Andreja Lončar

Petek,
3. 11. 2017,
20.26

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

32

Natisni članek

volitve predsedniške volitve 2017 Marjan Šarec Borut Pahor

Petek, 3. 11. 2017, 20.26

6 let, 5 mesecev

"Ljubezen obstaja samo med Pahorjem in Kosorjevo, med državama pač ne"

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

32

Soočenje predsedniških kandidatov. | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

"Verjetno ljudje izgubljajo zaupanje v politiko, vsi smo v preteklosti verjeli tudi nekaterim novim obrazom, pa so nas razočarali," je soočenje na Planet TV začel kamniški župan Marjan Šarec, ki bo prihodnjo nedeljo izzival trenutnega predsednika države Boruta Pahorja v drugem krogu predsedniških volitev.

"Moja šibka točka je tako majhna, da se je niti ne spomnim," je na vprašanje, katera je njegova najbolj šibka točka v kampanji, odgovoril Marjan Šarec. | Foto: Bojan Puhek "Moja šibka točka je tako majhna, da se je niti ne spomnim," je na vprašanje, katera je njegova najbolj šibka točka v kampanji, odgovoril Marjan Šarec. Foto: Bojan Puhek Za Boruta Pahorja je v prvem krogu glasovalo okoli 350 tisoč Slovencev ali 47 odstotkov volivcev, za Marjana Šarca 185 tisoč (25 odstotkov). Najbolj je razočarala nizka udeležba: na volišča je prišlo 700 tisoč od skupno 1,7 milijona volilnih upravičencev.

Šarec je med razlogi za nizko udeležbo v soočenju na Planet TV navedel tudi razočaranje nad novimi obrazi. Sam se ne šteje mednje, je dejal. "Sem del politike in bi bil nepošten, če bi trdil, da sem nov obraz. Predstavljam pa nekaj drugačnega."

Omenimo, da je bil Šarec leta 2010 izvoljen za kamniškega župana. Leta 2012 je postal član stranke Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića in tudi predsednik občinskega odbora stranke. Pozneje je izstopil, danes pa predseduje svoji Listi Marjana Šarca. 


Preberite še:

"Če predsednik javno ne pove, kaj je narobe, brez veze, da ga imamo" #foto #video

Poglejte si celotno predsedniško soočenje #ArenaZa2 #video #foto

Jure Godler Pahorju na soočenje prinesel viktorja #video

Izbrali ste, koga nočete za predsednika #anketa

Komu ste bolj podobni: Pahorju ali Šarcu? #kviz


Pahor: V slovensko politiko sem vnesel spremembe

Pahor je na drugi strani kot nekdanji predsednik vlade in nato države član ustaljene politične nomenklature. V zadnjih dneh sta mu nekdanji predsednik Milan Kučan ter predsednik opozicije Janez Janša odrekla podporo. Očitata mu ignoriranje pomembnih vprašanj.

Pahor je na to dejal, da imata Janša in Kučan pravico do mnenja in da se je trudil biti predsednik vseh, tudi njiju, to pa namerava biti tudi v prihodnjih letih. Sam meni, da je v petletnem predsedniškem mandatu v politiko prinesel kar nekaj sprememb. "Bil sem politično nevtralen," se je branil očitkov o molku pri pomembnih temah. "Oglasil sem se, ko je bilo to koristno, molčal pa, kadar s svojim stališčem ne bi mogel bistveno pripomoči. Gradil sem na politiki, ki išče skupno. To je novost za politiko, ki se je zadnjih 20 let napajala iz konfliktov."

Šarec je o izjavah Kučana in Janše dejal, da ga zabavajo. "Vse te teorije, ko vsi vedo več o nama kot midva, so zabavne, a vsak ima pravico izraziti svoje mnenje. Živimo v svobodni družbi, ne nazadnje smo se zato osamosvojili. Bi si pa želel, da bi začeli gledati naprej."

Šarec: Kosorjeva je med prvimi zavrnila arbitražno sodbo

Pahorja je v studiu obiskala nekdanja hrvaška premierka Jadranka Kosor. Z njo je Pahor v obdobju predsedovanja vladi vzpostavil tesen odnos, leta 2009 pa sta v gradu Trakoščan v hrvaškem Zagorju podpisala dogovor za reševanje mejnega spora med Slovenijo in Hrvaško prek arbitražnega sporazuma. Sodbe arbitražnega sodišča pa, kot je znano, Hrvaška zaradi prisluškovalne afere zdaj ne priznava.

Pahor je prepričan, da je sporazum iz leta 2009 odprl pot državama za izhod iz gordijskega vozla in reševanje spora. "Slovenija se je znašla v položaju, ko ni več imela razumevanja mednarodne skupnosti za blokado hrvaškega vstopa v Evropsko unijo (EU). Hrvaška pa ne razumevanja, da ne sprejme nobenega predloga Slovenije za rešitev odprtih vprašanj. Pomagala sva si iz težkega položaja z željo, da gre Hrvaška v EU in da arbitražno sodišče določi mejo."

Šarec je na to dejal, da o učinku tega sporazuma vse pove današnje stanje. "Kosorjeva je bila med prvimi, ki je po izbruhu afere s prisluhi dejala, da arbitraža praktično ne obstaja več. Očitno je ta ljubezen ostala samo med njima, med državama pa nekoliko manj." 

O KPK: V treh letih brez sprememb zakonodaje

Še ena črna pika Pahorjevega mandata je imenovanje senata KPK. Predsednik je postal Boris Štefanec, ki je bil do dneva pred imenovanjem član politične stranke ter ni imel ustreznih referenc. V studio je prišla Alma Sedlar, nedavno odstopljena članica senata KPK, ki ga še vedno vodi Štefanec. Sedlarjeva, ki je bila ves čas dela na KPK kritična do Štefanečevega dela, je to povedala tudi v studiu.

Če bi bila v vlogi tistega, ki je senat imenoval, bi kot moralna avtoriteta končala takšno stanje, je dejala. S tem je žogico podala Pahorju, ki jo je vprašal, ali meni, da je ravnal prav, ko jo je imenoval. "Mislim, da ste ravnali v dobri veri," je dejala Sedlarjeva. Na njegovo nadaljnje vprašanje, ali meni, da je enaka načela upošteval tudi za predsednika in da je poskušal v skladu s svojimi pristojnostmi izboljšati stanje na komisiji, pa je dejala: "Težko rečem. Morda legalno gledano da. A ko se je vendarle pojavil predlog za razrešitev predsednika komisije, so ga vse poslanske skupine enotno podprle."

Pahor je dejal, da je težava v zakonodaji, katere spremembe je predlagal. Na to je Sedlarjeva dejala, da je bilo tri leta in pol časa, da bi jo spremenili, a se ni zgodilo nič. To je označila za grozljivo. Vprašala ga je, ali meni, da je kot predsednik ravnal kot moralna avtoriteta. "Trudil sem se delati v skladu z zakonom, ki pa mi zavezuje roke. Nisem se želel vmešavati. Če bi jaz ali državni zbor odpoklical senat, bi moral za to navesti utemeljene razloge. Teh ni bilo. Če bi to storil zaradi javnega mnenja, bi me obtožili političnega vmešavanja."

Šarec je na to dejal: "Sam se ne bi oziral, ali je to vmešavanje ali ne. Če predsednik republike ne bo javno jasno in glasno povedal, da je treba nekaj spremeniti, je brez veze, da ga imamo. Mi smo tukaj zaradi ljudi." Sledil je aplavz občinstva. Dejal je, da bi se sam v primeru zmage na volitvah potrudil, da bi Štefanečeva ekipa končala delo pred koncem mandata.

Pahor: Slovenija tudi zaradi mene nima sovražnikov

Pahor in Šarec sta dobila priložnost, da si postavita vprašanja. Oba sta se osredotočila na zunanjepolitične teme.

1. Proces Brdo-Brioni

Trenutni predsednik je nasprotnika prosil za pojasnilo izjave, da bi se, če postane predsednik, umaknil iz procesa Brdo-Brioni. Šarec je o procesu, v katerem sodelujejo članice Zahodnega Balkana in ki ga je zasnoval Pahor v sodelovanju s Kosorjevo, dejal, da je Pahor po njegovem mnenju preveč personificiral položaj in da proces jemlje za svojega. "Mislim, da bi se moral nadaljevati tam, kjer se je začel: na ravni vlad." Pahor je dejal, da se s tem ne strinja.

2. Javne predstavitve kandidatov za ustavne sodnike ...

Pahor je Šarca pozval, da pojasni, zakaj bi ukinil javne predstavitve kandidatov za funkcije, kot so ustavni sodniki, senat KPK, vodstvo računskega sodišča, ki jih je pravkar uvedel Pahor. Šarec je dejal, da ima občutek, da gre za prelaganje odgovornosti na javnost. "Pri vas imam večkrat občutek, da želite razpršiti odgovonost," je dejal Šarec.

"Jaz sprejmem odločitev, ki jo nato potrdi DZ. Pred tem pa mora kandidat opraviti zaslišanje pred javnostjo. Ob imenovanju senata KPK se je izkazalo, da je premalo preglednosti pri imenovanju visokih funkcionarjev. To je ena izmed novosti, ki sem jih uvedel, ne glede na to, da so imele stranke na začetku velike pomisleke," se je odzval Pahor.

Fotogalerija
1 / 100

3. Diplomacija

Šarec je ob priložnosti za vprašanje Pahorjevo držo do njega označil za pokroviteljsko, češ da mu očita nepoznavanje diplomacije, in dejal, da je tudi Pahor imel nekaj diplomatskih zdrsov. Kot enega je navedel pogovor za rusko televizijo, v katerem je Pahor dejal, da bo v primeru ruskega napada branil državo, s čimer naj bi po mnenju Šarca namigoval, da nas bo Rusija napadla.

Pahor je na to dejal, da imamo na meji med Rusijo in baltskimi državami kontingent slovenskih vojakov, ker se baltske države čutijo ogrožene. Po njegovem mnenju neposredne vojaške ogroženosti ni, da pa bi v primeru, da bi bili naši zavezniki ogroženi, upoštevali 5. člen Severnoatlantske pogodbe. "O tem ni dvoma. Upam pa, da se to ne bi zgodilo. Slovenija ima prav zato dobre odnose z Washingtonom, Moskvo, Teheranom, Egiptom, muslimanskim in zahodnim svetom."

Šarec ga je vprašal še, čemu pripisuje primanjkljaj odnosov z ZDA, pri čemer je izrazil mnenje, da ima Slovenija v zadnjih desetih letih z Washingtonom zelo malo stikov na najvišji ravni. "Ni tega deficita, imamo razvejane odnose. Nedavno sem se srečal s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom in ga povabil v Slovenijo, letos je bil tu senator John McCain," je dejal Pahor. "Z večino voditeljev imam zelo dobre odnose. Slovenija je tudi po moji zaslugi in zaslugi diplomacije, ki se je po izhodu iz krize osredotočila na to, da nimamo sovražnikov in da smo povsod sprejeti, dobrodošla povsod."

4. Vloga Instagrama

borut pahor | Foto: Instagram/Getty Images Foto: Instagram/Getty Images Šarca je zanimalo tudi, ali želi Pahor s fotografijami na omrežju Instagram podati kakšno politično sporočilo.

Pahor je Šarca vprašal, ali je prebral spremno besedilo, kjer je bila zapisana beseda zanesljivost. "Nekdo, ki gre v obleki na sup, mora biti zelo prepričan o sebi in zanesljiv," mu je pojasnil Pahor in požel glasen aplavz.