Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
25. 5. 2016,
9.59

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Ford General motors Volkswagen Toyota Uber

Sreda, 25. 5. 2016, 9.59

6 let, 7 mesecev

Toyotin pakt z Uberjem: vodilni avtomobilisti iščejo digitalne partnerje

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Največji avtomobilski proizvajalci iščejo digitalne partnerje za storitve "ride-sharinga" (delitve prevozov) oziroma mobilnost prihodnosti. Toyota je začela sodelovati z Uberjem, konkurenčne partnerje že imata tudi Volkswagen in General Motors.

Toyota je sklenila partnerstvo z Uberjem, Američani pri lastnem razvoju že sodelujejo s Fordom

Velika informacijska podjetja in novoustanovljene družbe, ki so se osredotočile na digitalizacijo vsakdanje mobilnosti, bodo imele velik vpliv na prihodnost avtomobilske industrije. Tradicionalni proizvajalci zato že pospešeno iščejo svoje partnerje s tega področja, ki bi jim v prihodnjih letih zagotovili potrebno konkurenčnost.

Toyota se je kot največji proizvajalec avtomobilov na svetu zdaj združila z Uberjem. Za zdaj še ne gre za zelo trdno partnerstvo, Toyota bo prek svojega finančnega podjetja zagotavljala zelo ugodne pogoje financiranja pri nakupu novih avtomobilov za voznike Uberja. Pri Toyoti trdijo, da za zdaj nimajo načrtov po večjem deležu v Uberju in da gre predvsem za pilotski projekt sodelovanja s podjetjem, kot je Uber.

Ena izmed ameriških voznic sistema Lyft, ki je neposredni tekmec Uberja. | Foto: Ena izmed ameriških voznic sistema Lyft, ki je neposredni tekmec Uberja.

Uberju podobne partnerje iščejo tudi Volkswagen, General Motors in Apple

Toyota pri tovrstnih partnerstvih ni osamljena. Volkswagen je napovedal 300 milijonov evrov naložbe v podjetje Gett, ki je manjša družba za zagotavljanje deljenih prevozov. Pred štirimi meseci je tudi General Motors kot tretji največji avtomobilski proizvajalcev na svetu sklenil partnerstvo z Lyftom, prvim ameriškim tekmecem Uberja. General Motors želi z Lyftom zgraditi omrežje samostojno vozečih avtomobilov, ki bi bili povezani v mrežo in bi jih voznik lahko prek aplikacije dobil, kadarkoli bi hotel.

Prav tako je Apple pred kratkim napovedal milijardno naložbo v podobno kitajsko podjetje Didi Chuxing, tudi pri Fordu pa po besedah izvršnega direktorja Billa Forda iščejo partnerja zunaj dejavnosti proizvodnje in prodaje novih avtomobilov.

Fordov fusion (v Evropi ga poznamo kot mondeo) je sicer postal prototipni avtomobil Uberja za razvoj lastnih samostojno vozečih avtomobilov v prihodnosti, ki bi lahko nekoč celo nadomestili današnje taksiste.

Ne spreglejte