Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Ponedeljek,
11. 2. 2013,
20.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 11. 2. 2013, 20.10

8 let

Na zavodu Planica zaposlovali po zvezah in poznanstvih?

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na zavodu za šport Planica, upravljalcu NC Planica, so po naših informacijah zaposlili sina uslužbenke ministrstva za izobraževanje, ki je sodelovala pri načrtovanju projekta NC Planica.

Iz javno dostopnih virov je razvidno, da je na zavodu za šport RS Planica zaposlen Gašper Plestenjak, ki je po naših zanesljivih informacijah sin Mojce Plestenjak, uslužbenke ministrstva za izobraževanje, znanost, šport in kulturo.

Ministrstvo in zavod Planica o sorodstvenih zvezeh njihovih uslužbencev molčita Na omenjenem ministrstvu nam na vprašanje, ali drži, da je Gašper Plestenjak, sin njihove uslužbenke Mojce Plestenjak, zaposlen na Zavodu za šport RS Planica, niso želeli odgovoriti. "Predlagamo, da se za odgovor na to vprašanje obrnete na javni zavod," so nam odgovorili.

To smo seveda tudi storili, vendar tudi Jelko Gros, direktor zavoda Planica, na naša vprašanja o zaposlitvi Gašperja Plestenjaka ni hotel odgovarjati, niti nam ni pojasnil, ali se s Plestenjakovo osebno poznata. "Vaša vprašanja se ne nehajo. Zato predlagam, da z menoj opravite intervju, ki ga želim na koncu avtorizirati," je vse, kar smo dobili od Grosa.

Ministrstvo: Plestenjakova ni v konfliktu interesov So nam pa na ministrstvu pojasnili, da je Plestenjakova kot strokovna sodelavka s preostalimi strokovnimi službami ministrstva sodelovala pri načrtovanju projekta Nordijski center Planica.

"Sodelavka je kot skrbnica pogodbe izvajala vse z veljavnimi navodili predpisane naloge, vključno z administrativnimi pregledi nad izvedbo operacije," so zapisali in zanikali, da bi bila Plestenjakova zaradi svojega dela na ministrstvu in zato, ker je njen sin zaposlen na zavodu Planica, v konfliktu interesov, niti zaradi tega po njihovih besedah ne obstaja sum negospodarne porabe javnega denarja, saj Plestenjakova "ni bila v vlogi odločevalca".

KPK: Vplivanje na zaposlitev družinskega člana v določenem subjektu lahko ima znake korupcije Iz Komisije za preprečevanje korupcije so nam sporočili, da prijave na vsebino iz našega vprašanja zaenkrat niso prejeli. "Da bi lahko komisija zavzela uradno stališče v zadevi, bi morala biti seznanjena z vsemi okoliščinami zaposlitvenega postopka, saj se nasprotje interesov ali druga oblika nepotizma ali klientelizma, npr. v obliki korupcije, kot jo uzakonja ZIntPK, vedno ugotavlja za vsak konkretni primer in posameznika posebej," so pojasnili.

"Po 37. členu zakona o integriteti in preprečevanju korupcije mora biti uradna oseba, med katere po 10. točki 4. člena sodijo vsi javni uslužbenci, pozorna na vsako dejansko ali možno nasprotje interesov in mora storiti vse, da se mu izogne. Svoje funkcije ali službe ne sme izrabiti zato, da bi sebi ali komu drugemu uresničila kakšen nedovoljen zasebni interes. Po 38. členu ZIntPK mora uradna oseba, ko ugotovi nasprotje interesov ali možnost, da bi do njega prišlo, o tem takoj obvestiti svojega predstojnika (slednji o obstoju nasprotja interesov odloči v 15 dneh), če predstojnika nima, pa komisijo. Ob tem mora prenehati z delom v zadevi, v kateri bi lahko prišlo do nasprotja interesov. Ker ima oseba iz vašega vprašanja (kot javna uslužbenka) svojega predstojnika, komisija torej ni pristojna vnaprej odločati o vprašanjih, povezanih z njenim morebitnim nasprotjem interesov," so izpostavili.

Dodali so še: "Kljub temu, da iz vašega vprašanja ne izhajajo okoliščine, ki bi kazale na sum nasprotja interesov ali sum korupcije, neobvezujoče dodajamo, da bi se v primeru, če bi javna uslužbenka sama sodelovala v zaposlitvenem postopku, v katerem je kandidat za zaposlitev tudi njen sin, vzpostavile okoliščine nasprotja interesov, ki bi se jim morala ta uslužbenka dosledno izogniti - in sicer bodisi s samoizločitvijo iz postopka ali pa z obveščanjem svojega predstojnika o okoliščinah nasprotja interesov, kot pojasnjeno zgoraj. Morebitno formalno ali neformalno vplivanje na zaposlitev svojega družinskega člana v določenem subjektu pa lahko ima tudi znake korupcije po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije (če so izpolnjeni tudi drugi elementi zakonske definicije)."

Zavod upravlja Nordijski center Planica Javni zavod za šport je bil ustanovljen leta 2009. Kot je zapisano na njihovi spletni strani, je osnovno poslanstvo zavoda "podpora športa, ki se bo odražala na naslednjih štirih temeljnih sklopih oziroma nalogah: športu otrok in mladine, informatiki v športu, založništvu in upravljanju Nordijskega centra Planica".

Ne spreglejte