Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Petek,
20. 10. 2017,
8.31

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,03

3

Natisni članek

predsedniške volitve 2017 anketa raziskava Borut Pahor Romana Tomc Marjan Šarec Ljudmila Novak Andrej Šiško Maja Makovec Brenčič Angelca Likovič Boris Popovič Suzana Lara Krause

Petek, 20. 10. 2017, 8.31

6 let, 6 mesecev

Kaj so pokazale zadnje javnomnenjske ankete

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,03

3

Raziskavi agencije Ninamedia in časopisne hiše Delo kažeta, da bo Borut Pahor vso konkurenco premagal že v prvem krogu predsedniških volitev.

Vse kaže, da bomo novega oziroma starega predsednika države dobili že to nedeljo. | Foto: Siol.net/ A. P. K. Vse kaže, da bomo novega oziroma starega predsednika države dobili že to nedeljo. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Delo je na vzorcu 1.446 anketirancev opravilo spletno raziskavo, ki kaže, da bo aktualni predsednik republike Borut Pahor zmagal že v prvem krogu nedeljskih predsedniških volitev. Glede na Delovo raziskavo bo vrstni red kandidatov naslednji: 

- Borut Pahor 54,8 odstotka,

- Marjan Šarec 21 odstotkov,

- Romana Tomc 11,9 odstotka,

- Ljudmila Novak 8,6 odstotka,

- Andrej Šiško 1,1 odstotka,

- Suzana Lara Krause 0,9 odstotka,

- Maja Makovec Brenčič 0,8 odstotka,

- Angelca Likovič 0,5 odstotka,

- Boris Popovič 0,4 odstotka.

Če bi se v drugem krogu pomerila Pahor in Šarec, bi za prvega glasovalo 68,1 odstotka anketirancev, za drugega pa 31,9 odstotka.

 

Ninamedia Pahorju napoveduje nekoliko nižji odstotek podpore

Volilna napoved, ki jo je za časnika Dnevnik in Večer na vzorcu 450 oseb pripravila agencija Ninamedia, prav tako kaže, da bo Pahor zmagal že v prvem krogu. Njihova napoved je naslednja: 

- Borut Pahor 53,6 odstotka,

- Marjan Šarec 20,7 odstotka,

- Romana Tomc 8,8 odstotka,

- Ljudmila Novak 8,7 odstotka,

- Maja Makovec Brenčič 2,3 odstotka,

- Boris Popovič 2,1 odstotka,

- Andrej Šiško 1,6 odstotka,

- Suzana Lara Krause 1,6 odstotka,

- Angelca Likovič 0,6 odstotka.

"Zelo dober rezultat za Pahorja te dni lahko volivce zadrži doma, ker tako ali tako ankete kažejo, da bo zmagal že v prvem krogu," opozarja direktorica Mediane Janja Božič Marolt in dodaja: "Predsednik bo v prvem krogu znan le, če se bodo tudi neodločeni enakomerno razporedili z glasovi za vse kandidate in kandidatke."

"Pahor ima največji delež podpore med najmlajšimi volivci, ki so hkrati najmanj zanesljivi," pravi Andraž Zorko iz Valicona. Velika prednost Pahorja pri anketah bi lahko bila tudi dvorezen meč. "Ker je njegova prednost občutna in zato že izključuje možnost preobrata, se lahko zgodi, da v nedeljo določeni volivci, ki bi podprli Pahorja, ne bodo prišli na volišča, češ, zmaga je zagotovljena. Bolj ko bodo ankete poudarjale zmago v prvem krogu, bolj verjeten je ta pojav," meni Zorko.

Podpora Borutu Pahorju po raziskavi javnega mnenja, ki jo za POP TV opravlja Mediana, že drugi dan zapored pada. Danes bi zanj glasovalo 45,1 odstotka volivcev, medtem ko je neodločenih še vedno slaba desetina. Prvi zasledovalec Marjan Šarec je sicer obstal na 18,6 odstotka glasov.

Raziskava kaže, da se krepi podpora Romani Tomc. Od začetka tedna ji je zrasla za kar dve tretjini. Danes bi zanjo volilo 12,5 odstotka tistih, ki se bodo udeležili volitev. Tudi podpora Ljudmili Novak je od začetka tedna občutno zrasla. Zdaj bi zanjo glasovalo 8,9 odstotka anketiranih. Angelci Likovič so sodelujoči v raziskavi namenili 2,5 odstotka glasov, Borisu Popoviču 1,8 odstotka, Maji Makovec Brenčič 0,8 odstotka, Suzani Lari Krause in Andreju Šišku pa po 0,3 odstotka glasov, anketo povzema STA.


Preberite še:
"Volilni molk ne obstaja, dovoljene so vse razprave in vsi komentarji"

Gledali so tekmo, a se ne morejo spomniti, koga so naši premagali #video #preverjenih9
Kandidati v težavah: Je San Marino res prvi priznal samostojno Slovenijo? #video #preverjenih9
Hmmm ... Kaj že predstavljajo tri zlate zvezde v slovenskem državnem grbu? #video #preverjenih9


 

 

Ne spreglejte