Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 4. 2024,
14.40

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

Natisni članek

Elfyn Evans Thierry Neuville Sebastien Ogier Hyundai Toyota WRC reli

Nedelja, 21. 4. 2024, 14.40

1 teden, 5 dni

Reli Hrvaška, nedelja

Stari maček Ogier ukradel zmago na Hrvaškem #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02
reli Hrvaška Sebastien Ogier Toyota | Sebastien Ogier se je tri brzince pred koncem prebil na prvo mesto in dosegel svojo 59. zmago v svetovnem prvenstvu. | Foto Guliverimage

Sebastien Ogier se je tri brzince pred koncem prebil na prvo mesto in dosegel svojo 59. zmago v svetovnem prvenstvu.

Foto: Guliverimage

Reli Hrvaška, četrto dirko letošnje sezone v svetovnem prvenstvu (WRC), je dobil 40-letni osemkratni svetovni prvak Sebastien Ogier (Toyota). Odločila je 18. hitrostna preizkušnja, ko sta s proge zapeljala vodilni Thierry Neuville (Hyundai) in drugouvrščeni Elfyn Evans (Toyota). Trojica je od prvega brzinca naprej bila hudo bitko za zmago, saj je bila večji del dirke razlika med njimi le okoli deset sekund.

reli Hrvaška Thierry Neuville Hyundai
Sportal Desetinke odločajo na spektaklu tik za slovensko mejo #video

Thierry Neuville je zletel s ceste in zapravil zmago. | Foto: Guliverimage Thierry Neuville je zletel s ceste in zapravil zmago. Foto: Guliverimage Belgijec Thierry Neuville (Hyundai), Valižan Elfyn Evans in Francoz Sebastien Ogier (oba Toyota) so tri dni bili hud boj za zmago na reliju Hrvaška, ki je četrtič štel za točke svetovnega prvenstva. Neuville je dobil devet hitrostnih preizkušenj, a njegova prednost je bila le nekaj sekund. Vse se je spremenilo na 18. od 20. brzincev, ko je v enega od zavojev Belgijec priletel prehitro, bil preširok in je zletel v drevo. Sicer je lahko nadaljeval, a s precej uničeno aerodinamiko na zadnjem delu dirkalnika. Samo z nesrečo je izgubil 25 sekund. Na isti hitrostni preizkušnji se je zavrtel tudi Valižan in izgubil 20 sekund.

Tako se je v vodstvo prebil Francoz, ki ni naredil nobene napake in dobil svoj 59. reli v svetovnem prvenstvu. To so njegove stote stopničke na relijih najvišje ravni. Pa zadnja leta nastopa samo na izbranih dirkah. Po zadnjem, 20. brzincu je imel 9,7 sekunde prednosti pred Evansom in skoraj 46 pred Neuvillom, ki s poškodovanim dirkalnikom ni bil več tako hiter. 

Poglejte dramatične trenutke nedeljskega dirkanja na Hrvaškem:

"To je bil težak konec tedna. Vedeli smo, da bo naš štartni položaj problematičen, vendar se nismo predali in smo ves vikend izvajali pritisk," je po zmagi dejal Ogier. "Je, kar je. Imeli smo nekaj dobrih dni, a na žalost ni šlo najbolje. Na koncu smo osvojili pomembne točke, zato ni tako slabo," pa je povedal Neuville.

reli Hrvaška Thierry Neuville Hyundai
Sportal Najboljši na svetu na Hrvaškem, prva dva ne loči niti desetinka #video
Reli Hrvaška, končni vrstni red:

1. Sebastien Ogier (Toyota) 

2. Elfyn Evans (Toyota) +9,7
3. Thierry Neuville (Hyundai) +45,8
4. Ott Tänak (Hyundai) +58,6
5. Takamoto Katsuta (Toyota) +1:55,5
5. Andreas Mikkelsen (Hyundai) +4:01,0

Skupni seštevek (4/13):

1. Thierry Neuville 85 km

2. Elfyn Evans 80
3. Adrien Fourmaux 59
4. Ott Tänak 53
5. Sebastien Ogier 45
6. Takamoto Katsuta 45

V skupnem seštevku svetovnega prvenstva še naprej v vodstvu ostaja Neuville (86 točk). Ima šest točk naskoka pred Evansom. Tretji je Francoz Adrien Fourmaux (59), četrti pa Estonec Ott Tänak (53).

Medved: Reli je bil izjemno težak in dolg

Jan Medved prvič na dirki svetovnega prvenstva. | Foto: Uroš Modlic Jan Medved prvič na dirki svetovnega prvenstva. Foto: Uroš Modlic

Jan Medved na reliju Hrvaška. | Foto: Uroš Modlic Jan Medved na reliju Hrvaška. Foto: Uroš Modlic Reli Hrvaška je sicer bila slovenskim ljubiteljem tega športa najbližja postaja sezone. Nekatere hitrostne preizkušnje so potekale tik ob slovenski meji. Na dirki sta nastopila dva slovenska dirkača. Jan Medved (Opel Corsa rally4), aktualni slovenski podprvak z dvokolesno gnanimi dirkalniki, ki tekmuje v razredu RC4, je reli končal na 42. mestu, medtem ko je bil Boris Požeg (Ford Fiesta rally3) 44.

"Reli je bil izjemno težak in dolg, a dirka za SP taka mora biti. Predvsem je bilo izjemno vzdušje, ne le ker si cesto deliš z največjimi zvezdniki tega športa, ampak tudi zaradi vseh domačih navijačev, ki se jih je na Hrvaškem zbralo res veliko. Vesel sem cilja in stopničk v svojem razredu, žal mi je za prebiti gumi ob koncu prvega dne, a smola je del dirkanja. Na koncu sem s šestimi dobljenimi brzinci dokazal, kako hiter in konstanten sem lahko," je po dirki dejal Medved.

Prvenstvo, dolgo 13 dirk, se bo nadaljevalo sredi maja na Portugalskem.

Croatia WRC 2024
Avtomoto Ozadje relija za SP na Hrvaškem: kakšna je poraba in cena goriva?
Croatia WRC 2024 fotograf
Avtomoto Sekunda od tragedije: fotograf čez cesto tik pred dirkalnikom #video
nebo
Avtomoto Ste opazili ta prizor na nebu? Razkrivamo ozadje. #video
Ne spreglejte