Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Petek,
10. 3. 2017,
10.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48

3

Natisni članek

Avtosalon Ženeva 2017 Audi

Petek, 10. 3. 2017, 10.01

6 let, 6 mesecev

Audi znova izziva konkurente M in AMG

Audi RS5 coupe buri domišljijo: 80 tisočakov in 280 kilometrov na uro #PrviVtisi

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48

3

Audi RS 5 coupe quattro | Foto Audi

Foto: Audi

Na razstavišču Palexpo je pri Audiju veliko pozornosti pritegnila najnovejša in najbolj divja različica kupeja A5, ki je v svoji 2. generaciji pred kratkim zapeljal na slovenske ceste. Za RS5 so razvili povsem nov motor: 2,9-litrski biturbo šestvaljnik (V6) s kar 600 njutonmetri navora in 450 "konji".

Zaradi podobe in novega stroja se mu nismo mogli upreti

Spredaj je nemogoče spregledati masivne odprtine za dovod zraka s satasto, za RS-modele značilno strukturo. Enodelni okvir mreže hladilnika je bistveno širši in nižji kot pri osnovnem modelu, kar nosu daje ostrino in mu čisti pot na skrajno levem pasu autobahna.  | Foto: Jure Gregorčič Spredaj je nemogoče spregledati masivne odprtine za dovod zraka s satasto, za RS-modele značilno strukturo. Enodelni okvir mreže hladilnika je bistveno širši in nižji kot pri osnovnem modelu, kar nosu daje ostrino in mu čisti pot na skrajno levem pasu autobahna. Foto: Jure Gregorčič Novi audi RS5 seveda ni avtomobil, ki bi ga umestili v naš izbor petih najpomembnejših avtomobilov Ženeve, povezan s pomembnimi novostmi za slovenske ceste. Pritegnil pa nas je s svojo podobo in tem, da so zanj v družbi Audi Sport razvili povsem nov, visoko zmogljiv in učinkovit motor. Poleg tega je RS5 coupe pravzaprav prvi model z aktualnim oblikovalskim podpisom RS iz razmeroma sveže ustanovljene, samostojne hiše Audi Sport.

V živo je ta velik gran turismo sprinter, ki se prav nič ne boji dirkaškega asfalta in direktorjevih najljubših ovinkov, videti prav res nesramno privlačen. Avtomobil v dolžino meri malce več kot 4,7 metra in je dobrih sedem centimetrov daljši od predhodnika, vendar zaradi razširjenih bokov (+15 mm) skriva dolžino sicer zelo elegantne bočne silhuete. Ključni vtis pa naredi, ko človek sede za njegov volan.

Ob žarometih so dodatne stranske odprtine za dovod in odvod zraka, opcijski matrični LED-žarometi se od siceršnjih razlikujejo po zatemnjenih zaslonkah. | Foto: Jure Gregorčič Ob žarometih so dodatne stranske odprtine za dovod in odvod zraka, opcijski matrični LED-žarometi se od siceršnjih razlikujejo po zatemnjenih zaslonkah. Foto: Jure Gregorčič Vse, kar otipajo prsti, je zelo kakovostno in izbrani materiali dajo jasno vedeti, da gre predvsem za vozniško razburljiv avtomobil. Najbolj šik so športni RS-sedeži, pri katerih je fino usnje prešito s satastim vzorcem. Zadevo je sicer treba doplačati. Tistih nekaj sekund, ko smo v gneči okoli avtomobila v miru uživali v objemu takega stroja, je željo po vožnji na samem robu vzbujal še večfunkcijski športni usnjeni RS-volan z ravno spodrezanim spodnjim delom. Na zadnje sedeže se odrasel človek spravi preprosteje, kot daje vtis nizke strešne linije. Prostor za kolena je izdatneje odmerjen kot pri njegovem tekmecu BMW M4, od katerega ni bistveno daljši. Zadaj se da ob povprečni višini telesa brez težav peljati tudi na daljši etapi, sploh ker je avtocestni tempo lahko zelo visoko postavljen. Objem zadnjih sedežev sicer ni tako prepričljiv kot spredaj, a dinamično odpeljane zavoje bodo potniki verjetno doživljali brez težav zaradi stabilizacije telesa.

Audijevi oblikovalci so nam ponosno povedali, da RS5 povzema linije in razmerja legendarnega dirkalnika iz poznih osemdesetih. Navdih za oblikovno zasnovo tega divjega in hkrati elegantnega kupeja so namreč črpali iz podobe dirkalnika audi 90 quattro IMSA GTO. | Foto: Audi Audijevi oblikovalci so nam ponosno povedali, da RS5 povzema linije in razmerja legendarnega dirkalnika iz poznih osemdesetih. Navdih za oblikovno zasnovo tega divjega in hkrati elegantnega kupeja so namreč črpali iz podobe dirkalnika audi 90 quattro IMSA GTO. Foto: Audi

Najbolj seksi oblikovni detajl je streha, seveda če je vsebina denarnice dovolj debela, da je ta element izdelan iz karbona. Potem se vidi struktura karbonskih vlaken. Uf!  Avto sicer tehta več kot 1,6 tone (1.655 kg), v primerjavi s predhodnikom pa je lažji 60 kilogramov, kar pomeni, da je izgubil manj od povprečne teže (75 kg) odraslega potnika.


Audi A5 coupe: najbolj seksi audi se je pripeljal na naše ceste #foto


Zadaj pogled najprej pritegne spodnji difuzor z dvema ovalnima zaključkoma izpušnih cevi, katerih premer daje vedeti, da je pod dolgim motornim pokrovom veliko ognja. | Foto: Audi Zadaj pogled najprej pritegne spodnji difuzor z dvema ovalnima zaključkoma izpušnih cevi, katerih premer daje vedeti, da je pod dolgim motornim pokrovom veliko ognja. Foto: Audi

Audijevo novo orožje: 2,9-litrski V6-biturbo TFSI s 600 njutonmetri ga požene do 280 km/h

Inženirji so za pogon RS5 pošteno zavihali rokave in sestavili motor, ki ta hip predstavlja vrh. Gre za 2,9-litrski bencinski biturbo šestvaljnik V6, ki razvije 331 kilovatov in postreže s kar 600 njutonmetri navora (170 več kot prej) v razponu od 1.900 do 5.000 vrtljajev v minuti. Na cesti to pomeni strahovito odzivnost, 3,9 sekunde do stotice in 280 kilometrov najvišje hitrosti, če se voznik odloči za doplačilo dinamičnega paketa. Obljubljajo tudi zelo "možat" zvok.

Audi RS 5 coupe quattro | Foto: Audi Foto: Audi Tehnično gledano je ta stroj do zadnje podrobnosti dodelan prav z vidika učinkovite rabe energije, saj je v primerjavi z motorjem v prejšnji generaciji za 17 odstotkov varčnejši. V prid boljši odzivnosti sta obe turbini, nameščeni v sredino motorja, med obe vrsti valjev. Motor tako doseže boljšo odzivnost s tem, ko je vsesani zrak po dveh krajših vodih speljan do obeh turbin in valjev oziroma izgorevalne komore. Posebnost je tudi zgorevalni postopek v skrajšani fazi kompresije. Ta omogoča, da proces zgorevanja v prostoru nad valji teče z znatno višjim geometrijskim kompresijskim razmerjem. V kombinaciji z normalno, a glede na motorno kompresijo podaljšano fazo ekspanzije je s tem mogoče doseči boljši izkoristek in zvišati učinkovitost motorja. Biturbo V6 v teoriji oziroma na laboratorijski testni mizi v povprečju porabi (po kriterijih NEVZ) 8,7 litra goriva na 100 kilometrov (197 gramov CO2 na kilometer), a kdor bo na asfaltu izkoriščal vse radosti takega stroja, mora računati na vsaj 30 odstotkov večjo zahtevo po energiji.

Čeprav ima štirikolesni pogon quattro nalogo vozniku ponuditi čim več oprijema v vseh razmerah, se pogonska moč v prid dinamični vožnji med sprednjo in zadnjo premo porazdeljujejo asimetrično, v razmerju 40:60. To zagotavlja bolj dinamične krmilne lastnosti z optimalno vlečno silo in še vedno visoko stopnjo varnosti z vidika lege oziroma oprijema. Vsem tistim, ki uživajo v drsenju zadka, pri Audi Sportu za dodatne evre na zadnjo premo vgradijo športni diferencial. Ta potem omogoča tisto, po čemer slovijo tekmeci iz divizije M . | Foto: Audi Čeprav ima štirikolesni pogon quattro nalogo vozniku ponuditi čim več oprijema v vseh razmerah, se pogonska moč v prid dinamični vožnji med sprednjo in zadnjo premo porazdeljujejo asimetrično, v razmerju 40:60. To zagotavlja bolj dinamične krmilne lastnosti z optimalno vlečno silo in še vedno visoko stopnjo varnosti z vidika lege oziroma oprijema. Vsem tistim, ki uživajo v drsenju zadka, pri Audi Sportu za dodatne evre na zadnjo premo vgradijo športni diferencial. Ta potem omogoča tisto, po čemer slovijo tekmeci iz divizije M . Foto: Audi

Moč biturbo motorja se na kolesa prenaša prek športno nastavljenega osemstopenjskega menjalnika tiptronic z optimiziranimi prestavnimi časi prenosa. Za učinkovitejši prenos moči in navora na podlago skrbi stalni štirikolesni pogon quattro s samozapornim sredinskim diferencialom s kronskima zobnikoma.

Kar zadeva komunikacijske sposobnosti, Audi obljublja še fiksno vgrajeno SIM-kartico za sistem Audi connect, s katero bo pavšalni prenos podatkov za storitve Audi connect prva tri leta brezplačen, vključno z gostovanjem povsod po Evropi. Opcijsko bo na voljo še dostopna točka za WLAN, prek katere bodo sopotniki s svojimi mobilnimi napravami lahko dostopali do spleta. Vmesnik za pametne telefone (Audi smartphone interface) podpira obe tehnologiji: Apple Car Play in Android Auto. | Foto: Audi Kar zadeva komunikacijske sposobnosti, Audi obljublja še fiksno vgrajeno SIM-kartico za sistem Audi connect, s katero bo pavšalni prenos podatkov za storitve Audi connect prva tri leta brezplačen, vključno z gostovanjem povsod po Evropi. Opcijsko bo na voljo še dostopna točka za WLAN, prek katere bodo sopotniki s svojimi mobilnimi napravami lahko dostopali do spleta. Vmesnik za pametne telefone (Audi smartphone interface) podpira obe tehnologiji: Apple Car Play in Android Auto. Foto: Audi

RS5 pride tudi v Slovenijo

Audi je v prvi generaciji modela RS5 coupe na ceste spravil več kot 13 tisoč teh zmogljivih kupejev. Novinec bo na ceste zapeljala na začetku poletja, letos pa bo prišel tudi v Slovenijo. Nemški cenik se začne pri 80.900 evrih.  

Audi RS5 vozniku ponuja 30 asistenčnih sistemov, s katerimi je vožnja bolj varna, manj stresna in udobnejša. Inženirji pravijo, da gre za zelo dobro uigran nabor sistemov, ki je še en korak naprej v smeri popolnoma avtonomne vožnje. Ampak bit tega avtomobila je kljub temu v tem, da z njimi sodeluje voznik, to moramo poudariti.  | Foto: Audi Audi RS5 vozniku ponuja 30 asistenčnih sistemov, s katerimi je vožnja bolj varna, manj stresna in udobnejša. Inženirji pravijo, da gre za zelo dobro uigran nabor sistemov, ki je še en korak naprej v smeri popolnoma avtonomne vožnje. Ampak bit tega avtomobila je kljub temu v tem, da z njimi sodeluje voznik, to moramo poudariti. Foto: Audi

Video: Audijev promocijski akcijski triler RS5

Ne spreglejte