Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
26. 1. 2020,
4.00

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,49

8

Natisni članek

OneCoin Ruja Ignatova

Nedelja, 26. 1. 2020, 4.00

4 leta, 3 mesece

Pobeg tajnih podatkov o eni najbolj iskanih žensk na svetu

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,49

8

Ruja Ignatova, OneCoin | Potni list Ruje Ignatove razkriva, da ima nemško državljanstvo, rodila se je v mestu Ruse v Bolgariji, letos pa bo dopolnila 40 let. Zelo verjetno je sicer, da danes ne uporablja tega potnega lista, saj je na begu tako pred oblastmi (v ZDA je obtožena finančne prevare in pranja denarja) kot več kot tremi milijoni opeharjenih žrtev OneCoina, ki jih zanima, kje je njihov denar. | Foto BehindMLM / OneCoin

Potni list Ruje Ignatove razkriva, da ima nemško državljanstvo, rodila se je v mestu Ruse v Bolgariji, letos pa bo dopolnila 40 let. Zelo verjetno je sicer, da danes ne uporablja tega potnega lista, saj je na begu tako pred oblastmi (v ZDA je obtožena finančne prevare in pranja denarja) kot več kot tremi milijoni opeharjenih žrtev OneCoina, ki jih zanima, kje je njihov denar.

Foto: BehindMLM / OneCoin

V javnosti sta se ta konec tedna znašla dokumenta iz zdaj domnevno izpraznjenih pisarn bolgarskega sedeža razvpite denarne mreže OneCoin, v kateri je denar izgubilo več milijonov ljudi. Eden od dokumentov je potni list ustanoviteljice OneCoina Ruje Ignatove, ki je pogrešana že skoraj poltretje leto, drugi pa je pogodba, iz katere je razvidno, kakšna izplačila je tudi na račun opeharjenih Slovencev prejel nekdanji direktor OneCoina. Ponovno je zadišalo tudi po ruskem vplivu.

Dokumenta  - pridobil ju je znan spletni portal BehindMLM, ki se ukvarja z razkrivanjem piramidnih shem in podobnih tovrstnih prevar - ponujata nov vpogled v zakulisje zloglasne denarne mreže OneCoin, ki jo je britanski medij The Times opisal kot eno največjih goljufij v zgodovini.

Pogodba, ki jo je imel z OneCoinom sklenjeno danes že povsem pozabljeni nekdanji direktor podjetja Pierre Arens, dodatno namiguje na resničnost novembrskega bombastičnega pričanja Konstantina Ignatova, zadnjega javno znanega šefa OneCoina, da so imeli pri pranju denarja, ki ga je OneCoin pobral 3,5 milijonom ljudi, prste vmes luksemburški operativci.

Ruja Ignatova
Novice Pravljic je konec: razkrita resnica o kriminalnem imperiju "kriptokraljice"

Ignatov, sicer brat ustanoviteljice OneCoina Ruje Ignatove, je na sodišču v New Yorku med drugim dejal, da naj bi OneCoin denar pral s pomočjo lastnika slamnatega podjetja v Luksemburgu, ki je povezano s tamkajšnjo obveščevalno agencijo Sandstone. Prav podjetje Sandstone SA Luxembourg pa je direktorju OneCoina Pierru Arensu izplačevalo plačo.

Konstantina Ignatova so marca lani aretirali v ZDA. Novembra lani je v postopku zoper ameriškega odvetnika, ki je obtožen, da naj bi v ZDA za OneCoin pral denar, nastopil kot priča in priznal, da je vedel, da je OneCoin prevara. | Foto: Facebook Konstantina Ignatova so marca lani aretirali v ZDA. Novembra lani je v postopku zoper ameriškega odvetnika, ki je obtožen, da naj bi v ZDA za OneCoin pral denar, nastopil kot priča in priznal, da je vedel, da je OneCoin prevara. Foto: Facebook

Arensova plača ni bila nizka: 62.500 evrov neto mesečno. Če bi pogodbo izpolnil do konca, torej bil pri OneCoinu zaposlen do oktobra 2018 (ko naj bi šla kriptovaluta onecoin na borzo, kar pa se ni zgodilo), bi mu pripadla še nagrada v višini pet milijonov evrov. Za OneCoin je bil to sicer drobiž: po vsem svetu naj bi z vplačili v denarno mrežo namreč zbrali okrog štiri milijarde evrov. 

Ob razkritju dokumentov - kdo jih je spravil v javnost, ni znano, prav tako trenutno še ni potrjena njihova verodostojnost - je znova zadišalo tudi po ruskem vplivu. Pred časom se je namreč šušljalo, da naj bi niti v ozadju OneCoina v resnici vlekel organiziran kriminal s sedežem v vzhodni Evropi, prav tako naj bi bilo zelo mogoče, da je prek Avstrije in Grčije v Rusijo po izginotju oktobra 2017 pobegnila Ruja Ignatova. Tam namreč pozna nekoga zelo bogatega in vplivnega, je razkril njen brat

Britanski novinar Jamie Bartlett, ki je lani izdal serijo radijskih oddaj Pogrešana kriptokraljica, ta je letos nominirana celo za priznano nagrado NME za najboljši podcast v letu 2019, je prepričan, da Ruja Ignatova danes ni več videti tako, temveč si je s plastično operacijo najverjetneje spremenila obrazne poteze in si prebarvala lase. | Foto: Facebook / Cryptoqueen Britanski novinar Jamie Bartlett, ki je lani izdal serijo radijskih oddaj Pogrešana kriptokraljica, ta je letos nominirana celo za priznano nagrado NME za najboljši podcast v letu 2019, je prepričan, da Ruja Ignatova danes ni več videti tako, temveč si je s plastično operacijo najverjetneje spremenila obrazne poteze in si prebarvala lase. Foto: Facebook / Cryptoqueen

Arensova pogodba razkriva tudi, da se je OneCoin dogovarjal za partnerstvo z moskovskim Afrocom. Gre za združenje ruskih vladnih agencij in ministrstev, podjetij in organizacij, ki zastopa ruske gospodarske interese v podsaharski Afriki.

Zakaj bi se ruskemu Afrocomu poskusilo pridružiti bolgarsko podjetje (ki je sicer večino poslovanja opravljalo iz davčnih oaz, kot so Dubaj, Hongkong, Belize in Luksemburg), ni znano. 

Ruja Ignatova, OneCoin
Novice Vplivni možje, ki jih je snubila izginula "kriptokraljica"

V Sofiji, kjer je imel OneCoin poslovne prostore, ni tako rekoč nikogar več

Potni list in Arensova pogodba sta iz OneCoinovih arhivov morda izginila med praznjenjem pisarn na sedežu OneCoina v bolgarski prestolnici, ki se zgodilo sredi novembra lani:

Čeprav so se na družbenih omrežjih hitro javili skeptiki in opozorili, da je ta informacija izmišljena, spodnji videoposnetek, ki je bil decembra lani posnet v notranjosti OneCoinovih bolgarskih prostorov, nazorno pokaže, da tam razen nekaj miz in stolov ni tako rekoč ničesar več:

Tistih, ki še vedno verjamejo, da je OneCoin prihodnost denarja oziroma da si bodo lahko nekoč namesto obljubljenega bajnega bogastva izplačali vsaj prvotni vložek, je danes le še za vzorec.

Utrinek s slovenske predstavitve OneCoina. Poster z Rujo Ignatovo je bil na tovrstnih dogodkih stalnica. | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Utrinek s slovenske predstavitve OneCoina. Poster z Rujo Ignatovo je bil na tovrstnih dogodkih stalnica. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona
Tako rekoč vsi znani promotorji so že zdavnaj našli druge poslovne priložnosti, kamor so jim sledili tudi nekateri somišljeniki, številni drugi, ki so jih na predstavitvah, teh ni manjkalo niti v Sloveniji, prepričala bombastična zagotovila o podeseterjenih vplačilih, pa so že izgubili upanje, da bi še kdaj videli svoj denar. 

Preberite tudi:

Wantage One
Novice Denar so vzeli tisočem Slovencev in izginili. Zdaj prihajajo po še.
Naslovna
Novice Podjetju s Sejšelov zelo diši slovenski denar: kaj in kdo je v ozadju?

 

Ne spreglejte