Četrtek,
20. 2. 2020,
13.17

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,83

56

Natisni članek

vohunjenje preiskava koalicija Tatjana Bobnar

Četrtek, 20. 2. 2020, 13.17

4 leta, 2 meseca

Mahnič je Bobnarjevo pozval k odstopu, ta ga bo prijavila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,83

56

Tatjana Bobnar | Foto STA

Foto: STA

Policija vodi predkazenski postopek v zvezi s sumi kaznivih dejanj, katerih storilca se preganja po uradni dolžnosti, je potrdila generalna direktorica policije Tatjana Bobnar. Gre za preiskavo zoper osebe zunaj policije zaradi sumov morebitnih kaznivih dejanj v primerih domnevnega vohunjenja, piše STA. Poslanec SDS in podpredsednik Knovsa Žan Mahnič je Bobnarjevo pozval k odstopu. Ta pa je že napovedala, da bo zaradi zavajajočih in zlonamernih navedb podala prijavo zoper Mahniča zaradi napada na njeno čast, dobro ime in integriteto. 

Žan Mahnič
Novice Pooblaščena skupina Knovsa na NPU opravila nenapovedan nadzor

Do srede zbrane podatke so že posredovali državnemu tožilcu, je generalna direktorica policije potrdila v izjavi za medije ob robu slovesnosti ob zaprisegi pomožnih policistov v Tacnu.

Lahko gre za različna kazniva dejanja, tudi za neupravičeno slikovno snemanje

Na vprašanje, ali gre za primere, ki jih navaja poslanec SDS Žan Mahnič, torej na primer za fotografiranje avtomobila obrambnega ministra Karla Erjavca, pa je Bobnarjeva odgovorila pritrdilno. Kot je pojasnila, gre lahko za različna kazniva dejanja, tudi za neupravičeno slikovno snemanje, piše STA.

Tatjana Bobnar, generalna direktorica policije
 | Foto: STA , Tatjana Bobnar, generalna direktorica policije Foto: STA ,

Bobnarjeva se je odzvala tudi na napoved informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik o uvedbi inšpekcijskega postopka, v katerem preverjajo, ali so policisti res neupravičeno pregledovali evidence določenih poslancev oziroma politikov.

Kot je zatrdila, slovenska policija redno nadzira varstvo osebnih podatkov, ki jih vodijo v policijskih evidencah. "Imamo več strokovnih in splošnih nadzorov na temo varovanja osebnih podatkov," je pojasnila, navaja STA.

Mojca Prelesnik
Novice Domnevno vohunjenje za politiki bo preiskoval tudi informacijski pooblaščenec #video

"Redno in ves čas skrbimo za zakonito obdelavo osebnih podatkov"

Pri varovanju osebnih podatkov slovensko policijo nadzirata tudi informacijski pooblaščenec ter direktorat za policijo in druge varnostne naloge. "Redno in ves čas skrbimo za zakonito obdelavo osebnih podatkov. Z veseljem pričakujemo tudi nadzor informacijskega pooblaščenca v tem primeru," je poudarila.

Kot je še zatrdila, se je policija, kadar koli je v preteklih letih odkrila kakršnokoli odklonsko ravnanje, nanj ustrezno odzvala in zadevo prijavila informacijskemu pooblaščencu, ta pa je to ustrezno sankcioniral, še piše STA.

Mahnič: Generalna direktorica policije naj nemudoma odstopi

Poslanec SDS in podpredsednik Knovsa Žan Mahnič je danes menil, da je generalna direktorica policije Tatjana Bobnar z uvedbo predkazenskega postopka priznala, da obstaja utemeljen sum vohunjenja za politiki. Ker naj bi lagala, jo je pozval k odstopu.

Žan Mahnič | Foto: STA , Foto: STA ,

Bobnarjeva je po pisanju Mahniča še med torkovim nadzorom pooblaščene skupine komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) trdila, da "so to izmišljotine nekega portala in da se ne morejo uvajati postopki zaradi vsakega članka". Poleg tega je "protizakonito onemogočila nadzor", je na Twitterju ponovil Mahnič.

"Potem je v javnost poslala del iz konteksta vzete moje izjave. Zdaj pa uvaja postopek zaradi tega, kar je že dolgo znano in je bilo predmet nadzora," je zapisal. Generalna direktorica policije naj "zavoljo integritete policije nemudoma odstopi", je dodal.

Bobnarjeva podala prijavo zoper Mahniča

Na Mahničeve besede se je odzvala tudi Bobnarjeva. Kot so sporočili z generalne policijske uprave, bo Bobnarjeva zaradi zavajajočih in zlonamernih navedb podala prijavo zoper Mahniča, obtožuje ga napada na njeno čast, dobro ime in integriteto.

"V zvezi z današnjimi navedbami Žana Mahniča, da generalna direktorica policije laže in da je priznala, da obstaja utemeljen sum, da se vohuni za politiki, ugotavljamo, da je očitno nekaterim politikom v navadi, da poskušajo ustvarjati javno mnenje na način, da večkrat zavestno ponavljajo neresnice," so zapisali na policiji.

Dodali so, da je generalna direktorica poslancu ob zadnjem nadzoru Knovsa pojasnila, da kljub objavljenim "izmišljotinam verjame tako v integriteto pomočnika direktorja Uprave kriminalistične policije Matjaža Jerkiča kot tudi v integriteto in profesionalno delo policistk in policistov", so med drugim še sporočili s policije.

Zapriseglo 47 novih pomožnih policistk in policistov

Tatjana Bobnar
Novice "Politične kampanje naj se gredo z argumenti, ne z izmišljenimi zgodbami na račun policije" #video
Marjan Šarec
Novice Šarec: Treba je bilo preusmeriti pozornost
Damir Črnčec, državni sekretar
Novice Damir Črnčec: SDS deluje po načelih mafijskega poslovanja