Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Nedelja,
3. 9. 2017,
20.21

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Natisni članek

IFA 2017 Berlin sejem obiskali smo zabavna elektronika gospodinjski aparati Vtisi Vtisi Samsung Huawei Lenovo Motorola Sony Noa Nokia Philips Sharp Garmin

Nedelja, 3. 9. 2017, 20.21

2 meseca, 1 teden

IFA 2017, osebno

Evropsko ogledalo in smerokaz zabavne elektronike in pametnih gospodinjstev

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10
IFA 2017 | Foto Srdjan Cvjetović

Foto: Srdjan Cvjetović

Izbrali smo le nekaj poudarkov, zaradi katerih je bilo v prejšnjih dneh potrebno in zanimivo obiskati Berlin. To in vse drugo, kar IFA ponuja, je na ogled javnosti v prostorih berlinskega sejmišča do 6. septembra.

Dan in pol medijskega dela in dobrega pol dneva sejemskega dela (poslovnega nismo niti dočakali) je odločno premalo za spoznavanje vsega, kar imajo povedati in pokazati na enem od največjih svetovnih dogodkov zabavne elektronike in gospodinjskih aparatov IFA, ki ga vsako leto v Berlinu priredijo praviloma prve dni septembra.

Čeprav nas letošnji sejem IFA ni počastil z običajnim številom novih izdelkov s področja telekomunikacij in računalništva, je tudi letos odlično opravil svoje poslanstvo: napovedati in nakazati smernice ne le na teh področjih, temveč tudi med telekomunikacijskimi in računalniškimi napravami za potrošnike.

Televizorji in računalniški zasloni so vse večji in z vedno boljšo kakovostjo slike. Toda ali imamo zanje vedno dovolj prostora in ustrezno kakovostnih vsebin (ter denarja)? | Foto: Srdjan Cvjetović Televizorji in računalniški zasloni so vse večji in z vedno boljšo kakovostjo slike. Toda ali imamo zanje vedno dovolj prostora in ustrezno kakovostnih vsebin (ter denarja)? Foto: Srdjan Cvjetović

Ni dovolj pamet, ključna je tudi lepota

Eden od trendov je zagotovo ta, da kuhinja postaja mesto užitkov in ustvarjalnosti, ne več napornega dela. Vse naprave v kuhinji se povezujejo, kar zagotavlja ne le, da jih lahko upravljamo od daleč in vnaprej, temveč tudi to, da imamo vedno pri roki pravo zalogo, ki jo lahko dopolnimo, če kaj zmanjka (na primer v hladilniku), ali da imamo prave recepte (pri programih za štedilnike in pečice).

Naprave tudi drugod po domovih postajajo vedno bolj inteligentne: pralni stroji perejo vedno hitreje in dopuščajo dodajanje perila tudi po začetku pranja, roboti, predvsem takšni, ki jih lahko programiramo tudi sami, se trudijo očistiti čim več prostorov in šip, za tisto, česar ne zmorejo sami, pa sesalci zagotavljajo večji doseg prostora in avtonomijo – tudi od vtičnic.

Utrinek s Samsungovega predstavitvenega dogodka na prvem medijskem dnevu (od dveh) sejma IFA 2017 | Foto: Srdjan Cvjetović Utrinek s Samsungovega predstavitvenega dogodka na prvem medijskem dnevu (od dveh) sejma IFA 2017 Foto: Srdjan Cvjetović

Štedilniki, plošče in hladilniki skrbijo za optimalen pretok zraka z ravno pravšnjo mero vlage ali pare, brez odvečnih kapljic. Vse to, da bi na koncu naše brbončice čim bolj uživale v kakovostni hrani.

Ob vsem tem pa je zlasti pri gospodinjskih napravah mogoče videti, da sta oblika in videz enako pomembna kot funkcionalnost. Velik pomen je na dizajnu, kjer zmaguje izvirnost.

Zagotavljanje večje mobilnosti ni nujno in vedno povezano z elektronskimi napravami: Segway je predstavil nekaj svojih novih vozil. | Foto: Srdjan Cvjetović Zagotavljanje večje mobilnosti ni nujno in vedno povezano z elektronskimi napravami: Segway je predstavil nekaj svojih novih vozil. Foto: Srdjan Cvjetović

Tehnologija in naprave postajajo klepetave

Vedno več je naprav, ki razumejo glasovne ukaze, a na našo žalost ekonomija obsega narekuje, da to deluje predvsem v "velikih" jezikih, med katere zaradi nekaj več kot dvomilijonskega števila govorcev ne spada slovenščina. V Nemčiji jih, kot kaže, najbolj navdušuje Amazonova Alexa, a je marsikje drugje prvak Googlov digitalni pomočnik.

Pa daleč od tega, da sta edina – v ring je pred kratkem resneje vstopil tudi Samsungov digitalni pomočnik Bixby, od prej sta tu še vsaj dva velika igralca: Applov Siri in Microsoftova Cortana.

Kaj počne ta robotek?

Ljubo doma v pametnem in varnem domu

Možnost upravljanja gospodinjskih naprav na daljavo, še največkrat prek aplikacij, je velik prispevek k naši mobilnosti, saj smo manj odvisni od neposredne prisotnosti. Aplikacije pametnih domov so vedno pestrejše tudi na področju osvetljevanja, regulacije temperature in zraka v prostoru, zagotavljanja varnosti doma in drugih bivalnih prostorov, krmiljenja oken, tudi z namenom preprečevanja nalivov v stanovanju …

Mobilnost je kralj

Mobilnost pa se krepi tudi z vedno prijaznejšimi vozili, tudi takšnimi, ki zmorejo premagati mestne konice, polne pločevine. Nosljive naprave postajajo vedno pogostejši spremljevalec, zlasti pri športu in rekreaciji – za nekatere morda celo glavni motivator.

Samsung je svojo ponudbo pametnih ur okrepil s tremi, tokrat malo bolj športno naravnanimi urami. Tudi sicer so bile pametne zapestnice in športne pametne ure v Berlinu precej prisotne. | Foto: Srdjan Cvjetović Samsung je svojo ponudbo pametnih ur okrepil s tremi, tokrat malo bolj športno naravnanimi urami. Tudi sicer so bile pametne zapestnice in športne pametne ure v Berlinu precej prisotne. Foto: Srdjan Cvjetović

Televizorji še vedno (in vedno bolj) prehitevajo vsebine

Po drugi strani pa nas na vedno daljše bivanje doma vabijo novi televizorji, vedno večji in z vedno boljšo kakovostjo slike. Njihovo visoko ceno bi za svoj užitek in zadovoljstvo marsikdo celo poskusil pogoltniti, a kaj ko za največje silake niti nimamo dovolj velikih bivalnih prostorov in, kar je še pomembneje, njihove vrhunske slike velika večina ponudnikov videovsebin sploh še ne more podpreti!

Samsung: pol manj časa ob perilu lahko pomeni veliko več časa za vas

Čeprav je konkurenca mnogo velikih imen, upoštevajoč velikost razstavnega prostora, v nemški prestolnici (vedno bila) kar ostra, jih je Samsung tudi letos vse prehitel z najemom vse dvorane CityCube Berlin samo zase.

Samsung Galaxy Note 8, ob njem z vsake strani po ena v Berlinu predstavljena Samsungova športno-rekreacijska pametna ura. | Foto: Srdjan Cvjetović Samsung Galaxy Note 8, ob njem z vsake strani po ena v Berlinu predstavljena Samsungova športno-rekreacijska pametna ura. Foto: Srdjan Cvjetović

Čeprav je ena izmed zvezd razstavnega dela zagotovo bil nov phablet Galaxy Note 8, njegova redna prodaja se bo začela po koncu zbiranja prednaročil 15. septembra, so ga na predstavitvenem delu omenili le bežno. Ker je Note 8 imel svojo lastno svetovno predstavitev onstran atlantske luže v drugi polovici avgusta, so Korejci soj žarometov v Berlinu prepustili napravam v gospodinjstvu, za katere so prepričani, da ustvarjajo "novo običajnost".

Morda je med novostmi še največ pozornosti pritegnil pralni stroj, ki obljublja, da bo najmanj enak učinek pranja dosegel že v dobre pol ure. S tem bomo lahko, pravijo, več časa namenili sebi – in morda kuhinji, kamor se po njihovih besedah vrača naše življenje. A ne zaradi daljših opravil, temveč zato, da v hrani in njeni pripravi lahko še bolj uživamo.

Pere dvakrat hitreje, ker se zadnja plošča vrti v obratno smer kot boben, perilo pa tako dobro premeša - pralni stroj je bil zvezda Samsungove predstavitve na letošnjem sejmu IFA. | Foto: Srdjan Cvjetović Pere dvakrat hitreje, ker se zadnja plošča vrti v obratno smer kot boben, perilo pa tako dobro premeša - pralni stroj je bil zvezda Samsungove predstavitve na letošnjem sejmu IFA. Foto: Srdjan Cvjetović

Povezanost, povezanost, povezanost

Samsung je izkoristil bližajoči se začetek prodaje Nota 8, da bi še enkrat spomnil na pametno postajo DeX, ki omenjenega najnovejšega Samsungovega paradnega konja lahko (ob navzočnosti vsaj dodatnega zaslona) nadgradi v možgane in osrčje polnega računalniškega sistema.

DeX smo pri nas že spoznali v povezavi s pametnim telefonom Samsung Galaxy S8, ki je za zdaj še edini poleg modela Note 8, ki se dobro razume s postajo DeX.

Z dvema novima televizorjema s tehnologijo osvetljevanja QLED je Samsung svoj nabor TV-zaslonov višjega cenovnega razreda okrepil na 14 modelov. 

Samsung Galaxy S8/S8+ sicer ni bil zelo opazen na Samsungovi predstavitvi, a so zato prav v Berlinu prejeli letošnjo nagrado mednarodnega združenja tiskanih tehničnih medijev EISA za najboljši pametni telefon.

Po tem, ko je svojo pametno uro Samsung Gear pripeljal do tretje velike različice Samsunga Geara S3, je Samsung zdaj malo popihal na dušo tudi bolj športno (ali vsaj rekreacijsko) usmerjenim uporabnikom in predstavil tri nove športne ure.

Že hladilniki vedo, da nam Francozi kradejo naše lepote. | Foto: Srdjan Cvjetović Že hladilniki vedo, da nam Francozi kradejo naše lepote. Foto: Srdjan Cvjetović

Izgubljeno brez prevoda

Samsungov tokratni poudarek izdelkom za gospodinjstvo dopolnjuje tudi brezvrvični sesalec, ki do 40 minut brez vtičnice dosega tudi najbolj nedostopne kote, kar omogoča upogljivi ročaj (do 50 stopinj). Samsung obljublja, da je življenjska doba njegovega akumulatorja pet let.

Hladilniki FamilyHub bodo okrepljeni z novimi funkcijami povezovanja in pametnega upravljanja, a jih v Sloveniji ne bo – morda niti ne (samo) zaradi cene, temveč zato, ker bodo glasovne ukaze sprva razumeli samo v britanski angleščini, francoščini, nemščini in italijanščini.

Huawei: z novim procesorjem pričakujejo nove razsežnosti umetne inteligence

Morda bo kdo dejal, da je Huawei letos izneveril svojo berlinsko tradicijo, saj na sejmu IFA ni predstavil nobenega novega izdelka. Pametna telefona Huawei P10, ta je v Berlinu prejel letošnjo nagrado mednarodnega združenja tiskanih tehničnih medijev EISA za najboljšo kamero na mobilnem telefonu, in sestrski (po blagovni znamki) Honor 9 sta že imela svoji premieri, phablet Mate 10 pričakujemo jeseni.

Tudi pametno uro Huawei Watch 2 že poznamo (v Berlinu ji je združenje EISA podelilo letošnjo nagrado za najboljšo nosljivo napravo) – a je zato na svojem razstavnem prostoru Huawei razstavil vso svojo trenutno ponudbo, tudi lanski  phablet Mate 9.

Huawei tokrat ni predstavil nobenega končnega izdelka, zato je svoj razstavni prostor izkoristil za predstavitev skoraj vse svoje ponudbe s področja telekomunikacij in računalništva. | Foto: Srdjan Cvjetović Huawei tokrat ni predstavil nobenega končnega izdelka, zato je svoj razstavni prostor izkoristil za predstavitev skoraj vse svoje ponudbe s področja telekomunikacij in računalništva. Foto: Srdjan Cvjetović

Toda veliko Huaweijevo berlinsko novost bomo pravzaprav šele počasi spoznavali: njihov novi zelo zmogljivi procesor Kirin 970 je v povezavi z močjo oblaka, kot je v Berlinu povedal sam direktor družbe Richard Yu, prva mobilna platforma za umetno inteligenco in temelj njene prihodnosti.

Kirin 970 bo, kot je med drugim povedal, s svojo odzivnostjo lastnega procesiranja umetne inteligence pomembno pripomogel k nadgradnji uporabniške interakcije z našimi napravami, ki jo še vedno nekoliko obremenjujejo vprašanja zakasnitev, stabilnosti in zasebnosti.

Kirin 970 po zagotovilih proizvajalca zmore razpoznati dva tisoč slik na minuto, kar je po njihovih trditvah več kot pri konkurenci in dokaz primernosti za zahtevne operacije umetne inteligence. | Foto: Srdjan Cvjetović Kirin 970 po zagotovilih proizvajalca zmore razpoznati dva tisoč slik na minuto, kar je po njihovih trditvah več kot pri konkurenci in dokaz primernosti za zahtevne operacije umetne inteligence. Foto: Srdjan Cvjetović

Sony: pametni telefon s 3D-skenerjem, zvočnik, ki uboga na glas …

Sony Mobile je v Berlinu predstavil dva nova mobilna telefona, s katerima bo tekmoval v prvi ligi najprestižnejših pametnih telefonov: Xperio XZ1 in nekoliko manjši (in skromnejši) model Xperia XZ1 Compact. Oba poganja enak procesor in oba stavita predvsem na Sonyjeve tehnologije snemanje slike in videa ter predvajanja zvoka in slike.

Kot eno od posebnosti omenjajo 3D-skener s štirimi načini zajema (glava, obraz, jedi in prosta oblika), kar bo, napovedujejo, odprlo nove načine ustvarjalnosti (moramo še preizkusiti, kakšne).

Med Sonyjevimi berlinskimi novostmi so še fotoaparat RX0, tri nove slušalke, prvi Sonyjev brezžični zvočnik, ki prek digitalnega pomočnika Google Assistant sprejema (in menda tudi izpelje) glasovne ukaze, ter evropski prihod serije 77-palčnih televizorjev z ločljivostjo 4K OLED BRAVIA A1.

Na letošnjih podelitvah nagrad EISA s področja fotografije se je Sony na berlinski oder povzpel kar šestkrat.

Pametna telefona visokega razreda Sony Xperia Z1 in Z1 Xompact sta imela svojo svetovno premiero na sejmu IFA v Berlinu. | Foto: Srdjan Cvjetović Pametna telefona visokega razreda Sony Xperia Z1 in Z1 Xompact sta imela svojo svetovno premiero na sejmu IFA v Berlinu. Foto: Srdjan Cvjetović

Lenovo: nadgrajevanje resničnosti

Eden od poudarkov Lenovovih novosti je zagotovo nadgrajena resničnost. Očala za dodatno resničnost Lenovo Explorer so razvili skupaj z Microsoftom. Tab 4 Home Assistant je tablični računalnik, ki želi, kot napoveduje ime, predvsem prepričati kot osebni gospodinjski pomočnik.

Serijo prenosnikov Yoga so dopolnili trije novinci, na vrhu njihove lestvice je Yoga 920s, ki ima med drugim aktivno pero in razpoznavo govora Cortana.

Motorola: dva nova pametna telefona

Motorola, katere blagovna znamka je zdaj v lasti Lenova, je predstavila dva nova pametna telefona: Moto X4, katerega kamera zna skenirati vizitke in iz selfijev narediti animacije, in Moto Z2 Force, ki stavi predvsem na trpežnost zaslona in ohišja.

Noa: kmalu nadgrajen vmesnik za zmagovalca, do konca leta okrepitev višjega srednjega razreda

Prvi smo v Sloveniji preizkusili pametni telefon Noa Element H10le, ki mu je združenje EISA letos podelilo nagrado za najboljši nakup med pametnimi telefoni. Hrvaško podjetje Hangar 18, ki stoji za to blagovno znamko, v kratkem zanj načrtuje nadgradnjo uporabniškega vmesnika, ki je od vsega začetka sad njihovega razvoja.

Do konca leta napoveduje hrvaška blagovna znamka pametnih telefonov Noa, katere paradni konj je nagrajeni Noa Element H10le, več novih modelov v višjem srednjem razredu. Na sliki: Noa Element N5 (levo, rdeč) in N8 (desno, črn). | Foto: Noa Mobile Do konca leta napoveduje hrvaška blagovna znamka pametnih telefonov Noa, katere paradni konj je nagrajeni Noa Element H10le, več novih modelov v višjem srednjem razredu. Na sliki: Noa Element N5 (levo, rdeč) in N8 (desno, črn). Foto: Noa Mobile

Privoščili so nam predogled nekaterih preprostih, a zelo uporabnih priboljškov, ki jih bo ta nadgradnja prinesla, in jih do zdaj nismo opazili pri nobenem drugem telefonu, obenem pa so nam napovedali novosti tudi v segmentu višjega srednjega razreda, ki jih bomo bolje spoznali do konca leta. To bodo modeli N5, N8 in N8 Pro.

Philips: od televizorjev do pametne zobne krtačke

Nizozemska multinacionalka je pri predstavitvi svojih vedno večjih (tako po velikosti kot ločljivosti) televizorskih novincev poudarila svoje značilne prednosti, kot je tristranska okoljska razsvetljava Ambilight, ki ustvarja še širše doživetje slike, a obenem tudi nov procesorski in programski sistem, s katerim nam obljubljajo znatne izboljšave pri zmogljivosti in učinkovitosti obdelave slike.

Philips pa je znan tudi po izdelkih za osebno nego, ki so jih okrepili s konceptom interneta stvari. Povedano v jeziku končnega uporabnika, omislimo si lahko zobno krtačko, ki bo z mobilno aplikacijo in pametnim telefonom spremljala, ali res pravilno skrbimo za svojo ustno votlino.

Pametna zobna krtačka in pripadajoča mobilna aplikacija skrbita za bolj pravilno, temeljito in redno higieno zobne votline. | Foto: Srdjan Cvjetović Pametna zobna krtačka in pripadajoča mobilna aplikacija skrbita za bolj pravilno, temeljito in redno higieno zobne votline. Foto: Srdjan Cvjetović

Gorenje: retro ne odhaja iz mode, a tudi novo navdušuje

Med tistimi, ki na sejmu IFA v Berlinu ne manjkajo, je tudi velenjsko Gorenje s svojim velikim razstavnim prostorom, ki se – ne le po velikosti – lahko postavi ob bok vsem večjim tekmecem. Pri Gorenju (prav tako) zagovarjajo čim manj časa pri gospodinjskih opravilih in čim več za svoje kakovostno bivanje – vse to s svojim sloganom Life Simplified (Življenje, poenostavljeno).

Ena od glavnih Gorenjevih novosti so nove vgradne naprave z naprednimi funkcijami. Tako na primer pri novih vgradnih pečicah opozarjajo na sisteme za optimalno kroženje zraka in pare brez vodnih kapljic, kar pripomore k boljši kakovosti pripravljenih jedi, ter programe, ki skupaj z recepti skrbijo za optimalno pripravo jedi.

Manjši del Gorenjevega razstavnega prostora, še preden so letošnji sejem IFA odprli za obiskovalce. | Foto: Gorenje Manjši del Gorenjevega razstavnega prostora, še preden so letošnji sejem IFA odprli za obiskovalce. Foto: Gorenje

Videli smo tudi inteligentne(jše) indukcijske štedilniške plošče, sesalniške silake G-Force in predogled pralnih strojev in sušilnikov WaveActive, ki prihajajo na trg v začetku naslednjega leta.

Na Gorenjevem prostoru niso manjkale niti Gorenjeve dolgoletne uspešnice, kot so njihovi retro hladilniki. Videli smo med drugim še več serij velikih gospodinjskih naprav, ki prav tako oblikovno izstopajo, ker vsako od njih podpisuje kakšen od priznanih (tujih) oblikovalcev.

Vse to z jasnimi ambicijami, da bi Gorenje svojim dozdajšnjim trgom, ki že segajo v najrazličnejše dele sveta, dodalo še nove.

Fotogalerija
1 / 2
Sodobna tehnologija + retro podoba za nostalgični učinek = zmagovita kombinacija./Foto: Srdjan Cvjetović

Nokia: ne le vrnitev mobilnih telefonov, tudi naprave za zdravje

Finska blagovna znamka se je na sejmu IFA pojavila v dveh povsem različnih vlogah. Na manjšem razstavnem prostoru znotraj sejemskega prostora (kjer se je takoj in nedvomno čutila francoska prevlada) so predstavili svoje izdelke za zdravje, kot so športne ure, tehtnice ter merilci tlaka in telesne sestave – vse s pripadajočimi mobilnimi aplikacijami.

Zunaj sejma, v samostojnem razstavnem prostoru, pa so predstavili mobilne telefone, za katere ime Nokia uporablja finska družba HMD Global. Zelo omejen čas ni dopuščal, da bi se odpravili tja, a je v eni od glavnih vlog gotovo bil telefon Nokia 8, ki stavi na foto- in videokomponente, sad sodelovanja s priznanim nemškim proizvajalcem optične opreme Zeiss, in uporabo čistega in nemodificiranega operacijskega sistema Android.

Telefon Nokia 8 in vse telefone blagovne znamke Nokia, odkar je ta v lasti družbe HMD Global, v Sloveniji še pričakujemo – izjema je le na novo rojena stara dobra polnoletna Nokia 3310.

Telefon Nokia 8 in vse telefone blagovne znamke Nokia, odkar je ta v lasti družbe HMD Global, v Sloveniji še pričakujemo – izjema je le na novo rojena stara dobra polnoletna Nokia 3310. Prvi androidi Nokie prihajajo k nam predvidoma septembra. | Foto: Srdjan Cvjetović Telefon Nokia 8 in vse telefone blagovne znamke Nokia, odkar je ta v lasti družbe HMD Global, v Sloveniji še pričakujemo – izjema je le na novo rojena stara dobra polnoletna Nokia 3310. Prvi androidi Nokie prihajajo k nam predvidoma septembra. Foto: Srdjan Cvjetović

Sharp: prvi televizor 8K z zaslonom diagonale skoraj 1,8 metra

Tudi Sharp tekmuje pri izdelavi čim večjih televizorjev in zaslonov s čim večjo ločljivostjo – v Berlin so prinesli, kot pravijo, prvi televizor z ločljivostjo 8K na svetu, katerega diagonala zaslona meri 70 palcev (177,8 centimetra) in ima 7.680 x 4.320 pik. Slika je seveda nepopisno dobra, a kaj, ko je še vedno zelo, zelo malo vsebin (sploh pa televizijskih), kjer bi to lepoto lahko doživljali.

Japonska multinacionalka izdeluje med drugim tudi pametne telefone, a jih na naši celini do zdaj nismo veliko videli – zdaj so odločni, da bodo z njimi vendarle prišli na evropske trge (niso znali povedati, ali bodo prišli tudi k nam). Prve sadove teh namenov lahko pričakujemo konec februarja v Barceloni na sejmu in kongresu Mobile World Congress. Ne skrivajo, da pri tem sodelujejo z družbo Foxconn, ki sestavlja tovrstne naprave še za marsikatero drugo znamko – tudi za Apple, ki se na berlinsko sejmišče sicer ne pride pokazat.

Roboti nas zabavajo, a tudi vedno več opravil zmorejo - mnoga bolje in hitreje kot mi.Tokrat in tukaj roboti, ki nas zabavajo.

Garmin: ali še pomnite, da so delali navigacijske naprave?

Spoznali smo jih kot proizvajalce navigacijskih naprav za vozila, a se na svetovnih dogodkih zdaj praviloma uveljavljajo z rekreacijskimi in športnimi napravami. Tokratni Berlin ni bil izjema: predstavili so tri nove športne ure: vivomove HR je prva Garminova hibridna ura z zaslonom na dotik, vivoactive 3 je športna ura, ki uvaja Garminov sistem za brezstično plačevanje Garmin Pay, vivosport pa je namenjen športnikom in rekreativcem, ki želijo do potankosti spremljati svoja rekreacijska oziroma športna dejanja.

Garmin se je skoraj popolnoma preselil iz sveta navigacijskih naprav, njihovo vlogo so večinoma že prevzeli pametni telefoni, v svet nosljivih naprav. To so njihove novosti s sejma IFA. | Foto: Garmin Garmin se je skoraj popolnoma preselil iz sveta navigacijskih naprav, njihovo vlogo so večinoma že prevzeli pametni telefoni, v svet nosljivih naprav. To so njihove novosti s sejma IFA. Foto: Garmin

Še nekaj telegrafskih

Acer: nov Chromebook 15 s premerom zaslona 15,6 palca (39,6 centimetra) in zmogljivimi komponentami, dve 360-stopinjski kameri (Holo360 in Vision 360) in nove integrirane naprave Swift, Spin in Switch z operacijskim sistemom Windows 10

Asus: novi prenosniki ZenBook Flip in VivoBook Flip ter njihove prve slušalke z mešano/nadgrajeno resničnostjo Windows Mixed Reality, namenjene posameznikom. Povedali so nam, da slušalke ne zahtevajo dodatnih senzorjev ali programov, a nam niso povedali, kdaj jih bo mogoče kupiti in za koliko denarja.

LG: glavno besedo je imel pametni telefon LG V30 s šestpalčnim (15,2 centimetra) zaslonom OLED in širokokotno kamero na zadnji strani. Za zvok tega telefona je poskrbel danski Bang&Olufssen, katerih preproste slušalke (za v ušesa) bodo v škatli skupaj z novim telefonom.

Panasonic: 77-palčni televizor 4K HDR OLED TV in trije novi zvočniki, ki razumejo glasovne ukaze prek digitalnega pomočnika Google Assistant.

Pogled na južni vhod berlinskega sejmišča, le enega od številnih, ki prve dni septembra vodijo do sejma IFA.
Ne spreglejte