Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
10. 12. 2019,
4.00

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,22

3

Natisni članek

pametni telefon Bill Gates Windows 10 Mobile Windows 10

Torek, 10. 12. 2019, 4.00

4 leta, 4 mesece

Danes je konec velike nočne more Billa Gatesa

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,22

3

Bill Gates | Bill Gates, ustanovitelj računalniškega podjetja Microsoft in drugi najbogatejši človek na svetu, je prepričan, da bi bilo razmerje moči na trgu pametnih telefonov danes bistveno drugačno, če se mu v prejšnjem desetletju ne bi bilo treba ukvarjati s protimonopolno tožbo zoper Microsoft. Ta je namreč preusmerila njegovo pozornost z razvoja Microsoftovega operacijskega sistema za mobilne telefone, ki bi ga danes – tako meni Gates – namesto Googlovega Androida uporabljali tako rekoč vsi. | Foto Reuters

Bill Gates, ustanovitelj računalniškega podjetja Microsoft in drugi najbogatejši človek na svetu, je prepričan, da bi bilo razmerje moči na trgu pametnih telefonov danes bistveno drugačno, če se mu v prejšnjem desetletju ne bi bilo treba ukvarjati s protimonopolno tožbo zoper Microsoft. Ta je namreč preusmerila njegovo pozornost z razvoja Microsoftovega operacijskega sistema za mobilne telefone, ki bi ga danes – tako meni Gates – namesto Googlovega Androida uporabljali tako rekoč vsi.

Foto: Reuters

Ustanovitelj tehnološkega velikana Microsoft Bill Gates je že večkrat javno objokoval spodletelo priložnost, da bi operacijski sistem Windows postal velik igralec tudi na trgu pametnih telefonov. Tega poglavja, ki ga ima Gates za največji neuspeh svoje kariere, je zdaj konec. Danes namreč izide še zadnji paket varnostnih popravkov za mobilni Windows 10, nato pa bo Microsoft svoj operacijski sistem za pametne telefone, ki ga je začel postopoma opuščati že leta 2017, tudi uradno obesil na klin. 

Mobilni Windowsi so bili v zadnjem desetletju znani kot operacijski sistem za pametne telefone, ki venomer lovi priključek za vodilnima Androidom in Applovim iOS.

Čeprav se je Microsoft zelo trudil, operacijskemu sistemu Windows Phone in kasneje samo še danes aktualnemu Windows 10 Mobile nikoli ni uspelo postati polnopravna tretja izbira uporabnikov. Vrhunec, od 10- do 15-odstotni tržni delež, so mobilni Windowsi v nekaterih državah doživljali med letoma 2013 in 2015.

Windows Phone pri veliki večini uporabnikov in kupcev ni doživel ravno toplega sprejema. Predvsem neroden uporabniški vmesnik, ki je za določena dejanja pogosto zahteval preveč korakov, se je zdel kot korak nazaj v primerjavi z bolj priljubljenima Android in iOS.  | Foto: Reuters Windows Phone pri veliki večini uporabnikov in kupcev ni doživel ravno toplega sprejema. Predvsem neroden uporabniški vmesnik, ki je za določena dejanja pogosto zahteval preveč korakov, se je zdel kot korak nazaj v primerjavi z bolj priljubljenima Android in iOS. Foto: Reuters

Po letu 2015 se je kljub obetavnim novim telefonom začel strm padec prodaje in do oktobra 2017, ko so pri Microsoftu napovedali, da ga bodo le še vzdrževali, ne pa tudi več dopolnjevali z novimi funkcijami, je tržni delež Windows 10 Mobile padel že globoko pod en odstotek. 

Bill Gates
Novice Bill Gates: "Zamočil sem. Vse bi lahko bilo drugače."
Motorola Razr V3
Novice (Skoraj) uradno: vrača se eden najbolj legendarnih telefonov vseh časov

Januarja letos je Microsoft nato oznanil, da bo 10. december 2019, torej današnji dan, datum konca podpore za mobilni Windows 10.

To pomeni, da bodo pametni telefoni s tem operacijskim sistemom sicer še delovali, ne bodo pa več prejemali varnostnih popravkov, kar pomeni, da bodo izpostavljeni morebitnim grožnjam.

Windows 10 Mobile je bil ob izidu leta 2015 občutna izboljšava predhodnika Windows Phone 8.1, kar zadeva videz in hitrost delovanja, a so ga pestile podobne težave: v prvi vrsti je bilo aplikacij zanj le za vzorec, precej pa je bilo tudi hroščev, ki so občasno zrušili sistem oziroma ga prisilili v delanje neumnosti. | Foto: Reuters Windows 10 Mobile je bil ob izidu leta 2015 občutna izboljšava predhodnika Windows Phone 8.1, kar zadeva videz in hitrost delovanja, a so ga pestile podobne težave: v prvi vrsti je bilo aplikacij zanj le za vzorec, precej pa je bilo tudi hroščev, ki so občasno zrušili sistem oziroma ga prisilili v delanje neumnosti. Foto: Reuters

Microsoft bo začel tudi počasi ugašati dodatne storitve. Obstoječi uporabniki pametnih telefonov z Windows 10 Mobile bodo lahko do varnostnih kopij naprav in fotografij dostopali le še 12 mesecev po koncu podpore, torej do 10. decembra 2020. 

Uporabnikom, ki še niso pripravljeni odložiti pametnega telefona z Windowsi, Microsoft svetuje, naj to čim prej storijo in presedlajo na napravo z Androidom ali pa iPhone. 

Preberite tudi:

Huawei Nova 5T recenzija
Novice Ugoden telefon, ki se kosa z velikani
Bill Gates
Novice Francoz izpodrinil Američana: Bill Gates ni več drugi najbogatejši Zemljan #video
Huawei
Novice Bo kmalu konec negotovosti za ljubitelje telefonov Huawei?
iphone
Novice "Jabolčni" #foto in #video potep po Kefaloniji
Google Play
Novice Več kot pol milijarde uporabnikov androidov ima razloge za skrb
Ne spreglejte