Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Petek,
17. 10. 2014,
14.16

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Planica Planica Jelko Gros

Petek, 17. 10. 2014, 14.16

7 let, 2 meseca

50-milijonski projekt z napako

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Projekt gradnje sodobnega nordijskega centra Planica za seboj pušča tudi nepoplačane gradbenike. Tako namreč trdi podjetnik Zlatko Pešovski.

Samostojni podjetnik Zlatko Pešovski je kot podizvajalec propadlega škofjeloškega podjetja SGP Tehnik sodeloval pri gradnji športnega centra Planica. Pravi, da je delo opravil v skladu s pogodbo, vendar je ostal brez plačila.

"Dolžni so nam okoli deset tisoč evrov. Dolg si med seboj preprosto podajata investitor, zavod za šport Planica, in SGP Tehnik. Mi smo bili podizvajalci podjetja SGP tehnik, ki je šlo v stečaj januarja, istočasno pa smo imeli podpisano asignacijsko pogodbo z zavodom, da plačila potekajo neposredno z njihove strani," nam je pojasnil Pešovski.

Kot pravi, je že prej vedel, da SGP Tehnik ni najboljše podjetje, da imajo veliko dolgov, da niso plačali podizvajalcev, vendar se je kljub temu odločil za sodelovanje pri projektu, ker jim je plačilo zagotavljal zavod za šport Planica.

"Od zavoda pričakujem, da nam plača to, kar smo naredili" "Delati smo začeli novembra 2013. Prvo plačilo smo dobili, drugega za december pa ne več, čeprav je nadzornik na gradbišču potrdil gradbeno knjigo in gradbeni dnevnik," pojasnjuje Pešovski.

Dodaja: "Dela so bila opravljena, kar potrjujeta gradbena knjiga in podpisani gradbeni dnevnik. Od zavoda pričakujem, da nam plača to, kar smo naredili. Imamo vsa potrdila o opravljenih delih."

"Pešovski pri delu ni upošteval standardov" Pojasnila o stvari smo želeli slišati tudi od Jelka Grosa, direktorja zavoda Planica. Ta je sicer investitor v 48 milijonov evrov vreden projekt obnove skakalnic in izgradnje sodobnega nordijskega centra. Gradbena dela so se začela leta 2011, končana pa naj bi bila prihodnje leto.

"Zlatko Pešovski ni dobil decembrskega plačila, ker dela ni opravil v skladu s standardi. Dela, ki so jih opravili decembra, je moral v celoti sanirati izvajalec, ki jih je prevzel za njim. Do Pešovskega zaradi nekakovostnega dela ni dolga," je zatrdil Gros.

A Pešovski vztraja, da Grosove navedbe ne držijo: "Imam potrjeno knjigo in dnevnik, iz katerih je razvidno, da so bila dela narejena po standardih, saj nisem dobil nobenega poziva za odpravljanje napak."

Gros: Nismo imeli podlage za klic na odpravo napak "Pešovski in njegovi niso dobro vibrirali betonov. Ker je stečajni upravitelj prekinil vse pogodbe s podizvajalci, nismo imeli podlage za klic na odpravo napak. Pešovski pa bi tako ali tako imel le delovno silo in ne betonov, prevoza in podobno," je zatrdil Gros in poudaril še: "Pešovskemu je knjigo in dnevnik potrdil SGP Tehnik in ne naš nadzor."

Gros je še pojasnil, da zavod podizvajalce na projektu plačuje na podlagi asignacij, za katere pa morajo biti izpolnjeni določeni pogoji, in sicer kakovostno opravljena dela, ki jih potrdi nadzor, in potrditev glavnega izvajalca.

Ne spreglejte