Gregor Pavšič

Četrtek,
11. 5. 2017,
3.41

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,10

2

Natisni članek

Daniel Šaškin WRC Croatia Rally

Četrtek, 11. 5. 2017, 3.41

6 let, 7 mesecev

FIA išče dodatni 14. reli za svetovno prvenstvo leta 2018

Hrvati korak od avtomobilskega raja: v Istri svetovno prvenstvo v reliju?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,10

2

Hrvaška bo predvidoma postala eden od dveh kandidatov za vstop v koledar svetovnega prvenstva v reliju, ki pomeni prave poslovne in športne spektakle. Tekmec Hrvatov, ki želijo dirko organizirati v Istri, je Nova Zelandija. Bo elitni reli zapeljal tudi prek meje v Slovenijo?

V svetovno prvenstvo v reliju so letos zapeljali novi dirkalniki razreda WRC, ki so postali še močnejši, predvsem pa navzven bolj agresivni in atraktivni. Letošnja sezona je zelo izenačena in raznovrstna, saj smo na petih relijih videli štiri različne zmagovalce v štirih različnih dirkalnikih. | Foto: M-Sport V svetovno prvenstvo v reliju so letos zapeljali novi dirkalniki razreda WRC, ki so postali še močnejši, predvsem pa navzven bolj agresivni in atraktivni. Letošnja sezona je zelo izenačena in raznovrstna, saj smo na petih relijih videli štiri različne zmagovalce v štirih različnih dirkalnikih. Foto: M-Sport

Svetovno prvenstvo v najbolj atraktivnih in dinamičnih avtomobilskih disciplinah je spektakel, ki privabi več sto tisoč obiskovalcev. Naši južni sosedje želijo reli svetovnega prvenstva že prihodnje leto, ko bo mednarodna avtomobilska zveza FIA v koledar uvrstila eno dirko več, pripeljati v Istro. Letos jeseni se bodo morali predvidoma izkazati na svoji generalki. Britanski Autosport je poročal, da sta kandidata za dodatno, 14. mesto v koledarju leta 2018 le še Hrvaška in povratnica Nova Zelandija. Bomo torej že prihodnje leto le streljaj od Slovenije spremljali na delu najboljše voznike sveta?

Reli po Novi Zelandiji je bil del svetovnega prvenstva zadnjič leta 2012. | Foto: Citroën Reli po Novi Zelandiji je bil del svetovnega prvenstva zadnjič leta 2012. Foto: Citroën Kakšne so možnosti obeh kandidatov?

Nova Zelandija
Reli je bil v koledarju že ob prvem uradnem svetovnem prvenstvu leta 1973. Znana je po spektakularni pokrajini, ki zagotavlja prvovrstne televizijske posnetke in globalni doseg. Nova Zelandija nima avtomobilske industrije, prav tako se zaradi odročnosti ob hitrostnih preizkušnjah ne zbere veliko gledalcev. Novozelandski reli je vseeno favorit za vstop v svetovno prvenstvo, saj imajo Novozelandci svojega dirkača Haydena Paddona v tovarniški ekipi Hyundaia.

Hrvaška
Promotorji svetovnega prvenstva poudarjajo hrvaško obstoječo infrastrukturo, turistično okolje, podporo države in tudi enostaven dostop obiskovalcev iz večjega dela Evrope. Hrvaški kandidaturi lahko v prid šteje tudi njihov funkcionar Zrinko Gregurek, nekdanji predsednik HAKS (Avto-karting zveza Hrvaške), danes pa eden od vodilnih funkcionarjev v FIA in ena od desnih rok predsednika Jeana Todta. Ovira hrvaški kandidaturi bi bila lahko zaveza FIA, da v koledar ne vključuje dodatnih evropskih relijev.

Hrvati so tudi že sprejeli delegacijo iz svetovnega prvenstva, ki so jo sestavljali promotor Olivier Ciesla, direktor relija pri FIA Jarmo Mahonen in predsednik komisije WRC Carlos Barbosa. Vse tri je v hrvaškem parlamentu sprejel tudi premier Andrej Plenković. Skrajno levo na fotografiji Daniel Šaškin, eden glavnih pobudnikov projekta. | Foto: WRC Hrvati so tudi že sprejeli delegacijo iz svetovnega prvenstva, ki so jo sestavljali promotor Olivier Ciesla, direktor relija pri FIA Jarmo Mahonen in predsednik komisije WRC Carlos Barbosa. Vse tri je v hrvaškem parlamentu sprejel tudi premier Andrej Plenković. Skrajno levo na fotografiji Daniel Šaškin, eden glavnih pobudnikov projekta. Foto: WRC

Reli, ki je naslednik tradicionalne avtomobilske dirke

Osnova za to kandidaturo je eden od avtomobilističnih relijev z najdaljšo tradicijo na prostoru nekdanje Jugoslavije. Med tremi najstarejšimi so bili slovenski reli Saturnus, srbski reli YU in pa hrvaški reli Ina Delta v okolici Zagreba. Ta se je nato preimenoval v reli Ina Croatia, nato pa se z novimi organzatorji iz Zagreba preselil v hrvaško Istro. Dirka je pred leti že štela za evropsko prvenstvo v reliju, lani pa na primer za FIA evropski reli pokal. Eden od pobudnikov razvoja te prireditve k ravni svetovnega prvenstva je bil podjetnik in dirkaški navdušenec Daniel Šaškin iz Poreča.

"O tem sanjam že dolgo. Ko smo pred leti reli pripeljali v Istro, smo že začeli razmišljati o tem, ali bi bilo to mogoče, kaj vse je treba narediti za svetovno prvenstvo," je za Siol.net povedal Šaškin, sicer eden od začetnikov tega projekta, ki pa bo moral za uspeh zrasti na raven nacionalnega in celo meddržavnega povezovanja.

Hrvaški reli za svetovno prvenstvo, če ga bo mednarodna avtomobilska zveza FIA uvrstila v koledar za sezono 2018, bo večinoma potekal po asfaltnih cestah. Promotorji svetovnega prvenstva ne izključujejo niti dodatnega dneva na makadamskih cestah. | Foto: Hyundai Hrvaški reli za svetovno prvenstvo, če ga bo mednarodna avtomobilska zveza FIA uvrstila v koledar za sezono 2018, bo večinoma potekal po asfaltnih cestah. Promotorji svetovnega prvenstva ne izključujejo niti dodatnega dneva na makadamskih cestah. Foto: Hyundai

Z mestom Poreč in turističnima partnerjema že podpisali pogodbo za 4,5 milijona evrov

Šaškin pravi, da gre za zdaj vse po načrtu, a da od mednarodne avtomobilske zveze FIA še niso prejeli uradnega pisma o statusu kandidata za WRC. Organizacija takega relija je seveda velik organizacijski in finančni zalogaj, a na Hrvaškem so podporo za prireditev dobili tudi na najvišjih državnih ravneh.

"Z mestom Poreč, turističnim podjetjem Valamar in turistično agencijo smo podpisali dogovor za tri leta v vrednosti 4,5 milijona evrov. To je osnova. Dobili smo pokroviteljstvo od urada za šport pri vladi, pismo podpore predsednika parlamenta, predsednika vlade, ministrstva za turizem, turistične zveze, pokroviteljstvo predsednice republike in olimpijskega komiteja. Turistična zveza bi morala tudi sodelovati finančno. Želimo se dogovoriti tudi z drugimi partnerji, na primer Ino, Petrolom in podobno. Toda za take dogovore potrebujemo uradno pismo, čakamo torej na FIA," nadaljuje Šaškin.

Dirko podpira tudi Janica Kostelić, znamenita alpska smučarka, danes hrvaška sekretarka za šport. Hrvati so tudi že sprejeli delegacijo iz svetovnega prvenstva, ki so jo sestavljali promotor Olivier Ciesla, direktor relija pri FIA Jarmo Mahonen in predsednik komisije WRC Carlos Barbosa. Vse tri je v hrvaškem parlamentu sprejel tudi premier Andrej Plenković.

Reli svetovnega prvenstva tudi v Sloveniji?

Porečan si obeta tudi meddržavno sodelovanje s Slovenci. Tako bi eno ali dve hitrostni preizkušnji po njegovih besedah lahko izpeljali tudi v Sloveniji. Možnosti so v slovenski Istri ali pa celo v okolici Postojne, kar je ena izmed Šaškinovih želja.

Hrvati so že navezali stik s slovensko pristojno zvezo za avtomobilski šport AŠ2005, prav tako s posameznimi slovenskimi dirkači in tudi turistično zvezo Slovenije, mestom Portorož, župani in podobno. Za začetek formalnih dogovorov pa zdaj potrebujejo uradno pismo FIA o vlogi kandidata za svetovno prvenstvo, poudarja Šaškin.

Med tovarniškimi vozniki hitrostne preizkušnje v hrvaški Istri že pozna Juho Hanninen. Leta 2012 je na reliju Croatia zmagal s tovarniško škodo fabio S2000. | Foto: Toyota Med tovarniškimi vozniki hitrostne preizkušnje v hrvaški Istri že pozna Juho Hanninen. Leta 2012 je na reliju Croatia zmagal s tovarniško škodo fabio S2000. Foto: Toyota

Generalka že letos jeseni

Croatia reli bo potekal letos oktobra, štel pa bo tudi za slovensko državno prvenstvo v reliju. Šaškin nam je potrdil, da so organizacijsko raven že prestavili višje in začeli organizirati reli, ki kandidira za vstop v koledar svetovnega prvenstva. V prihodnjih mesecih morajo torej pripraviti pravo generalko pred morebitnim vstopom v reli elito.

"Tri hitrostne preizkušnje morajo biti iste, kot bi bile v primeru organizacije svetovnega prvenstva. Pripravljamo večji šov, v dirko bomo zato tudi več vložili. Vsi parametri, na primer varnost, oznake, parkirišča, medijsko središče in podobno, morajo biti povsem na ravni svetovnega prvenstva," je dodal Šaškin, ki lahko v primeru statusa uradnega kandidata za svetovno prvenstvo jeseni na reliju pričakuje tudi kakovostno udeležbo.

Kankkunen kot predvoznik, na štartu tudi tovarniški dirkalniki WRC?

Vlogo predvoznika bi po njegovih načrtih moral opravljati štirikratni svetovni prvak Juha Kankkunen – Finec je že bil gost na Šaškinovi Dirki šampionov v Poreču – zaradi spoznavanja povsem novega okolja in hitrostnih preizkušenj pa bi lahko vsako med tovarniškimi moštvi v Istro poslalo en svoj dirkalnik.

Reli sicer ne bo dolg toliko, kot so dirke svetovnega prvenstva, ki imajo za okrog 350 kilometrov hitrostnih preizkušenj, ampak bo letos z vidika dolžine izpeljan na ravni evropskega pokala FIA. Imel bo okrog 155 kilometrov hitrostnih preizkušenj.

Šaškin dodaja, da se bodo organizacijski ekipi pridružilo tudi nekaj izkušenih Fincev in Portugalcev. To so ljudje z veliko izkušnjami pri organizaciji relijev svetovnega prvenstva. Na dirki bodo potrebovali tudi veliko prostovoljcev. Osnovni del organizacijske ekipe bodo vseeno sestavljali Slovenci in Hrvatik, poudarja Porečan.