Matic Tomšič

Nedelja,
5. 2. 2017,
16.24

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,30

5

Natisni članek

smučanje nedeljska znanost znanost zimska rekreacija

Nedelja, 5. 2. 2017, 16.24

5 let, 5 mesecev

To se v zgodovini človeštva ni zgodilo nobeni drugi odrasli osebi

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,30

5

Švedska zdravnica Anna Bagenholm je leta 1999 padla v ledeno mrzlo vodo, iz katere so jo rešili šele po 80 minutah. Telo se ji je medtem zaradi izredno nizke telesne temperature izklopilo, a se je po desetih dneh v bolnišnici čudežno prebudila. Do danes je Bagenholmova edini odrasel človek, ki je preživel tako ekstremno podhladitev.

Anna Bagenholm | Foto: Anna Bagenholm

29-letna zdravnica Anna Bagenholm je 20. maja 1999 smučala v gorah nad norveškim mestom Narvik, kjer je opravljala specializacijo za ortopedsko kirurginjo. Na progi, ki jo je prej prevozila že neštetokrat, ji je zdrsnilo in s smučmi je zapeljala na zaledenel potok. Led se je pod njeno težo vdal in Bagenholmova je v ledeno mrzlo vodo padla z glavo naprej.

Smučišče, kjer se je ponesrečila Bagenholmova. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Smučišče, kjer se je ponesrečila Bagenholmova. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Prijatelja, ki sta Bagenholmovo spremljala na smučanju, sta opazila, da iz zmrznjenega potoka gledajo samo smuči in stopala nesrečne 29-letnice.

Anna se je s telesom zagozdila tam, kjer je bil led debel kar 20 centimetrov, zato je iz vode nista mogla izvleči takoj. Čeprav je pod ledom našla zračni žep, ki ji je omogočil dihanje, je bila voda za Bagenholmovo vendarle premrzla. Srce ji je odpovedalo po približno 40 minutah.

Bagenholmova je bila pod ledom ujeta skoraj uro in pol (fotografija je simbolična). | Foto: Thinkstock Bagenholmova je bila pod ledom ujeta skoraj uro in pol (fotografija je simbolična). Foto: Thinkstock

Po 80 minutah so jo iz vode potegnili reševalci, ki sta jih poklicala njena prijatelja. Njene zenice so bile razširjene, srce ji ni bilo, dihala ni in bila je bela kot duh, je Bagenholmovo opisal eden od njenih smučarskih kolegov. Oživljali so jo z masiranjem srca in defibrilatorjem, a brez uspeha.

Anno Bagenholm so brez prestanka oživljali več kot eno uro. | Foto: Thinkstock Anno Bagenholm so brez prestanka oživljali več kot eno uro. Foto: Thinkstock

Helikopter jo je medtem prepeljal v bolnišnico v norveškem mestu Tromso, ob prihodu je njena telesna temperatura znašala izjemno nizkih 13,7 stopinje Celzija. Spomnimo - človeško telo optimalno deluje pri 36 do 37 stopinjah Celzija.

Reševalni helikopter Sea King, ki je Anno Bagenholm prepeljal v bolnišnico v mestu Tromso. | Foto: Thinkstock Reševalni helikopter Sea King, ki je Anno Bagenholm prepeljal v bolnišnico v mestu Tromso. Foto: Thinkstock

Bagenholmovo so priklopili na napravo, ki ji je iz telesa črpala kri, jo ogrela in črpala nazaj vanjo. Zdravnik Mads Gilbert, ki je prevzel njen primer, je imel ogromno izkušenj s podhlajenimi pacienti. Za dokončno mrtvega je raje proglasil toplega kot mrzlega človeka, zato je od bolnišničnega osebja zahteval, da Anno spravijo na normalno telesno temperaturo.

Z Anno Bagenholm se je po rešitvi ukvarjala ekipa več stotih zdravnikov in medicinskih sester. | Foto: Thinkstock Z Anno Bagenholm se je po rešitvi ukvarjala ekipa več stotih zdravnikov in medicinskih sester. Foto: Thinkstock

Približno tri ure po rešitvi je elektrokardiogram zabeležil prvi samostojen srčni utrip Bagenholmove. Njeno telesno temperaturo pa so do približno tri ure po prihodu v bolnišnico dvignili na normalnih 36,4 stopinje Celzija. Še vedno sicer ni bila budna in še vedno ni dihala sama.

Naslednjih 35 dni je bila priklopljena na napravo, ki je dihala namesto nje. | Foto: Thinkstock Naslednjih 35 dni je bila priklopljena na napravo, ki je dihala namesto nje. Foto: Thinkstock

Čeprav so zdravniki pričakovali najhujše, saj Bagenholmova ni kazala znakov izboljšanja, se je deset dni po nesreči, 30. maja 1999, prebudila. Zaradi škode, ki jo je ekstremno nizka telesna temperatura povzročila njenemu živčnemu sistemu, je bila paralizirana od vratu navzdol. Jezila se je na prijatelja in zdravnike, ker je niso preprosto pustili umreti.

Paraliza je sčasoma sicer izginila in Bagenholmova je znova čutila vse okončine. 

Takrat se je Anna Bagenholm tudi opravičila za svojo jezo in pojasnila, da se je bala, da bo morala povsem odvisna od drugih živeti v postelji. | Foto: Thinkstock Takrat se je Anna Bagenholm tudi opravičila za svojo jezo in pojasnila, da se je bala, da bo morala povsem odvisna od drugih živeti v postelji. Foto: Thinkstock

Oddelek intenzivne nege je Bagenholmova zapustila po dveh mesecih. Od takrat je skoraj popolnoma okrevala, le občasno se ji pojavljajo bolečine v dlaneh in stopalih, ki so posledica zaradi nizkih temperatur poškodovanega živčevja.

Bagenholmova je danes radiologinja prav v bolnišnici, kjer so ji pred skoraj osemnajstimi leti rešili življenje.

Anna Bagenholm nekaj let po nesreči.  |  Foto: Alchetron.com | Foto: Anna Bagenholm nekaj let po nesreči. | Foto: Alchetron.com

Medicinski čudež

Primer Anne Bagenholm je pritegnil pozornost številnih svetovno znanih znanstvenih publikacij, pojavila se je tudi v oddaji "Goljufanje smrti" ameriške televizijske hiše CNN. Bagenholmova je do zdaj edini znan odrasel človek, ki je preživel tako nizko telesno temperaturo (13,7 stopinje Celzija).

Možnosti za preživetje podhladitve, pri kateri telesna temperatura pade pod 28 stopinj Celzija, so pri ljudeh namreč zelo nizke, natančneje (glede na različne vire) od 10 pa do največ 33-odstotne.

Absolutni človeški rekorder, kar zadeva preživetje ekstremno nizkih telesnih temperatur, je sicer danes desetletna švedska deklica Stella Berndtsson.Leta 2014 je padla v zmrznjeno morje, njena telesna temperatura pa se je spustila na samo 13 stopinj Celzija.  |  Foto: Msn.com | Foto: Absolutni človeški rekorder, kar zadeva preživetje ekstremno nizkih telesnih temperatur, je sicer danes desetletna švedska deklica Stella Berndtsson.Leta 2014 je padla v zmrznjeno morje, njena telesna temperatura pa se je spustila na samo 13 stopinj Celzija. | Foto: Msn.com

Bagenholmova je po mnenju medicinske skupnosti preživela zato, ker so ji med oživljanjem do možganov spravili dovolj kisika.

Saj ne, da bi ga njeni možgani takrat potrebovali kaj dosti - poznejša raziskava primera Bagenholmove je namreč pokazala, da se je njen metabolizem takoj po nesreči upočasnil za več kot 90 odstotkov, zato njeno telo kisika skoraj ni potrebovalo.