Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
11. 7. 2017,
19.37

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

3

Natisni članek

Huawei pametna ura Huawei Watch 2 Android Android Wear 2.0 Android Wear rekreacija šport Ura prvi vtisi Na dopustu

Torek, 11. 7. 2017, 19.37

5 let, 4 mesece

Prvi vtisi: pametna ura Huawei Watch 2

Na krilih novega Androida Wear 2.0, samostojno in z obiljem senzorjev

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

3

Huawei Watch 2 | Foto Huawei Mobile

Foto: Huawei Mobile

V primerjavi s prvo uro Huawei Watch, ki so jo predstavili predlani, je Watch 2 ubral drugačno pot zasnove in prinesel več novosti tako s strojnega kot tudi s programskega vidika.

Huawei je svojo prvo pametno uro s povsem logičnim imenom Watch predstavil predlani. Njena naslednica z imenom Watch 2, ki jo te dni vidimo v tudi Sloveniji (na nekaterih trgih so jo dobili že spomladi), pa je še veliko bolj ambiciozna.

S pametno uro Watch 2, njen razvojni vzdevek je bil Leo, je Huawei poskusil zadostiti vsem mogočim potrebam in zahtevam, ki bi jih rekreativec ali športnik lahko imel (le meritve kakovosti spanja nismo našli). V ta namen ima ura lepo število različnih senzorjev, med drugim barometer, merilnik srčnega utripa in sprejemnik GPS.

Pregedno spremljanje doseganja dnevnih načrtov telesne aktivnosti. | Foto: Srdjan Cvjetović Pregedno spremljanje doseganja dnevnih načrtov telesne aktivnosti. Foto: Srdjan Cvjetović

V eni od glavnih vlog: Android Wear 2.0

Športna (in rekreativna) naravnanost ure se vidi tudi pri obliki. Ta nekoliko odstopa od preproste in tradicionalne, s katero je prva Huaweieva pametna ura prepričala lepo število uporabnikov.

Nova ura ima tudi brezstično povezljivost NFC, kar pomeni, da ob ustrezni programski podpori in opremljenosti ponudnika storitve oziroma prodajalca omogoča plačevanje. Seznam možnosti za povezovanje se nadaljuje z povezljivostma Bluetooth 4.1 in Wi-Fi 802.11b/g/n.

Huawei Watch 2 svoje naloge lažje opravlja tudi zaradi bistveno izboljšane različice Googlovega operacijskega sistema za nosljive naprave – Android Wear 2.0.

Digitalni motivator za gibanje

Huawei je tudi pri tej pametni uri, kot že prej pri kakšnem modelu pametnega telefona, poskrbel tako za standardno kot tudi za premijsko različico (spomnimo se na Mate 9 in njegovo bistveno dražjo elitno različico Porsche). Različica Classic pa je, kot že ime nakazuje, bolj pisana na kožo ljubiteljem tradicionalnih ur.

Huawei Watch 2 ponuja velik izbor vadbenih, rekreacijah in športnih načrtov, s katerimi se lažje pripravimo do tega, da nekaj naredimo zase | Foto: Srdjan Cvjetović Huawei Watch 2 ponuja velik izbor vadbenih, rekreacijah in športnih načrtov, s katerimi se lažje pripravimo do tega, da nekaj naredimo zase Foto: Srdjan Cvjetović

Mi smo si ogledali v črno obarvano standardno različico nove Huaweieve pametne ure – tisto, ki želi biti predvsem spremljevalec in pomočnik pri rekreaciji in športnih dejavnostih..

Pravzaprav je še več kot to, saj ponuja velik izbor načrtov, s katerimi se lažje pripravimo do tega, da nekaj naredimo zase – tudi v povezavi s "hišno" aplikacijo Huawei Health ali pa kakšno drugo sorodno aplikacijo, ki jo operacijski sistem Android Wear 2.0 podpira.

Watch 2 obstaja tudi v sivi in oranžni različici, a do Slovenije še nista prišli.

Leo ima IP68, a vam vendarle odsvetujejo plavanje z njim

Zasnova športne ure je narekovala uporabo lahkih materialov – skupaj s silikonskim paščkom, ki bi moral biti kos potenju ob še tako napornih dejavnostih, ura tehta okrog 57 gramov. Če pa se komu ta minimalističen pašček zdi preveč cenen, ga lahko mirno nadomesti s katerimkoli drugim, saj gre za standardno dimenzijo.

Naporne dejavnosti, ki naj bi nas prepotile, naj bodo po priporočilu proizvajalca vendarle na suhem: čeprav ima ura standard IP68, kar pomeni do pol ure v vodi, globoki do poldrugega metra, proizvajalec vztraja na varni strani in vendarle odsvetuje plavanje z njo.

Optični način merjenja srčnega utripa po definiciji ni najbolj natančen, a ko smo meritve z uro nekajkrat primerjali z "otipometrijo", omembe vrednih razlik nismo ugotovili. | Foto: Srdjan Cvjetović Optični način merjenja srčnega utripa po definiciji ni najbolj natančen, a ko smo meritve z uro nekajkrat primerjali z "otipometrijo", omembe vrednih razlik nismo ugotovili. Foto: Srdjan Cvjetović

Dve tipki in drsenje po zaslonu

Obod ure je lično poudarjen, a vendarle ni vrtljiv – dostop do večine funkcij telefona je z drsenjem prsta po zaslonu od vrha navzdol. Tudi druga drsenja po zaslonu so v novem operacijskem sistemu Android Wear 2.0 ključni elementi sprehajanja med možnostmi in upravljanja naprave.

Na obodu so razvrščene številke od 5 do 60, kot bi jih pričakovali na analogni uri. Če torej izberemo analogen obraz ure, ga te številke zelo lepo dopolnjujejo, če pa izberemo digitalnega (ali takrat, ko je na uri prikazana kakšna meritev), so te številke nekako zunaj konteksta in zgolj okrasek.

Na desni strani sta dve tipki. Zgornja s krajšim pritiskom pripelje do seznama vseh aplikacij, z daljšim pa do Googlovega Pomočnika (Google Assistant). Spodnja tipka je nastavljiva in vsak uporabnik si lahko izbere svojo bližnjico, do katere bo vodila. Če ne spremeni privzete nastavitve, bo s tem prišel do funkcij za telovadbo (Workout).

Na obodu so razvrščene številke od 5 do 60, kot bi jih pričakovali na analogni uri. Če izberemo analogen obraz ure, ga te številke zelo lepo dopolnjujejo, če pa izberemo digitalnega (ali takrat, ko je na uri prikazana kakšna meritev), so te številke nekako zunaj konteksta in zgolj okrasek. | Foto: Srdjan Cvjetović Na obodu so razvrščene številke od 5 do 60, kot bi jih pričakovali na analogni uri. Če izberemo analogen obraz ure, ga te številke zelo lepo dopolnjujejo, če pa izberemo digitalnega (ali takrat, ko je na uri prikazana kakšna meritev), so te številke nekako zunaj konteksta in zgolj okrasek. Foto: Srdjan Cvjetović

Vsak milimeter šteje

Zaslon AMOLED ločljivosti 390 krat 390 pik je svetel in pregleden tudi v močno osvetljenem zunanjem okolju, svetilnost zaslona pa se prilagaja glede na osvetljenost okolja, za kar poskrbi ustrezen senzor svetlobe. Zasloni AMOLED so veliko varčnejši od zaslonov LCD in to tu še kako pride do izraza.

Lahko pa bi bil tricentimetrski zaslon morda le malo večji – predvsem v nastavitvah in drugih izbirnikih, kjer se pojavljajo seznami, ter na obrazih ure, kjer želimo prikazati čim več podatkov, je vsebina zaslona videti malo utesnjena in natlačena, a ponavadi ni kritično.

Domnevamo, da se je Huawei za manjši zaslon odločil zato, da bi lažje stlačil vse senzorje v še vedno sprejemljivo velikost ure, a se je ob tem moral sprijazniti z manjšim zaslonom, kot ga imajo njegovi tekmeci.

Na hrbtni strani ure je poleg konektorjev, prek katerih dobiva elektriko iz priključne postaje, še merilnik srčnega utripa, ki svoje poslanstvo opravlja ves čas, ko imamo uro na zapestju. | Foto: Srdjan Cvjetović Na hrbtni strani ure je poleg konektorjev, prek katerih dobiva elektriko iz priključne postaje, še merilnik srčnega utripa, ki svoje poslanstvo opravlja ves čas, ko imamo uro na zapestju. Foto: Srdjan Cvjetović

Korake bo lahko štel, tudi ko mu energije skoraj povsem zmanjka

Akumulator Huaweieve ure Watch 2 ima zmogljivost 420 miliamperskih ur in proizvajalec obljublja, da bosta med posameznima polnitvama minila dva polna dneva. To je seveda odvisno od obsega uporabe, a niti pri naši najintenzivnejši preizkusni rabi ni bilo treba polniti pogosteje kot vsako drugo noč.

Že res, da bi akumulator lahko spraznili že v enem dnevu, če bi pol dneva ali več neprekinjeno vadili ali hodili in ob tem stalno spremljali svoj srčni utrip in še zemljepisni položaj – toda kako pogosto se nam to zgodi?

Če pa nas pretirana dejavnost in/ali odsotnost vtičnice vendarle preseneti in moč uri pade na zelo nizko raven, lahko vklopimo zelo agresiven način varčevanja, ki bo izklopil večino najbolj zabavnih in priročnih funkcij ure, a bomo vsaj še kar nekaj ur lahko vedeli, koliko je ura, če pri sebi nimamo drugih naprav, in še kar nekaj ur bo štela prehojene korake.

Zaslon AMOLED ločljivosti 390 krat 390 pik je svetel in pregleden tudi v močno osvetljenem zunanjem okolju, svetilnost zaslona pa se prilagaja glede na osvetljenost okolja, za kar poskrbi ustrezen senzor svetlobe.  | Foto: Srdjan Cvjetović Zaslon AMOLED ločljivosti 390 krat 390 pik je svetel in pregleden tudi v močno osvetljenem zunanjem okolju, svetilnost zaslona pa se prilagaja glede na osvetljenost okolja, za kar poskrbi ustrezen senzor svetlobe. Foto: Srdjan Cvjetović

Pulz pod stalnim nadzorom

Polnjenje poteka prek magnetne priključne postaje, na katero se ura prisloni v hipu in zanesljivo. Stojalo ne bi bila prava beseda, kajti ura med polnjenjem ni postavljena tako, da bi jo lahko v tem času imeli za namizno. Polnjenje je razmeroma hitro, povsem prazna baterija se napolni v dobri uri.

Na hrbtni strani ure je poleg konektorjev, prek katerih dobiva elektriko iz priključne postaje, še merilnik srčnega utripa, ki svoje poslanstvo opravlja ves čas, ko imamo uro na zapestju. To je gotovo odlična novica za vse, ki želijo (ali morajo) spremljati svoj srčni utrip ves čas in tako dobiti še en pomemben podatek o svoji kondiciji in zdravstvenem stanju.

Ob tem pa je treba vedeti, da optični način merjenja srčnega utripa po definiciji ni najbolj natančen, a ko smo meritve z uro nekajkrat primerjali z "otipometrijo" (kar sicer še ne zadošča za znanstveno veljavno trditev), omembe vrednih razlik nismo ugotovili.

Huawei Watch 2 lahko sprejme kartico SIM velikosti nano, kar pomeni, da zmore komunicirati tudi brez povezave s telefonom. Že ta samostojnost je pomembna prednost, ki Huawei Watch 2 loči od konkurence. | Foto: Huawei Mobile Huawei Watch 2 lahko sprejme kartico SIM velikosti nano, kar pomeni, da zmore komunicirati tudi brez povezave s telefonom. Že ta samostojnost je pomembna prednost, ki Huawei Watch 2 loči od konkurence. Foto: Huawei Mobile

Lahko je samostojen v mobilnem omrežju

Huawei Watch 2 lahko sprejme kartico SIM velikosti nano, kar pomeni, da zmore komunicirati tudi brez povezave s telefonom, vendar ko smo imeli Lea pri sebi za ustvarjanje prvih vtisov, tega nismo utegnili preizkusiti. Iz specifikacij pa smo lahko razbrali, da deluje tudi v omrežjih 4G/LTE.

Nova Huaweieva pametna ura ima štiri gigabajte shrambnega prostora, od tega je uporabniku na voljo dobra polovica za glasbo, podatke o meritvah ali karkoli po želji (razlika gre na račun operacijskega sistema in prednastavljenih aplikacij).

Sklepna beseda

Huawei je s svojo novo uro Watch 2 v primerjavi s predhodnico naredil zasuk iz tradicionalnega v športno, kar bo ene gotovo navdušilo, druge pa malo razočaralo. Obilje senzorjev omogoča številne meritve, a če berete z očali, boste morda hrepeneli po kakšnem milimetru zaslonskega premera več, kjer bi lažje razbrali kakšno ikono ali izmerjeno vrednost.

Akumulator pametne ure večinoma zdrži dva polna dneva, a če nas pretirana dejavnost in/ali odsotnost vtičnice vendarle preseneti in moč uri pade na zelo nizko raven, lahko vklopimo zelo agresiven način varčevanja. Ta bo izklopil večino najbolj zabavnih in priročnih funkcij ure, a bomo vsaj še kar nekaj ur lahko vedeli, koliko je ura in koliko korakov smo prehodili. | Foto: Srdjan Cvjetović Akumulator pametne ure večinoma zdrži dva polna dneva, a če nas pretirana dejavnost in/ali odsotnost vtičnice vendarle preseneti in moč uri pade na zelo nizko raven, lahko vklopimo zelo agresiven način varčevanja. Ta bo izklopil večino najbolj zabavnih in priročnih funkcij ure, a bomo vsaj še kar nekaj ur lahko vedeli, koliko je ura in koliko korakov smo prehodili. Foto: Srdjan Cvjetović

Vsekakor pa je to dobra in všečna naprava, ki s pridom izkorišča vse dobrote novega Googlovega operacijskega sistema za nosljive naprave Android Wear 2.0 in ki se ne bo v istem dnevu zjokala, da ne more naprej brez vtičnice.

Jeziček na tehtnici bo morda cena: priporočena maloprodajna cena v Sloveniji je 379,99 evra. Številka je na prvi pogled razmeroma visoka, a je to gotovo konkurenčna cena v razredu tovrstnih naprav.

Njena prednost in posebnost je, da lahko z vgrajenim sprejemnikom GPS in podporo za delovanje v mobilnih omrežjih – tudi 4G/LTE – vse športne, zdravstvene in komunikacijske funkcije opravi povsem samostojno, brez povezave z mobilnim telefonom (lahko pa seveda deluje tudi ob povezavi z mobilnim telefonom). Že ta samostojnost je pomembna prednost, ki Huawei Watch 2 loči od konkurence.

Ne spreglejte