Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 2. 2020,
19.23

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,79

48

Natisni članek

policija KNOVS NPU

Torek, 18. 2. 2020, 19.23

4 leta, 2 meseca

Pooblaščena skupina Knovsa na NPU opravila nenapovedan nadzor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,79

48

Žan Mahnič | Foto STA

Foto: STA

Pooblaščena skupina parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) je na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) opravila nenapovedan nadzor. Kot je za STA povedal poslanec SDS in podpredsednik komisije Žan Mahnič, so preiskovali sum pritiskov na člane in vodstva strank, ki se pogajajo o morebitni novi koaliciji.

Novice Policija "ujela" žensko, ki je rešila življenje fantu na Krvavcu

Nacionalni preiskovalni urad so obiskali trije člani Knovsa, poleg Žana Mahniča še Zvonko Černač (SDS) in Branko Simonovič (DeSUS). Po koncu nadzora je Mahnič za STA pojasnil, da so opravili nadzor zaradi suma zlorabe obveščevalnih in varnostnih služb s strani predsednika vlade Marjana Šarca in njegovega državnega sekretarja Damirja Črnčeca "z namenom vplivanja, groženj in tudi izsiljevanja poslancev in vodstev strank bodoče potencialne koalicije". Po besedah Mahniča se v zadnjih dneh vse več govori o pritiskih in o tem, da naj bi na posameznike pritiskali tudi s podatki, ki jih ima policija o njihovi preteklosti in preteklosti njihovih sorodnikov, piše STA.

Črnčec zanika vzpostavitev vohunske mreže

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Damir Črnčec je v odzivu preko odvetniške družbe zanikal poročanje nekaterih medijev, da je vzpostavil vohunsko mrežo, preko katere naj bi izvajal pritiske na člane in vodstva strank, ki se pogajajo o morebitni novi koaliciji, piše STA.

Nadzora niso opravili v celoti

Spletni portal Požareport je namreč poročal, da naj bi Šarčev kabinet prek Črnčeca nekaterim kriminalistom znotraj Generalne policijske uprave "dostavil seznam ljudi, ki jih je treba informativno obdelati".

NPU | Foto: STA , Foto: STA ,

Po informacijah portala naj bi bile glavne tarče posamezniki iz prijateljskega kroga gospodarskega ministra in prvaka SMC Zdravka Počivalška, poslanci SMC, poslanci stranke DeSUS in tudi SAB. Tako naj bi se kriminalisti pospešeno ukvarjali s privatizacijo Term Olimia in zbirali informacije o drugih prekrških omenjenih funkcionarjev in njihovih družinskih članov.

Po podatkih Kanala A so se člani Knovsa danes poldrugo uro pogovarjali z generalno direktorico policije Tatjano Bobnar. Kot je za STA povedal Mahnič, nadzora niso mogli opraviti v celoti, ker da ga je Bobnarjeva ustavila. "Želeli smo pregledati, kdo od zaposlenih je morebiti v zadnjih dneh oziroma tednih pregledoval evidence določenih poslancev oziroma politikov, vendar nam tega ni želela omogočiti," je pojasnil.

Zlorab je dovolj

Na podlagi tega, kar so člani Knovsa videli in slišali, pa ne morejo ovreči suma, da se to v resnici počne. Po besedah Mahniča je tudi Bobnarjeva dejala, da tega, kar se poroča, ne more ne ovreči ne potrditi. S preostalimi člani Knovsa se bodo o tem, kako naprej, najverjetneje pogovorili v sredo.

Kot so sporočili s Generalne policijske uprave, jim je generalna direktorica policije pojasnila, da bo policija predstavila in dala vpogled samo tiste podatke do katerih so upravičeni na podlagi Zakona o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostih služb. Kljub temu je pooblaščena skupina od Bobnarjeve zahtevala pojasnila o konkretnih operativnih zadevah, ki se niso nanašala na izvajanje prikritih preiskovalnih ukrepov, pri čemer pa policija nima pravne podlage, da bi članom Knovsa posredovala omenjene podatke. 

Bobnarjeva je še poudarila, da za policijo ni nedotakljivih oseb zato tudi ni ne potrdila in ne zanikala morebitnega vpogleda v evidence.  Kot še poudarjajo na policijski upravi, je člane Knovsa  večkrat jasno opozorila na njihovo zakonsko pristojnost, ki se nanaša izključno na zakonitost izvajanja prikritih preiskovalnih ukrepov. Zato jim na vprašanja, ki so se nanašala na operativno delo policije izven tega zakonsko določenega okvira, ni odgovorila, ne glede na to, da jo je podpredsednik komisije Mahnič pozval, da naj pomisli na svojo prihodnost.

generalna direktorica policije Tatjana Bobnar. | Foto: STA , generalna direktorica policije Tatjana Bobnar. Foto: STA ,

"Zlorab obveščevalno-varnostnih služb je bilo dovolj. Meja bi morala biti postavljena že davno. To, kar se trenutno počne, da se posameznikom grozi, če bodo glasovali po svoji vesti v DZ, presega vse meje," je bil jasen poslanec. Na Generalni policijski upravi so za STA pojasnili le, da lahko o delu parlamentarne komisije govori le komisija.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je zgodbo, ki jo je prebral v medijih, danes v izjavi v DZ pospremil z besedami, da je, če je resničen en odstotek, to skrb zbujajoče, a da se sam v tej državi vseeno počuti varnega in svobodnega, še navaja STA.

Na navedbe so se odzvali tudi na Generalni policijski upravi

Policija opozarja na medijsko gonijo, ki so je v zadnjem tednu deležni vodstvo policije, Nacionalni preiskovalni urad (NPU) in njegov direktor ter Uprava kriminalistične policije. Kot pojasnjujejo, vsiljevanje neutemeljenih očitkov o njihovem delu ne bo spremenilo njihovega dela. "Policija kot tudi Nacionalni preiskovalni urad ali Uprava kriminalistične policije niso dislocirana enota katerega koli politika ali katerekoli politične organizacije, da bi izvrševali njihova naročila," so poudarili v odzivu.
Ne spreglejte