Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
17. 5. 2017,
11.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

BMW

Sreda, 17. 5. 2017, 11.49

6 let, 6 mesecev

Tehnična poslastica z Bavarske

BMW M5 – epske zmogljivosti bo na meji fizike krotil štirikolesni pogon #video

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Novi BMW M5 - štirikolesni pogon xDrive | Foto BMW

Foto: BMW

Pri BMW na oddelku M razkrivajo ključno tehnično novost novega BMW M5. Ta superšportna limuzina bo voznikom prvič v zgodovini ob klasičnih vozniških užitkih zmogljivega stroja in zadnjega pogona ponudila tudi novo dimenzijo oprijema s posebej prirejenim in še pametneje krmiljenim štirikolesnim pogonom M xDrive. Ovinki so pravkar prebledeli.

Video: Oglejte si, kako bo v M5 deloval pametni štirikolesni pogon M xDrive

Pravi M power mora drseti in opletati z zadkom

Novi BMW M5 - štirikolesni pogon xDrive | Foto: BMW Foto: BMW Na Bavarskem se zavedajo, kaj med vozniškimi sladokusci pomeni njihova črka M. Serija 5 je to najbolj razburljivo črko v BMW-jevi avtomobilski abecedi prvič osvojila leta 1984 in od takrat za ta avtomobil velja, da se na desnem pasu nemških avtocest ne umika superšportnim provokatorjem.

Inženirji vedo, da mora biti vsak avtomobil, ki nosi M-jev čin hitrosti in dinamike, sposoben prek zavoja uprizoriti elegantno drsenje in gume iz trdnega agregatnega stanja spreminjati v plinastega, da, v dim. Če bi mu to vzeli, bi se zgodil pravi tehnični uboj. Hkrati pa se zavedajo, da mora biti hitra in eksplozivna limuzina varna in udobna, ko se vozi po mokri ali zasneženi cesti.

Novi BMW M5 bo s prilagodljivim štirikolesnim pogonom zmogel brutalno moč motorja spraviti na asfalt z veliko manj izgubami pogona. Rezultat pa je jasen: avtomobil bo še suroveje pospeševal, še hitreje nizal zavoje, obenem pa bo bolj uporabnem v slabem vremenu ter pozimi.  | Foto: BMW Novi BMW M5 bo s prilagodljivim štirikolesnim pogonom zmogel brutalno moč motorja spraviti na asfalt z veliko manj izgubami pogona. Rezultat pa je jasen: avtomobil bo še suroveje pospeševal, še hitreje nizal zavoje, obenem pa bo bolj uporabnem v slabem vremenu ter pozimi. Foto: BMW

"Konji" na vsa štiri kolesa, po želji pa zgolj na zadnjo os

Drobovje pogona M xDrive. | Foto: BMW Drobovje pogona M xDrive. Foto: BMW V nosu novega M5 se bo vrtel motor atomskih zmogljivosti, 4,4-litrski V8 s prisilnim polnjenjem tehnologije Twinpower turbo. Natančnega prirastka moči in navora BMW še ni razkril, a če gre verjeti namigom, naj bi ta motor na kolesa pošiljal več kot 440 kilovatov oziroma več kot 600 "konjev". Izkoristiti ves potencial takega motorja je seveda lažje, če je potisna sila oziroma navor speljan tudi na vsa štiri kolesa. Zlasti, če je asfalt moker. Je učinkoviteje, varneje in predvsem še hitrejše.

Inženirji konkretnih časov pospeševanj še ne razkrivajo, a obljubljajo, da bodo pospeški zaradi pogona M xDrive izjemno siloviti. Avto naj bi do stotice in dvestotice pospešil še veliko hitreje kot aktualni model M5.

Aktivni M-diferencial na zadnji osi je sposoben glede na zahteve (slog vožnje) in razmere pod kolesi stopnjo zapore prilagajati od 0 do 100 odstotkov. Kot tak v sodelovanju s štirikolesnim pogonom M xDrive pomembno vpliva na oprijem, zmogljivosti in vozniško zabavo. Pravijo, da se bo v najbolj športnem programu sistem DSC za nadzor stabilnosti vklopil samo še v res ekstremnih pogojih, ki bi lahko vodili v pogubo oziroma čez mejo fizike. | Foto: BMW Aktivni M-diferencial na zadnji osi je sposoben glede na zahteve (slog vožnje) in razmere pod kolesi stopnjo zapore prilagajati od 0 do 100 odstotkov. Kot tak v sodelovanju s štirikolesnim pogonom M xDrive pomembno vpliva na oprijem, zmogljivosti in vozniško zabavo. Pravijo, da se bo v najbolj športnem programu sistem DSC za nadzor stabilnosti vklopil samo še v res ekstremnih pogojih, ki bi lahko vodili v pogubo oziroma čez mejo fizike. Foto: BMW Pametna krmilna enota - elektronski možgani novega pogona. | Foto: BMW Pametna krmilna enota - elektronski možgani novega pogona. Foto: BMW Kompromis brutalnega stroja za sproščanje adrenalina na dirkališču in za vsakdanjo uporabo so zato sklenili, tako kot na Bavarskem znajo, s tehnično dovršeno rešitvijo. Razvili so M-zahtevam prilagojen elektronsko nadzorovan štirikolesni pogon xDrive. Trik je v tem, da bo voznik imel na voljo kar pet različnih nastavitev pogona, med katerimi bo tudi možnost, da ves motorni bes kroti zgolj z zadnjim kolesnim parom. Ključne komponente tega prilagodljivega štirikolesnega pogona so pametna kontrolna enota (DSC), ki glede na podatke z asfalta, položaja stopalke za plin, volana in izbranega programa narekuje tokove navora, in sredinski razdelilnik pogona ter aktivni diferencial z omejenim zdrsom. Stopnja zapore zadnjega – to krmilita elektronska enota in večlamelna sklopka – se lahko nastavi od 0 pa do 100 odstotkov.

Ne, zabave kljub pogonu 4 x 4 ne bo manjkalo. M5 bo znal drseti, le še lažje se bo peljati na meji.  | Foto: BMW Ne, zabave kljub pogonu 4 x 4 ne bo manjkalo. M5 bo znal drseti, le še lažje se bo peljati na meji. Foto: BMW

Velik M na svoj način povzel recept Audijeve linije RS in ljudskega športnika focusa RS

Med tehnične posebnosti novega M5 spada tudi novi osemstopenjski samodejni menjalnik M Steptronic. Ta ponuja tri različne načine delovanja. | Foto: BMW Med tehnične posebnosti novega M5 spada tudi novi osemstopenjski samodejni menjalnik M Steptronic. Ta ponuja tri različne načine delovanja. Foto: BMW Ključna prednost novega pogona je torej, da M5 obdrži vse svoje specifične vozne lastnosti in hkrati ponudi več uporabnosti in zmogljivosti na običajnih cestah tudi v razmerah, ki jih prinesejo zima, jesen in višjeležeče ceste do mondenih gorskih letovišč in smučarskih resortov.

Prav na snegu in gorskih cestah je namreč vedno blestel BMW-jev bavarski konkurent Audi, ki je svoje najbolj divje modele zgradil na temeljih učinkovitega štirikolesnega pogona quattro, ki ga je v RS-modelih začinil še z dodatnim športnim diferencialom na zadnji osi za več vozniške zabave. Za podčrtanje zmogljivosti svojih strojev s štirikolesnim pogonom pa so se odločili še pri enem neposrednem konkurentu, Mercedesovem oddelku AMG, kjer so z uporabo pogona 4matic naredili velik korak naprej. Učinkovit recept prilagodljivega pogona 4 x 4 pa je nedavno na ceste poslal in tako piko na i postavil še ljudski Ford v svojem športniku RS. Temu so dodali celo program drift za atraktivno drsenje. Na Bavarskem tega zagotovo niso spregledali.

Novi štirikolesni pogon M xDrive bo zmogel hkrati ponuditi vse tiste najbolj prvinske, drseče užitke klasičnega zadnjega pogona, obenem pa prvovrstni oprijem štirikolesnega pogona, kar pomeni še več varnosti in vozniške dinamike tudi v zahtevnih voznih razmerah. | Foto: BMW Novi štirikolesni pogon M xDrive bo zmogel hkrati ponuditi vse tiste najbolj prvinske, drseče užitke klasičnega zadnjega pogona, obenem pa prvovrstni oprijem štirikolesnega pogona, kar pomeni še več varnosti in vozniške dinamike tudi v zahtevnih voznih razmerah. Foto: BMW

Novi BMW M5 - štirikolesni pogon xDrive | Foto: BMW Foto: BMW BMW je moral ukrepati in tudi je. BMW M5 bo tako ponudil pet različnih voznih kombinacij s prilagajanjem pogona (delitev navora med sprednjo in zadnjo os) in delovanjem sistema DSC (DSC on, MDM in DSC off) za aktivni nadzora stabilnosti ter oprijema.

Vozni programi pogona M xDrive bodo ponujali: štirikolesni pogon za običajno vožnjo (4WD), dinamični vožnji prilagojen štirikolesni pogon (4WD sport) in pogon zgolj na zadnji kolesni par (2WD). Najbrž ni treba posebej poudarjati, da je v kombinaciji z oblijem moči in navora motorja V8 izbira voznega profila tako tudi stvar vozniškega znanja, poguma in zavestne odločitve stroškovnika kadečih se gum. Elektronika in umetna inteligenca ponujata popolno sodelovanje v vseh razmerah oziroma odločitvah.

Voznik bo glede na znanje in razmere na cesti oziroma stezi lahko izbiral med petimi različnimi nastavitvami pogona in sistema DSC za nadzor oprijema ter stabilizacije avtomobila. Inženirji obljubljajo, da bodo vozniki novega M5 tako izkusili še bogatejšo izkušnjo moči in zmogljivosti. | Foto: BMW Voznik bo glede na znanje in razmere na cesti oziroma stezi lahko izbiral med petimi različnimi nastavitvami pogona in sistema DSC za nadzor oprijema ter stabilizacije avtomobila. Inženirji obljubljajo, da bodo vozniki novega M5 tako izkusili še bogatejšo izkušnjo moči in zmogljivosti. Foto: BMW

Ne spreglejte