Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 2. 2020,
12.34

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,41

93

Natisni članek

Žan Mahnič Janez Janša Janez Janša Tatjana Bobnar KNOVS policija

Sreda, 19. 2. 2020, 12.34

4 leta, 2 meseca

"Politične kampanje naj se gredo z argumenti, ne z izmišljenimi zgodbami na račun policije" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,41

93

Žan Mahnič in še preostala dva člana Knovsa so med obiskom policije zahtevali informacije tudi o konkretnih predkazenskih postopkih, ki so bili v javnosti v zadnjem času večkrat izpostavljeni, je povedala generalna direktorica policije Tatjana Bobnar. Potrdila je, da je poslance zanimal tudi predkazenski postopek o financiranju stranke SDS.

Pooblaščena skupina komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), v kateri so bili poslanca SDS Žan Mahnič in Zvonko Černač ter poslanec DeSUS Branko Simonovič, je v torek na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) opravila nenapovedan nadzor.

Bobnarjeva naj pomisli na svojo prihodnost

Pri tem je komisija preverjala informacije o domnevnem vohunjenju kriminalistov za člani strank, ki se dogovarjajo o oblikovanju nove koalicije, za katerim naj bi stal državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Damir Črnčec.

Na policiji so skupini očitali postavljanje vprašanj zunaj zakonsko določenega okvira in sporočili, da je Mahnič generalno direktorico policije Tatjano Bobnar pozval, naj pomisli na svojo prihodnost.

Policija že preverja navedbe o domnevnem vohunjenju za člani strank

Policija je že začela preverjati navedbe v primeru domnevnega vohunjenja za člani strank in izvajanja nadzora nad posameznimi izpostavljenimi javnimi osebami iz politike in gospodarstva, so sporočili z Generalne policijske uprave. Kot so zapisali, je z dosedanjimi ugotovitvami policija seznanila pristojno državno tožilstvo.

"Slovenska policija ni in ne bo podaljšana roka politike"

Bobnarjeva se je danes odzvala z izjavo, da policija ni in ne bo podaljšana roka politike. "Smo strokovna služba, ki v tej državi zagotavlja varnost ljudem. Služimo ljudem in ne interesom politike. Zato javno sporočam, da se naj politične kampanje gredo z argumenti, ne pa z izmišljenimi zgodbami na račun slovenske policije in z žuganjem in s pritiskom na njeno vodstvo. Slovenska policija je državna institucija, ki je med najbolj nadzorovanimi v tej državi, in prav je tako, s tem nikoli nismo imeli nobenih težav."

Žan Mahnič | Foto: STA , Foto: STA ,

Dodala je, da v policiji spoštujejo parlamentarni nadzor in Knovsu vedno zagotavljajo vse potrebne podatke in vpoglede v dokumentacijo v okviru zakonske pristojnosti.

Dobili vpogled v stvari, za katere imajo pristojnost

"Tudi včeraj sem pooblaščeni komisiji na začetku samega nadzora večkrat pojasnila, da bodo dobili vse potrebne podatke in na vpogled vso dokumentacijo, ki se nanaša na njihovo zakonsko pristojnost, se pravi na vse ukrepe, ki jih Knovs nadzira. To je prikriti preiskovalni ukrep. Zato jim na konkretna vprašanja o operativnih zadevah, odprtih predkazenskih postopkih, ki so bili v javnosti večkrat izpostavljeni in kjer policija ni izvajala prikritih preiskovalnih ukrepov, nismo odgovarjali oziroma niso dobili na vpogled zahtevane dokumentacije, ne glede na to, da me je gospod Mahnič opozoril na mojo prihodnost," je povedala generalna direktorica policije in dodala, da bodo morali najprej spremeniti zakon, če bodo želeli vpogled v to dokumentacijo. 

Slovenska policija nima čarobne palice

Bobnarjeva je dejala, da slovenska policija nima čarobne palice, da bi preprečila širjenje pojava lažnih novic, storili pa bodo vse, da se ta pojav ne širi v slovenski policiji. Dodala, je da v državi uživajo veliko zaupanja in ga želijo ohraniti. "Če bi kdo ogrozil neodvisnost ali operativno avtonomnost policije, bi s tem ogrozil vladavino prava in vrednote, za katere se zavzemamo."

Damir Črnčec, državni sekretar
Novice Damir Črnčec: SDS deluje po načelih mafijskega poslovanja

Poudarila je, da slovenska policija vse preiskave kaznivih dejanj in vse predkazenske postopke vodi samo na podlagi usmerjanja državnega tožilca, ne pa na podlagi seznamov politikov in njihovih svojcev ali na podlagi želja kogarkoli.

Janša: Zavračanje parlamentarnega nadzora predstavlja grožnjo ustavni ureditvi

Prvak SDS Janez Janša pa na družbenem omrežju Twitter odgovarja, da zavračanje parlamentarnega nadzora predstavlja grožnjo ustavni ureditvi. "Ustava in zakoni ščitijo državljana, ne funkcionarje. Bistvo problema je, da policija ni dovolila parlamentarnega nadzora. Z lahkoto bi ovrgli sume, če vse počnete zakonito. 25., 26. in 27. člen Zakona o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb so jasni," je še napisal prvak SDS Janez Janša.

Členi govorijo o poteku parlamentarnega nadzora, med drugim v njih piše tudi, da so zaposleni v nadzorovani službi v okviru pooblastil, ki jih imajo na svojem delovnem mestu ali položaju, dolžni storiti, kar je potrebno, da komisija lahko izvršuje svoj nadzor, in so dolžni pri tem z njo sodelovati, piše STA.

Žan Mahnič
Novice Pooblaščena skupina Knovsa na NPU opravila nenapovedan nadzor

Hkrati je policijo opozoril na kazniva dejanja, ki se dogajajo, "medtem ko zavrača parlamentarni nadzor in se prepira s poslanci". Ob tem je namreč tvitnil povezavo na novico o tem, da so zgodaj zjutraj neznanci v Moravčah razstrelili bankomat.

Mahnič in policija nadaljevala tudi na družbenem omrežju Twitter

Mahnič je sicer na omrežju Twitter Bobnarjevo pozval, naj napiše celotno njegovo izjavo in naj ne bo kot poslanka Jerca Korče, "ko je govorila o glavah in jo je magnetogram ujel na laži". "Dejal sem namreč, da naj pomislil na svojo prihodnost, ker če na Knovsu ugotovimo, da takšno početje policija ščiti, jo bomo kazensko ovadili," je dodal po pisanju STA.

Na policiji so Mahniču po navajanju STA odgovorili na omrežju Twitter z zapisom: "Ko vas je generalna direktorica nekajkrat vprašala, ali ji s tem grozite, ste ji odvrnili, da ste vi voljeni, generalna direktorica policije pa imenovana od vlade. Kasneje pa dodali, da jo boste lahko kazensko ovadili, kar bi jo moralo skrbeti. To lahko potrdita tako namestnik generalne direktorice policije kot direktor Uprave kriminalistične policije. Je treba še kaj dodati?"

 

Na Mahničev zapis se je na istem družbenem omrežju odzvala tudi Korčetova in zapisala, da je napad na neodvisne organe pregona jasen izkaz nespoštovanja večletnega boja za svobodno in demokratično družbo. "Napadi na sodstvo, novinarje, policijo ... kdo je naslednji na seznamu," se je vprašala.

Marjan Šarec
Novice Šarec: Treba je bilo preusmeriti pozornost
Ne spreglejte