Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 4. 2024,
18.45

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

Natisni članek

Elfyn Evans Toyota Sebastien Ogier Hyundai Thierry Neuville reli WRC

Sobota, 20. 4. 2024, 18.45

1 teden, 5 dni

Reli Hrvaška, sobota

Desetinke odločajo na spektaklu tik za slovensko mejo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37
reli Hrvaška Thierry Neuville Hyundai | Thierry Neuville je vodilni v letošnjem prvenstvu in vodilni na Hrvaškem po 14. hitrostni preizkušnji. | Foto Guliverimage

Thierry Neuville je vodilni v letošnjem prvenstvu in vodilni na Hrvaškem po 14. hitrostni preizkušnji.

Foto: Guliverimage

Na dirkaškem spektaklu tik za slovensko mejo se je tudi drugi dan dogajal troboj za zmago. Na reliju Hrvaška, ki šteje za točke svetovnega prvenstva (WRC), po 16. hitrostni preizkušnji vodi Thierry Neuville, a le 4,9 sekunde pred Elfynom Evansom ter 11,6 pred večkratnim prvakom Sebastienom Ogierjem. V nedeljo sledijo še štirje brzinci.

reli Hrvaška Thierry Neuville Hyundai
Sportal Najboljši na svetu na Hrvaškem, prva dva ne loči niti desetinka #video

Sebastien Ogier ima po drugem dnevu dobrih 11 sekund zaostanka. | Foto: Guliverimage Sebastien Ogier ima po drugem dnevu dobrih 11 sekund zaostanka. Foto: Guliverimage Belgijec Thierry Neuville (Hyundai) in Valižan Elfyn Evans (Toyota) sta bila po petkovih osmih hitrostnih priezkušnjah izenačena do desetinke sekunde, tretji Francoz Sebastien Ogier (Toyota) pa je za njima zaostajal 6,6 sekunde. V soboto opoldne so bili v razmaku 11,3 sekunde, po 14. hitrostni preizkušnji pa je bil popoldne zaostanek znova nekaj manjši. Neuville je sicer dobil tri od prvih šestih sobotnih brzincev, a je vodil samo 2,3 sekunde pred Evansom in 9,5 pred Ogierjem. Estonec Ott Tänak (Hyundai) in Francoz Adrien Fourmax (M-Sport Ford), ki je bil najhitrejši na dveh brzincev, sta zaostajala že debelo minuto.

 Elfyn Evans še naprej ostaja v igri za zmago. | Foto: Guliverimage Elfyn Evans še naprej ostaja v igri za zmago. Foto: Guliverimage Preostali dve sobotni hitrostni preizkušnji je znova dobil Neuville, a razlike so bile majhne in drugi dirkaški dan na Hrvaškem je končal 4,9 sekunde pred Evansom in 11,6 pred Ogierjem. Zmage na dirki Belgijec sicer še nima zagotovljene, je pa po novem sistemu točkovanja, ki ga sicer le redkokdo razume, njegovih že 18 točk in bo tako še nekoliko povečal prednost v skupnem seštevku. Večno drugi Neuville bo letos morda le osvoji svoj prvi naslov svetovnega prvaka, potem ko Kalle Rovanperä (Toyota) nastopa samo na izbranih dirkah.

Poglejte vrhunce sobotnega dirkanja na Hrvaškem:

Reli Hrvaška, po 16. hitrostni preizkušnji:

1. Thierry Neuville (Hyundai)

2. Elfyn Evans (Toyota) +4,9
3. Sebastien Ogier (Toyota) +11,6
4. Ott Tänak (Hyundai) +1:15,5
5. Adrien Fourmaux (M-Sport Ford) +1:35,4
6. Takamoto Katsita (Toyota) +2:14,2
Croatia WRC 2024
Avtomoto Ozadje relija za SP na Hrvaškem: kakšna je poraba in cena goriva?

Čeprav se je uštel pri izbiri gum ...

Thierry Neuville | Foto: Guliverimage Thierry Neuville Foto: Guliverimage "Odlična etapa, čeprav smo se ušteli pri izbiri gum za popoldanski del, sem ostal v vodstvu. Vreme tudi ni bilo najboljše, a za jutri moramo izbrati prave gume in nadaljevati v tem ritmu," je bil po opravljenem zadovoljen Neuville. "Dober dan, dobre vožnje, zabavno je bilo. Thierryju nisem mogel povsem slediti, a sem vozil po najboljših močeh. Upam, da bom jutri izbral prave gume in dobro odpeljal," pa je dejal Evans.

Na dirki nastopata tudi dva slovenska dirkača. Jan Medved (Opel Corsa rally4), aktualni slovenski podprvak z dvokolesno gnanimi dirkalniki, tekmuje v razredu RC4. Po 17 hitrostnih preizkušnjah je skupno na 42. mestu, medtem ko je Boris Požeg (Ford Fiesta rally3) na 44. mestu.

Asfaltni reli Hrvaška, ki četrtič šteje za točke svetovnega prvenstva, se bo končal s štirimi nedeljskimi hitrostnimi preizkušnjami. Nekatere hitrostne preizkušnje potekajo tudi tik ob slovenski meji, središče dogajanja je sicer v Zagrebu, dirkači pa vozijo tudi v okolici Reke, Delnic, Karlovca, Kumrovca in Samoborja. Gre za četrto od letošnjih 13 dirk svetovnega prvenstva WRC. Naslednja dirka sledi sredi maja na Portugalskem.

Croatia WRC 2024
Avtomoto Hrvati začenjajo spektakel: smejalo se je tudi Janici Kostelić #foto
Croatia WRC 2024 fotograf
Avtomoto Sekunda od tragedije: fotograf čez cesto tik pred dirkalnikom #video
Kalle Rovanpera
Sportal Super težka dirka, a svetovni prvak zanesljivo do zmage #video
Ne spreglejte