Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sobota,
18. 2. 2017,
1.57

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,20

2

Natisni članek

Štirikolesni pogon Audi

Sobota, 18. 2. 2017, 1.57

6 let, 7 mesecev

Domača predstavitev novega modela

Audi A5 coupe: najbolj seksi audi se je pripeljal na naše ceste #foto

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,20

2

Audi A5 coupe | Foto Jure Gregorčič

Foto: Jure Gregorčič

Na krilih ponovne rasti trga premium vozil – Slovenci so lani kupili 1.788 audijev – je uvoznik te znamke v Slovenijo pripeljal drugo generacijo svoje športno-elegantne družine modelov A5. Z limuzinsko, sportback in kupejevsko različico naj bi letno prepričali okoli 80 Slovencev. Cenik se začne pri 43.900 evrih.

Slovensko avtomobilsko razkošje obvladuje nemška trojica: Audi, BMW in Mercedes

Pri coupeju v oči pade izjemno elegantna bočna silhueta, ki s svojo valovito linijo še poudarja nesmrtno klasiko seksi kupeja z dolgim motornim pokrovom in kratkimi previsi. Gre za trenutno enega od najbolj seksi avtomobilov na naših cestah oziroma mojstrsko oblikovano avtomobilsko skulpturo, to je treba priznati.   | Foto: Jure Gregorčič Pri coupeju v oči pade izjemno elegantna bočna silhueta, ki s svojo valovito linijo še poudarja nesmrtno klasiko seksi kupeja z dolgim motornim pokrovom in kratkimi previsi. Gre za trenutno enega od najbolj seksi avtomobilov na naših cestah oziroma mojstrsko oblikovano avtomobilsko skulpturo, to je treba priznati. Foto: Jure Gregorčič Slovenski avtomobilski trg jasno kaže, da Slovence na krilih pozitivnih smernic v gospodarstvu znova zanimajo premium avtomobili, saj je na naše ceste skupaj zapeljalo 5.703 avtomobilov višjega cenovnega razreda, kar v primerjavi z letom 2015 pomeni kar 24-odstotno rast premium trga oziroma 1.105 avtomobilov razlike.

Dogajanje na slovenskem trgu avtomobilov višjega cenovnega razreda samozavestno obvladuje nemški trojček Audi, BMW in Mercedes. Statistika namreč kaže, da so si lani od prej omenjene številke prodanih avtomobilov premium znamk levji delež pogače razdelili prav ti trije nemški proizvajalci.

Nos zaznamuje izrazita in prepoznavna oblika mreže hladilnika motorja in na željo tudi matrične LED-luči z aktivnim prilagajanjem svetlobnega snopa.  | Foto: Jure Gregorčič Nos zaznamuje izrazita in prepoznavna oblika mreže hladilnika motorja in na željo tudi matrične LED-luči z aktivnim prilagajanjem svetlobnega snopa. Foto: Jure Gregorčič Za preostale predstavnike avtomobilskega prestiža, kot so na primer Volvo, Lexus, Jaguar in drugi, pa so pri nas tako rekoč v primerjavi s prvimi tremi dobili drobtine, kar pomeni 618 avtomobilov, na katerih ni bilo logotipa nemške elite. Slovenci so samo v januarju letos kupili že 539 novih avtomobilov višjega cenovnega razreda.  

Pri slovenskem zastopniku Audija sicer opozarjajo na rast družine športnih terencev oziroma SUV-modelov, ki so lani že presegli 40-odstotni delež vseh audijev, prodanih pri nas. Letos naj bi dosegli že polovico vse prodaje te znamke pri nas. Direktor znamke Franci Bolta je izpostavil res zelo dober odziv slovenskega trga na največji in najprestižnejši SUV, audi Q7.


Audi Q2 – mali SUV, ki ga Audi preprosto potrebuje #foto

Audi Q5 – vožnja razkrije očem skrito tehnično zgodbo

Znamka: Prodaja 2015 Prodaja 2016 Razlika Rast Tržni delež
Audi 1564 1788 + 224 14,3 % 2,87 %
BMW 1687 2116 + 529 31,4 % 3,55 %
Mercedes-Benz 954 1081 + 127 13,3 % 1,73 %

V Slovenijo se je že pripeljal A5 coupe, na poti je tudi sportback. Pri obliki coupeja je treba opozoriti na zelo dober aerodinamični količnik zračnega upora 0,25. Tudi limuzinski sportback pa bo zrak rezal zelo učinkovito, s količnikom 0,27. V coupeju je v prtljažniku za 465 litrov prostora, limuzinski sportback pa ima za zadnjo klopjo 15 litrov več (480). | Foto: Jure Gregorčič V Slovenijo se je že pripeljal A5 coupe, na poti je tudi sportback. Pri obliki coupeja je treba opozoriti na zelo dober aerodinamični količnik zračnega upora 0,25. Tudi limuzinski sportback pa bo zrak rezal zelo učinkovito, s količnikom 0,27. V coupeju je v prtljažniku za 465 litrov prostora, limuzinski sportback pa ima za zadnjo klopjo 15 litrov več (480). Foto: Jure Gregorčič

Kratek komentar dogajanja na trgu: Kondicija avtomobilskega trga je po svoje ogledalo gospodarskega stanja države

Za najzahtevnejše voznike je na voljo S5 sportback (na fotografiji),  jeseni v Slovenijo pride še najbolj divja različica RS5. | Foto: Audi Za najzahtevnejše voznike je na voljo S5 sportback (na fotografiji), jeseni v Slovenijo pride še najbolj divja različica RS5. Foto: Audi Kar precej resnice je v misli, da je kondicija avtomobilskega trga po svoje ogledalo gospodarskega stanja države, tega se je treba zavedati. Vsak, ki je sposoben s poštenim delom in uspešnim vodenjem podjetja kupiti tak avtomobil, nikakor ne sme biti tarča zavisti in sodb, temveč človek, vreden iskrenega stiska roke.

O tem smo razmišljali že pri testu Audijeve poslovne limuzine A6, kjer smo navedli tudi konkretni primer, zakaj menimo, da je še tako drag avtomobil precej cenejši od odločitev slabega poslovneža. Če bi torej v Sloveniji imeli več zares vodilnih, ki položaje zasedajo po rezultatih dela in bi poslovne vozne parke svojih podjetij na krilih uspešnega poslovanja lahko vsako leto oplemenitili s premium avtomobili, bi verjetno prav vsi v Sloveniji živeli bolje.

Zato menimo, da je ponovni vzpon trga dražjih avtomobilov lahko dobra novica, sploh ker je kriza racionalnost pripeljala tudi tja, kjer je prej ni bilo. Kdor si danes kupi tak avtomobil, ima najverjetneje za sabo rezultate, ne zgolj želje.    

A5 od dobrih 43 tisočakov naprej …

Audi A5 coupe | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Pri uvozniku poudarjajo, da so po novem cene med modeloma A5 coupe in A5 sportback izenačili, kabriolet pa na trg pride pozneje. Slovenski cenik, ki z dvema karoserijskima oblikama (coupe in sportback), s tremi osnovnimi modeli opreme basis, sport in design ter z motornimi različicami ponuja krepko več kot 30 kombinacij, se začne pri 43.900 evrih za A5 2.0 TFSI basis. Enak motor v kombinaciji s paketom sport ali design pa stane 45.850 evrov.

Vstop v dizelski 2.0 TDI svet se začne pri 44.500 evrih, za quattro pogon pa je treba pripraviti najmanj 47.730 evrov (A5 2.0 TDI basis). Za trenutno najmočnejšo in najbolj športno različico S5 je treba odšteti 75 tisočakov.

Na zelo dolgem seznamu dodatne opreme, na katerem so med drugim tudi znani Audijev virtualni kokpit, pa ozvočenje Bang & Olufsen, športni sedeži z masažo in še cel kup drugih tehnoloških ter modnih dodatkov, uvoznik opozarja na deželni paket advance, ki je za 30 odstotkov cenejši. Ta za 3.384 evrov ponuja tripodročno samodejno klimatizacijo, ambientalno osvetlitev, vmesnik za pametne telefone, večfunkcijski usnjeni športni volan, tempomat in parkirne pomočnike zadaj.

Prva generacija Audijeve družine A5 je z elegantnima coupejem in limuzinskim coupejem sportback na cestah dvignila precej prahu in sprožila veliko poželenja med kupci. Dokaz uspešnosti družine A5 razkriva tudi dejstvo, da je to eden od redkih modelov, ki je na evropskih cestah zdržal celo desetletje. V drugi generaciji s podobo še krepi športno eleganco in poudarja, da se želi spogledovati s športnimi avtomobili. Vrh ponudbe bosta zmogljivi S5 in skoraj dirkaški RS5. | Foto: Jure Gregorčič Prva generacija Audijeve družine A5 je z elegantnima coupejem in limuzinskim coupejem sportback na cestah dvignila precej prahu in sprožila veliko poželenja med kupci. Dokaz uspešnosti družine A5 razkriva tudi dejstvo, da je to eden od redkih modelov, ki je na evropskih cestah zdržal celo desetletje. V drugi generaciji s podobo še krepi športno eleganco in poudarja, da se želi spogledovati s športnimi avtomobili. Vrh ponudbe bosta zmogljivi S5 in skoraj dirkaški RS5. Foto: Jure Gregorčič

Lažji in bolj športen ter vozno suveren

Audi A5 coupe | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič V skladu s smernicami načel lahke gradnje je s hibridno zasnovo karoserije, postavljeno na temelju Audijeve štirice, v kateri se prepletajo aluminij in jekla različnih trdot, tudi tista ultratrda, je A5 coupe lažji za 60 kilogramov in čvrstejši. Povsem na novo so razvili zadnjo premo, ki skupaj s petvodilno premo spredaj, sistemom voznih programov Audi drive select in elektromehanskim servokrmiljenjem v serijski opremi ponuja precej dinamično vozno izkušnjo in podvozje z visoko postavljenimi mejami oprijema ter natančnosti učinkovite lege.

Audi A5 in S5 coupe | Foto: Audi Foto: Audi Če je vse skupaj podprto še s štirikolesnim pogonom quattro in opcijskimi dodatkom podvozja, kot so prilagodljivo blaženje, dinamično krmiljenje ter športni diferencial na zadnji osi, pa se tak A5 pelje že povsem na ravni športnih avtomobilov.  Po uvodnih kilometrih omenjamo tudi precej visoko raven blaženja in zvočno precej dobro zatesnjeno kabino.

Vozno najbolj zahtevni bodo posegli po različicah S5 coupe in S5 sportback s 3,0-litrskim šestvaljnim motorjem s tlačnim polnjenjem in 260 kilovati največje moči oziroma 354 "konji", 21 več kot prej. S5 do stotice pospeši v 4,7 sekunde.

Video: šik coupe zna vozniku podati pas …

Za začetke pet motorjev s štirimi ali šestimi valji

Audi A5 coupe | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Motorna paleta ponuja za do 17 odstotkov zmogljivejše in 22 odstotkov varčnejše bencinske motorje TFSI in dizelske TDI. Gre za dvolitrske štirivaljne stroje in trilitrske motorje V6. Razpon motorne moči sega od 140 do 210 kilovatov.

Vse štirivaljnike in 3,0-litrski TDI z močjo 160 kilovatov je mogoče kombinirati s šeststopenjskim ročnim ali sedemstopenjskim samodejnim menjalnikom S tronic z dvema sklopkama ter štirikolesnim pogonom quattro.

Osemstopenjski samodejni menjalnik tiptronic moč na vsa štiri kolesa prenaša v kombinaciji z najmočnejšim dizlom V6 z 286 "konji" (210 kW) ali 3,0-litrskim bencinarjem V6 TFSI s 354 "konji" (260 kW) različice S5.

Pri uvozniku poudarjajo, da so oblikovalci želeli še okrepiti eleganco modelov A5, zato naj bi poskrbeli za izredno natančno izdelavo karoserije in njenih površin. Pogled od blizu razkriva, da so se res natančno ukvarjali z vsako mejo karoserijskih stičišč, popolnostjo stikov različnih materialov zunaj in znotraj ter poskrbeli za kopico tankočutnih podrobnosti. Tretje zavorne luči se na primer sploh ne vidi, dokler ne zasveti v zgornjem delu okvirja zadnjega stekla. | Foto: Jure Gregorčič Pri uvozniku poudarjajo, da so oblikovalci želeli še okrepiti eleganco modelov A5, zato naj bi poskrbeli za izredno natančno izdelavo karoserije in njenih površin. Pogled od blizu razkriva, da so se res natančno ukvarjali z vsako mejo karoserijskih stičišč, popolnostjo stikov različnih materialov zunaj in znotraj ter poskrbeli za kopico tankočutnih podrobnosti. Tretje zavorne luči se na primer sploh ne vidi, dokler ne zasveti v zgornjem delu okvirja zadnjega stekla. Foto: Jure Gregorčič

Visoka stopnja umetne inteligence

Audi A5 coupe | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Družina modelov A5 ponuja sisteme, s katerimi voznik vozi varneje in udobneje. Od sistema proti naletu do nadzora prečnega prometa, nadzora smeri znotraj pasu in sistema pilotirane vožnje v gostem prometu. Navigacija nove generacije na primer ponuja prikaz prihranka pri času pri aktivnem vodenju do cilja ter dinamični obvoz zastojev. Če je na priljubljeni poti, ki si jo navigacija zapomni, zastojev za več kot sedem minut zamude v primerjavi z običajnim trajanjem poti, izbere alternativno traso. Sistem upošteva tudi vožnjo s prikolico, kar pomeni, da čas prihoda na cilj prilagodi hitrosti vožnje s prikolico.

Piko na i sodobnim komunikacijskim potem postavlja sistem Audi connect s širokopasovno internetno povezavo, ki jo zagotavlja mobilni vmesnik LTE. Zaradi tega komunikacijskega sistema zna A5 tudi deliti podatke o izrednih dogodkih na cestah z drugimi Audijevimi modeli, ki so na izbrani cesti in imajo aktivno povezavo sistema Audi connect. Na podatke o nevarnosti se odzove nadzorna enota avtomobila, ta se nato pripravi na spremembe voznih razmer.

Zaradi tega komunikacijskega sistema zna A5 tudi deliti podatke o izrednih dogodkih na cestah z drugimi Audijevimi modeli, ki so na izbrani cesti in imajo aktivno povezavo sistema Audi connect. Na podatke o nevarnosti se odzove nadzorna enota avtomobila, ta se nato pripravi na spremembe voznih razmer.  | Foto: Audi Zaradi tega komunikacijskega sistema zna A5 tudi deliti podatke o izrednih dogodkih na cestah z drugimi Audijevimi modeli, ki so na izbrani cesti in imajo aktivno povezavo sistema Audi connect. Na podatke o nevarnosti se odzove nadzorna enota avtomobila, ta se nato pripravi na spremembe voznih razmer. Foto: Audi Foto: Limuzinski audi A5 sportback

Fotogalerija
1 / 16
Različica (coupe): Motor: Moč in navor: Menjalnik: Pospeški in hitrost: Kombinirana poraba in izpusti: Cene:
A5 2.0 TFSI 4-valjni turbo bencinski z neposrednim vbrizgom 16V, 1984 cm3 140 kW od 4200 do 6000 vrt/min in 320 Nm od 1450 do 4200 vrt/min 6-stopenjski ročni 240 km/h in 7,2 s od 5,6 do 5,9 l/100 km; od 127 do 134 g/km CO2 od 43.900 EUR
A5 2.0 TFSI 4-valjni turbo bencinski z neposrednim vbrizgom 16V, 1984 cm3 140 kW od 4200 do 6000 vrt/min in 320 Nm od 1450 do 4200 vrt/min 7-stopenjski S tronic 240 km/h in 7,3 s od 5,1 do 5,4 l/100 km; od 117 do 123 g/km CO2 od 46.290 EUR
A5 2.0 TFSI 4-valjni turbo bencinski z neposrednim vbrizgom 16V, 1984 cm3 185 kW od 5000 do 6000 vrt/min in 370 Nm od 1600 do 4500 vrt/min 7-stopenjski S tronic 250 km/h in 6,3 s od 5,8 do 6,0 l/100 km; od 132 do 137 g/km CO2 od 51.870 EUR
A5 2.0 TFSI quattro 4-valjni turbo bencinski z neposrednim vbrizgom 16V, 1984 cm3 185 kW od 5000 do 6000 vrt/min in 370 Nm od 1600 do 4500 vrt/min 6-stopenjski ročni, štirikolesni pogon 250 km/h in 6,1 s od 5,8 do 6,0 l/100 km; od 132 do 137 g/km CO2 od 52.380 EUR
A5 2.0 TFSI quattro 4-valjni turbo bencinski z neposrednim vbrizgom 16V, 1984 cm3 140 kW od 4200 do 6000 vrt/min in 320 Nm od 1450 do 4200 vrt/min 7-stopenjski S tronic, štirikolesni pogon 250 km/h in 5,8 s od 5,9 do 6,3 l/100 km; od 136 do 144 g/km CO2 od 54.970 EUR
A5 2.0 TDI 4-valjni turbo dizelski s sistemom vbrizga preko skupnega voda 16V, 1968 cm3 140 kW od 3800 do 4200 vrt/min in 400 Nm od 1750 do 3000 vrt/min 6-stopenjski ročni 210 km/h in 7,7 s od 4,1 do 4,2 l/100 km; od 106 do 111 g/km CO2 od 44.500 EUR
A5 2.0 TDI 4-valjni turbo dizelski s sistemom vbrizga preko skupnega voda 16V, 1968 cm3 140 kW od 3800 do 4200 vrt/min in 400 Nm od 1750 do 3000 vrt/min 7-stopenjski S tronic 210 km/h in 7,7 s od 4,0 do 4,2 l/100 km; od 105 do 111 g/km CO2 od 47.050 EUR
A5 2.0 TDI quattro 4-valjni turbo dizelski s sistemom vbrizga preko skupnega voda 16V, 1968 cm3 140 kW od 3800 do 4200 vrt/min in 400 Nm od 1750 do 3000 vrt/min 6-stopenjski ročni, štirikolesni pogon 235 km/h in 7,2 s od 4,4 do 4,6 l/100 km; od 114 do 121 g/km CO2 od 47.370 EUR
A5 2.0 TDI quattro 4-valjni turbo dizelski s sistemom vbrizga preko skupnega voda 16V, 1968 cm3 140 kW od 3800 do 4200 vrt/min in 400 Nm od 1750 do 3000 vrt/min 7-stopenjski S tronic, štirikolesni pogon 235 km/h in 7,2 s od 4,4 do 4,6 l/100 km; od 114 do 121 g/km CO2 od 50.280 EUR
A5 3.0 TDI V6 turbo dizelski z neposrednim vbrizgom 24V, 2967 cm3 160 kW od 4000 do 5000 vrt/min in 400 Nm od 1250 do 3750 vrt/min 7-stopenjski S tronic 250 km/h in 6,6 s od 4,3 do 4,5 l/100 km; od 114 do 121 g/km CO2 od 53.600 EUR
A5 3.0 TDI quattro V6 turbo dizelski z neposrednim vbrizgom 24V, 2967 cm3 160 kW od 4000 do 5000 vrt/min in 400 Nm od 1250 do 3750 vrt/min 7-stopenjski S tronic, štirikolesni pogon še ni homologacijskega podatka še ni homologacijskega podatka od 56.310 EUR
A5 3.0 TDI quattro V6 turbo dizelski z neposrednim vbrizgom 24V, 2967 cm3 200 kW od 3500 do 4250 vrt/min in 580 Nm od 1250 do 3250 vrt/min 8-stopenjski tiptronic, štirikolesni pogon še ni homologacijskega podatka še ni homologacijskega podatka od 64.400 EUR
S5 3.0 TFSI quattro V6 turbo bencinski z neposrednim vbrizgom 24V, 2995 cm3 260 kW od 5400 do 6400 vrt/min in 500 Nm od 1370 do 4500 vrt/min 8-stopenjski tiptronic, štirikolesni pogon 250 km/h in 4,7 s od 7,3 do 7,4 l/100 km; od 166 do 170 g/km CO2 od 75.000 EUR
Mere in mase: A5 coupe dolžina: 4673 mm, širina: 1846 mm, višina: 1368 mm, medosna razdalja: 2764 mm, teža: od 1465 do 1610 kg, prtljažnik: 465 litrov, rezervoar: 54 litrov, obračalni krog: 11,5 m, dimenzije gum: 205/60 R16 ali 225/50 R17 ali 245/40 R17 ali 245/40 R17 ali 255/35 R19 ali 265/30 R20
Mere in mase: A5 sportback dolžina: 4673 mm, širina: 1846 mm, višina: 1368 mm, medosna razdalja: 2764 mm, teža: od 1495 do 1735 kg, prtljažnik: 480 litrov, rezervoar: 58 litrov, obračalni krog: 11,5 m, dimenzije gum: 205/60 R16 ali 225/50 R17 ali 245/40 R17 ali 245/40 R17 ali 255/35 R19 ali 265/30 R20
Ne spreglejte