Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
8. 9. 2016,
13.48

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Nova Gorica reli

Četrtek, 8. 9. 2016, 13.48

6 let, 7 mesecev

Reli Nova Gorica: Humar in Peljhan v lovu za De Ceccom

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Jutri se bo s prvima dvema hitrostnima preizkušnjama (HP) začel 5. Reli v Novi Gorici, ki je letos privabil kar 97 posadk. Do sobote popoldan bo na sporedu devet HP v dolžini sto kilometrov. Prvi favorit je Claudio De Cecco s peugetom 208 R5, vodstvo v skupnem seštevku državnega prvenstva brani Aleks Humar z renault cliom R3T.

Claudio De Cecco bo novo zmago v Novi Gorici napadal s štirikolesno gnanim peugeotom 208 R5.  | Foto: Gregor Pavšič Claudio De Cecco bo novo zmago v Novi Gorici napadal s štirikolesno gnanim peugeotom 208 R5. Foto: Gregor Pavšič

Humarja lanska nesreča ne obremenjuje

Predlanski državni prvak v reliju Aleks Humar (renault clio R3T) je letos sicer dobil tri od štirih relijev državnega prvenstva, a pri vseh treh zmagah je imel tudi nekaj športne sreče. Tako je dvakrat le za nekaj sekund ugnal Aljošo Novaka (mitsubishi lancer EVO9), na zadnjem reliju v Italiji pa je vodstvo prevzel po tehnični okvari avtomobila Darka Peljhana (mitsubishi lancer EVO10). 

Humar je lani v Novi Gorici sicer vozil odlično, a reli končal s hujšo nesrečo. Sredi relija je namreč menjal gumo, nato pa se podal v neizprosen lov za zmago. Postavljal je vrhunske čase, a nato na najdaljši preizkušnji Lig vendarle želel preveč. Letos bo v Novi Gorici opravljal tudi popravni izpit lanske dirke.

Aleks Humar in Jaka Cevc imata po treh zaporednih zmagah v državnem prvenstvu lepo prednost v skupnem seštevku.  | Foto: Gregor Pavšič Aleks Humar in Jaka Cevc imata po treh zaporednih zmagah v državnem prvenstvu lepo prednost v skupnem seštevku. Foto: Gregor Pavšič

"Žal so tudi nesreče sestavni del tega športa. Z lanskim razpletom relija se ne obremenjujem. Letos bo preizkušnja Lig potekala tudi v nasprotni smeri in bo za vse nova. Pričakujem lepo dirko z veliko gledalci in tekmovalci. Precejšen del relija sicer poteka navzgor, a na suhem asfaltu bi moral biti konkurenčen. Težav z intercoolerjem z zadnjega relija v Italiji ne pričakujem. Temperature bodo nekoliko nižje, za okrog 20 kilometrov na uro pa bo višja tudi povprečna hitrost novogoriškega relija," pravi Humar, ki mu bo tudi tokrat zapiske bral sovoznik Jaka Cevc.

Peljhan je bil na zadnjih relijih zelo hiter, a so ga ustavile tehnične okvare. | Foto: Gregor Pavšič Peljhan je bil na zadnjih relijih zelo hiter, a so ga ustavile tehnične okvare. Foto: Gregor Pavšič

Bo Peljhanu tehnika tokrat služila do konca?

Humar ima pred relijem 31,5 točke prednosti pred Rokom Turkom (peugeot 208 R2), Darko Peljhan (mitsubishi lancer EVO10) pa je imel po zmagi na uvodnem reliju v Velenju na naslednjih dirkah precej tehničnih težav. Tudi Peljhan lanskega relija v Novi Gorici zaradi odpadlega kolesa ni uspešno končal.

"Z rezultatom se ne obremenjujem. Na dirkalniku preizkušam določene nove stvari in ob takem procesu se pojavijo tudi okvare. Če teh ne bo, pričakujem dober rezultat," napoveduje Peljhan, ki sicer s sovoznico Tino Lazar brani lanski naslov državnega prvaka.

Willi Stengg v opel adamu R2. Ta dirkalnik bo prvič vozil na slovenskih cestah. | Foto: Harald Ilmer Willi Stengg v opel adamu R2. Ta dirkalnik bo prvič vozil na slovenskih cestah. Foto: Harald Ilmer

Na slovenske relije se vrača nekdanji zmagovalec Saturnusa Willi Stengg

Med dvokolesno gnanimi dirkalniki bo zanimiv nastop avstrijske legende relija Willija Stengga z opel adamom R2. To bo prvi nastop tega Oplovega dirkalnika na slovenskih relijih, Stengg pa bo kot dvakratni zmagovalec relija Saturnus v skupni razvrstitvi spomnil na odlične vožnje forda escorta v devetdesetih letih.

Med Slovenci ima visoke ambicije v razredu dvokolesno gnanih avtomobilov tudi Grega Premrl (citroën DS3 R3T), ki je letos napredoval iz relija v reli in je vse bližje najhitrejšim voznikom državnega prvenstva. | Foto: Gregor Pavšič Med Slovenci ima visoke ambicije v razredu dvokolesno gnanih avtomobilov tudi Grega Premrl (citroën DS3 R3T), ki je letos napredoval iz relija v reli in je vse bližje najhitrejšim voznikom državnega prvenstva. Foto: Gregor Pavšič

Zanimivih voznikov in avtomobilov je še na pretek. Matija Koritnik bo vozil atraktivni renault clio R3, enako tudi domačin Igor Žbogar. Z renaultom cliom RS bo poskušal presenetiti Vasja Miklavčič, s peugeotom 308 pa Kristijan Širok. Poseben magnet bo nekdanji tovarniški renault clio maxi Italijana Lina Acca, podobno kot Premrl zmogljivega citroëna DS3 R3T vozi tudi Avstrijec Michael Kogler. Visoke ambicije pred domačimi navijači ima tudi Jernej Fakin, ki bo drugič zapored najel peugeota 208 R2 iz ekipe Oktan Sport.

Aleš Zrinski je letos vodilni v tem razredu državnega prvenstva, ki pa je lani na reliju v Novi Gorici po srditem boju do zadnjega kilometra vendarle moral priznati premoč Domnu Agniču (BMW M3 E30). | Foto: Gregor Pavšič Aleš Zrinski je letos vodilni v tem razredu državnega prvenstva, ki pa je lani na reliju v Novi Gorici po srditem boju do zadnjega kilometra vendarle moral priznati premoč Domnu Agniču (BMW M3 E30). Foto: Gregor Pavšič

Zrinski z BMW M3 blizu naslova državnega prvaka

V vrhu divizije 3 državnega prvenstva so avtomobili s pogonom na zadnji par koles. Na drsečem primorskem asfaltu to morda ni najhitrejše, zagotovo pa tem dirkalnikom ne manjka atraktivnosti. Aleš Zrinski je letos vodilni v tem razredu državnega prvenstva, ki pa je lani na reliju v Novi Gorici po srditem boju do zadnjega kilometra vendarle moral priznati premoč Domnu Agniču (BMW M3 E30). Voznik v starejši različici BMW M3 je bil hitrejši le za šest sekund.

"Spomini na lanski reli so zelo lepi. Tako majhne razlike so bistvo tega športa. Spomnim se odlične atmosfere in lepih hitrostnih preizkušenj. S sovoznikom Tadejem Štuparjem sva dobro pripravljena, enako velja tudi za najin dirkalnik. Želim si zmage v diviziji III, uvrstitve v prvo sedmerico slovenskega državnega prvenstva in prvo peterico pokala Mitropa," napoveduje Zrinski, ki poleg Agniča za glavnega tekmeca šteje še Matjaža Zupančiča (BMW M3) in domačina Kristijana Široka (peugeot 306).

Martin Mlinar in sovoznik Miran Mlinar sta z MG ZR 105 aktualna državna prvaka v tem razredu, kjer tudi letos še ne poznata poraza.  | Foto: Gregor Pavšič Martin Mlinar in sovoznik Miran Mlinar sta z MG ZR 105 aktualna državna prvaka v tem razredu, kjer tudi letos še ne poznata poraza. Foto: Gregor Pavšič

Tretjina sodelujočih v najmanjšem razredu

Med prijavljenimi posadkami na novogoriški reli jih 32 spada v razred A5, od tega je 27 slovenskih posadk del divizije 1 državnega prvenstva. Martin Mlinar in sovoznik Miran Mlinar sta z MG ZR 105 aktualna državna prvaka v tem razredu, kjer tudi letos še ne poznata poraza. Na zadnjem reliju se je z odličnimi časi izkazal tudi Portorožan Marko Grossi (citroën AX GTi), a je nato doživel nesrečo in odstopil. Zelo hiter je bil letos na posameznih hitrostnih preizkušnjah tudi Ajdovec Martin Štucin (škoda felicia).

"Poleti smo dirkalnik pripravili na jesenski del sezone. Konkurenca na reliju v Novi Gorici bo zelo množična, to pa je odlična reklama za avtomobilski šport v Sloveniji. Tudi mene veseli tolikšen odziv tekmovalcev na to dirko. Hitrostna preizkušnja Lig bo morda v nasprotni smeri še bolj zanimiva kot lani, ko se je žal končala nesrečno za mojega tekmeca Jana Mraka," pred relijem napoveduje Mlinar.

Ne spreglejte