Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 6. 2011,
15.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Otroci s posebnimi potrebami

Sobota, 11. 6. 2011, 15.05

8 let

V letu 2010 v vseh ustanovah vključenih 1400 otrok s posebnimi potrebami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V slovenske ustanove za nastanitev otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami je bilo v letu 2010 vključenih 1400 otrok, od teh 1260 v domsko in 140 v dnevno varstvo.

V domskem varstvu centrov za usposabljanje, delo in varstvo je bilo nekaj manj kot 400, v dnevnem varstvu pa nekaj več kot 140 otrok in mladostnikov z motnjami v duševnem razvoju.

Lani je delovalo pet centrov na več lokacijah

Po podatkih Statističnega urada RS (Surs) je lani delovalo pet takih centrov na več lokacijah, kjer je bilo trajno nastanjenih (v domskem varstvu) 369 otrok in mladostnikov, program dnevnega varstva pa je obiskovalo 143 otrok in mladostnikov.

Otroci in mladostniki se v centrih izobražujejo po posebnem programu. Obvezni del traja devet let in obsega tri stopnje, otroci pa lahko v izobraževanju ostanejo še nadaljnjih šest let, vse do dopolnjenega 21. leta starosti. Lani je bilo tako v obvezni del osnovnošolskega programa vključenih 70 odstotkov vseh otrok, v neobvezni del oz. v 4. in 5. stopnjo pa 30 odstotkov vseh otrok.

Skoraj polovico zaposlenih v centrih je v letu 2010 predstavljalo zdravstveno in negovalno osebje, vzgojno in izobraževalno delo z otroki pa je opravljalo 134 specialnih pedagogov-defektologov (21 odstotkov vseh zaposlenih).

Vključujejo se tudi otroci s funkcionalnimi motnjami

V domsko varstvo se vključujejo tudi otroci s funkcionalnimi motnjami (z motnjami vida, sluha, gibalno ovirani), ki se redno izobražujejo v zavodih in zaradi velike oddaljenosti od kraja stalnega prebivališča bivajo v domovih. V letu 2010 je bilo v domski oskrbi 188 gibalno oviranih otrok in mladostnikov, 48 gluhih in naglušnih ter 22 slepih in slabovidnih.

Iz istega razloga se v domsko varstvo vključujejo tudi otroci z lažjimi in zmernimi motnjami v duševnem razvoju. Ti bivajo v domovih ali v posebnih enotah v okviru dijaških domov. V minulem letu je bilo v domsko varstvo vključenih 233 otrok z lažjimi in zmernimi motnjami v duševnem razvoju. Večino vseh strokovnih delavcev v teh domovih so predstavljali vzgojitelji in specialni pedagogi-defektologi (39 odstotkov) ter zdravstveni delavci (25 odstotkov).

V domsko varstvo v vzgojnih, prevzgojnih in mladinskih domovih je bilo v letu 2010 vključenih 398 otrok in mladostnikov. Te ustanove so namenjene otrokom in mladostnikom, starim od 8 do 18 let, ki imajo težave pri odraščanju in prilagajanju na socialno okolje, doma pa nimajo ustreznih pogojev za življenje.

Po odhodu iz zavodov se večina otrok vrne k staršem

Skoraj dve tretjini vseh oseb v teh zavodih je fantov, prevladujejo pa v vzgojnih domovih in v prevzgojnem domu, v mladinskih domovih pa je razmerje med spoloma skoraj izenačeno. Vsi otroci, ki bivajo v zavodih, so vključeni v osnovnošolsko ali srednješolsko izobraževanje. Po odhodu iz teh zavodov se večina otrok vrne k staršem ali skrbnikom, okrog 15 odstotkov pa je napotenih v stanovanjske skupine ali v drugi vzgojni zavod.

Ne spreglejte