Slovenije. Izplačila (z DDV ) so bila izvedena pravni osebi SZS za naslednje storitve: prefakturiranje stroškov električne energije – 7.346,94 evra, prefakturiranje stroškov porabljene vode – 1.389,56 evra, prefakturiranje stroškov FIS (certifikati, inšpekcije, tehnični pregled skakalnic) ‒ 1.447,06 evra, prefakturirianje stroškov dela in materiala za pripravo skakalnice – 24.427,14 evra." Grosa smo zato povprašali, ali se mu ne zdijo izplačila zavoda Planica OK Planica sporna, saj je sam hkrati član OK Planica in direktor zavoda, in ali ne gre pri tem za konflikt interesov in za korupcijsko tveganje. "Kar zadeva korupcijsko tveganje, pa smo v zvezi z oddajo zemljišč in skakalnic v najem za organizacijo tekmovanj izvedli cenitev in najemnino zaračunavamo v skladu s cenitvijo. V preteklosti so se na mene obrnili predstavniki SZS, ki so se želeli pogajati o ceni najema. Ko smo jim posredovali cenitve, so z razumevanjem sprejeli ceno najema. Kar zadeva obveščanje javnosti, pa smo mnenja, da je slovenski prostor zelo dobro obveščen ob spremljanju gradnje slovenskih medijev," nam je pojasnil Gros. Dodal je še: "Za obveščanje tujine se nam je zdelo najbolj primerno, da glede na nizka razpoložljiva sredstva izkoristimo prireditev v Planici, ki je v evropskem prostoru dobro gledana. Gledalec lažje dobi asociacijo za Nordijski center na skokih, kot če bi oglaševali ob plavanju ali nogometu. Zakup reklamnega prostora je v skladu s cenikom, ki ga ima OK Planica, poleg tega pa smo si s pogajanji izborili dodatni popust. Po ceniku plačujejo tudi drugi oglaševalci, kar pomeni, da je cena v skladu s tržnimi razmerami povpraševanja."

Računsko sodišče: Na vprašanja lahko odgovorimo le na podlagi revizije

Na Računskem sodišču RS so poudarili, da o morebitni spornosti izplačil Smučarski zvezi Slovenije ter o namenskosti oziroma preglednosti porabe javnih sredstev ni mogoče preprosto soditi zgolj na podlagi dejstva, da opravlja funkcijo direktorja Zavoda za šport Republike Slovenije Planica oseba, ki je hkrati tudi član organizacijskega komiteja Planica. O formalni in vsebinski pravilnosti podlag za izvršitev navedenih prenosov stroškov s smučarske zveze na zavod ter o vseh drugih okoliščinah izplačil bi bilo mogoče po njihovih besedah podati mnenje le na podlagi izvedbe podrobnih preveritev.

"Direktor Zavoda za šport Republike Slovenije Planica je, kot je razvidno iz dostopnih podatkov, član organizacijskega komiteja Planica kot predstavnik upravljavca objektov. Na vprašanje, ali pri poslovnih dogodkih med zavodom in Smučarsko zvezo Slovenije prihaja do ravnanj, pri katerih bi lahko obstajal konflikt interesov, bi bilo mogoče prav tako odgovoriti le na podlagi podrobnih preveritev vseh dejanskih okoliščin posameznih poslovnih dogodkov. Presoja ravnanj, ki jih opredeljuje Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije, je v pristojnosti Komisije za preprečevanje korupcije," so zapisali. Poudarili so še: "Vse navedeno izkazuje, da bi računsko sodišče lahko na postavljena vprašanja odgovorilo le na podlagi izvedbe revizije poslovanja Zavoda za šport Republike Slovenije Planica s Smučarsko zvezo Slovenijo, zato bomo vprašanja, ki ste nam jih zastavili, obravnavali kot pobudo za izvedbo revizije."

KPK: Gros ni funkcionar, zato ne moremo presojati nezdružljivosti funkcij

Iz Komisije za preprečevanje korupcije pa so nam sporočili, da zakon o integriteti in preprečevanju korupcije ureja nezdružljivost opravljanja funkcij zgolj za funkcionarje, kot so opredeljeni v 6. točki 4. člena tega zakona, tako da v obravnavanem primeru z vidika zakona o integriteti ne morejo presojati nezdružljivosti funkcij, saj Jelko Gros ni oseba s statusom funkcionarja.

"Dodajamo, da so podatki, ki ste nam jih posredovali, presplošni za podajo ocene o tem, ali bi lahko v tem primeru šlo za morebitno nasprotje interesov, prav tako komisija prijave s tovrstno vsebino za zdaj ni prejela,” so pojasnili in zapisali še, da mora biti komisija, da bi lahko zavzela uradno stališče v posamezni zadevi, seznanjena z vsemi relevantnimi okoliščinami primera, saj se nasprotje interesov ali druga oblika koruptivnega ravnanja po zakonu o integriteti vedno ugotavlja za vsak konkretni primer in konkretno ravnanje.

Ministrstvo: Od Jasniča bomo zahtevali pojasnila

Za pojasnila, ali so omenjena izplačila sporna in ali ne gre v tem primeru za korupcijska tveganja ali za konflikt interesov, smo povprašali še ministrstvo za izobraževanje, znanost, šport in kulturo, kjer so nam pojasnili, da nadzor nad delovanjem zavoda Planica opravlja svet zavoda Planica, ki mu predseduje Ljubo Jasnič. Poudarili so, da bodo zato na Jasniča naslovili zahtevo za pojasnila v zvezi s konkretnim primerom.

Jasnič nam je pet dni za tem, ko so nam na ministrstvu zatrdili, da bodo od njega zahtevali pojasnila, dejal, da mu do takrat ni nihče posredoval takšnih ali podobnih vprašanj, tudi pristojno ministrstvo ne. "Mislim, da gre izključno za pristojnosti direktorja, Svet nima operativne funkcije. Prihodnjo sredo imam sejo Sveta, pa bom odprl temo, o kateri me sprašujete," je še dodal.

Ne spreglejte