Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
2. 8. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,78

3

Natisni članek

Samsung Apple Huawei pametni telefon

Četrtek, 2. 8. 2018, 4.00

5 let, 8 mesecev

Kaj se je zgodilo, ker ima vse več ljudi telefone znamke Huawei

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,78

3

Huawei | Foto Reuters

Foto: Reuters

Kitajski Huawei je močno prehitel ameriški Apple in postal drugi največji prodajalec pametnih telefonov na svetu, v četrtletni analizi trga ugotavlja podjetje IDC. Apple prvi ali drugi nazadnje ni bil zdaj že skoraj davnega leta 2010. Na vrhu je še vedno za zdaj neulovljivi Samsung, Sony, eno od največjih imen tehnološkega sveta, pa je na dobri poti, da ga trg pametnih telefonov pozabi. 

Huawei je v zadnjem četrtletju poslovnega leta 2018 prodajnim mestom razposlal 54,2 milijona pametnih telefonov, s čimer je prehitel Apple, ki je v enakem obdobju v promet spravil več kot 10 milijonov naprav manj, in sicer 41,3 milijona.

Na prvem mestu je z 71,5 milijona pametnih telefonov še vedno južnokorejski Samsung

Analitično podjetje IDC ugotavlja, da se je celotni trg pametnih telefonov v drugem četrtletju 2018 v primerjavi z lanskim letom malce skrčil in sicer je bilo prodanih 1,8 odstotka novih pametnih telefonov manj. Ob Samsung, Huaweiju in Applu peterico največjih proizvajalcev pametnih telefonov sestavljata še kitajska Xiaomi in Oppo.  | Foto: Reuters Analitično podjetje IDC ugotavlja, da se je celotni trg pametnih telefonov v drugem četrtletju 2018 v primerjavi z lanskim letom malce skrčil in sicer je bilo prodanih 1,8 odstotka novih pametnih telefonov manj. Ob Samsung, Huaweiju in Applu peterico največjih proizvajalcev pametnih telefonov sestavljata še kitajska Xiaomi in Oppo.  Foto: Reuters

Nora rast Huaweija

Morda še boljši prikaz Huaweijeve čedalje bolj dominantne drže na trgu je rast prodaje njegovih pametnih telefonov. V primerjavi z enakim obdobjem lani jo je Huawei letos povečal za kar 40,9 odstotka, medtem ko jo je Apple zgolj za 0,7 odstotka.

Samsung je medtem prodal celo 10,4 odstotka pametnih telefonov manj kot v istem trimesečju lani, a zanesljivo obdržal prvo mesto.

Apple premoči v boju za drugo mesto, kar zadeva četrtletni tržni delež, ni priznal že od drugega trimesečja leta 2010. Huawei ga tokrat sicer ni prehitel prvič - več pametnih telefonov od Appla je prodal tudi junija in julija lani (kliknite na fotografijo za članek). Apple sicer še zdaleč nima razlogov za razočaranje, saj mu je v zadnjem četrtletju v blagajno priteklo ogromno denarja - v 90 dneh vsako uro v povprečju kar 21 milijonov evrov.  | Foto: Counterpoint Research Apple premoči v boju za drugo mesto, kar zadeva četrtletni tržni delež, ni priznal že od drugega trimesečja leta 2010. Huawei ga tokrat sicer ni prehitel prvič - več pametnih telefonov od Appla je prodal tudi junija in julija lani (kliknite na fotografijo za članek). Apple sicer še zdaleč nima razlogov za razočaranje, saj mu je v zadnjem četrtletju v blagajno priteklo ogromno denarja - v 90 dneh vsako uro v povprečju kar 21 milijonov evrov.  Foto: Counterpoint Research

Zakaj je Huawei tako uspešen?

Velik pospešek je Huawei letos dobil po zaslugi pametnih telefonov P20 in P20 Pro, ki sta na skoraj vseh trgih naletela na zelo veliko povpraševanje, ugotavlja analitično podjetje IDC.

Novice Test huawei P20: odličen telefon, ki si zasluži veliko več pohval, kot jih dobi

Pomembna dejavnika sta bila tudi tehnologija GPU Turbo, ki na pametnih telefonih Huawei izboljša delovanje grafično zahtevnih aplikacij, in Huaweijeva hčerinska znamka pametnih telefonov Honor, katere pametni telefoni se prav tako prodajajo zelo dobro. 

Do konca junija je Honor, hčerinska znamka Huaweija, prodal tri milijone pametnih telefonov Honor 10, ki so ga sicer predstavili le nekaj več kot mesec dni prej.  | Foto: Matic Tomšič Do konca junija je Honor, hčerinska znamka Huaweija, prodal tri milijone pametnih telefonov Honor 10, ki so ga sicer predstavili le nekaj več kot mesec dni prej. Foto: Matic Tomšič

Applov trenutek še prihaja, a Huawei je v zadnjih letih pripravljen tudi na to

Apple je do zdaj največ pametnih telefonov iPhone praviloma prodal v zadnjem četrtletju, saj novosti za tekoče leto tradicionalno predstavi v začetku septembra, prodajati pa jih začne oktobra. 

A tudi Huawei zdaj jeseni pripravlja močne prodajne adute za praznično nakupovalno sezono, in sicer serijo vrhunskih pametnih telefonov Mate.

Huawei Mate 10 Pro
Novice Huawei Mate 10 Pro: jesen bo pri vrhu spet vroča

Zadnja generacija (Mate 10) se v prvem četrtletju 2018 sicer ni uvrstila med najbolj prodajane telefone na svetu, a morda bo letos drugače. Huawei je z agresivnim oglaševanjem in zelo toplim sprejemom za serijo P20 za prepoznavnost znamke namreč pridobil ogromno, kar se odraža tudi v njegovem trenutnem tržnem deležu.

Samsung Galaxy S8
Novice Premik na trgu pametnih telefonov: kakšni bodo od zdaj naprej?

Kaj se dogaja s Sonyjem?

Povsem na drugi strani spektra uspešnosti na trgu pametne telefonije je japonski Sony. Kot je razvidno iz poročila podjetja o poslovnih rezultatih za obdobje od začetka aprila do konca junija, je Sonyju v tem času uspelo prodati samo dva milijona pametnih telefonov oziroma 1,4 milijona manj kot v istem trimesečju leto prej. 

Pametni telefoni znamke Sony Xperia še zdaleč niso slabi, so pa za kupce zaradi Sonyjevega vztrajanja pri škatlastem oblikovanju privlačni manj od oblikovno sodobnejših Samsungov, Huaweijev in Applov. Najzmogljivejše Xperie obenem niso veliko cenejše od naprav omenjenih proizvajalcev, zaradi česar je odločitev kupca, ki koleba med Sonyjem in drugo znamko, verjetno še preprostejša. | Foto: Matic Tomšič Pametni telefoni znamke Sony Xperia še zdaleč niso slabi, so pa za kupce zaradi Sonyjevega vztrajanja pri škatlastem oblikovanju privlačni manj od oblikovno sodobnejših Samsungov, Huaweijev in Applov. Najzmogljivejše Xperie obenem niso veliko cenejše od naprav omenjenih proizvajalcev, zaradi česar je odločitev kupca, ki koleba med Sonyjem in drugo znamko, verjetno še preprostejša. Foto: Matic Tomšič

V vsem letu 2017 je Sony sicer prodal samo 13,5 milijona telefonov, napovedi za 2018 pa so še slabše, in sicer predvidevajo zgolj devet milijonov prodanih naprav.

Če bo šlo tako naprej, se bo Sony na seznamu ogroženih vrst mobilne industrije kmalu pridružil tajvanskemu podjetju HTC, nekdaj enemu od največjih, ki je lani prodal samo štiri milijone pametnih telefonov

Preberite še naš preizkus enega najbolj privlačnih letošnjih Sonyjevih pametnih telefonov:

Novice To je daleč najboljši majhen pametni telefon, a ima v Sloveniji veliko težavo

Morda vas bo zanimalo tudi:

Huawei P20 Lite
Novice Huawei P20 Lite: Ni najzmogljivejši v svoji družini, a je vendarle med (naj)boljšimi v svojem razredu
Samsung Galaxy J6
Novice Samsung Galaxy J6: Letošnji Samsungov adut vstopnega razreda
Fotografiranje, fotografija, foto
Novice Bo imel ta telefon kar pet kamer?
iPhone, Apple, iPhone X
Novice Konec proizvodnje za iPhone X?
Ne spreglejte