Gregor Pavšič

Sreda,
18. 9. 2019,
4.01

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

15

Natisni članek

BTC City Ljubljana Drive Me Toyota

Sreda, 18. 9. 2019, 4.01

4 leta, 7 mesecev

Toyota v Sloveniji zaganja sistem "car sharinga"

Začetek sprememb? Trgovec v Ljubljani z novo "prodajo" avtomobilov.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

15

Toyota Drive Me | Pod imenom Drive Me se skriva možnost kratkotrajnih ali večdnevnih najemov nekaterih modelov znamk Toyota in Lexus. Rezervacija se opravi prek mobilne aplikacije ali interneta, strošek najema pa že upošteva vse vzdrževalne stroške in gorivo. | Foto Gregor Pavšič

Pod imenom Drive Me se skriva možnost kratkotrajnih ali večdnevnih najemov nekaterih modelov znamk Toyota in Lexus. Rezervacija se opravi prek mobilne aplikacije ali interneta, strošek najema pa že upošteva vse vzdrževalne stroške in gorivo.

Foto: Gregor Pavšič

Imeti isti avtomobil ali jih izbirati glede na trenutne potrebe? Kupiti pri trgovcu čisto svoj avtomobil ali le ustrezne pakete mobilnosti? To so aktualna vprašanja avtomobilske industrije in prvi odgovori počasi prihajajo na trg. Sistem souporabe je zdaj v Sloveniji začela tudi Toyota.

Vse več avtomobilskih trgovcev se zaveda sprememb v prodajnih navadah kupcev in počasi so temu že začeli prilagajati svoje poslovne modele. Nakup avtomobila danes pomeni odločitev za en model, ki ga nato kupec vozi tudi deset ali več let. V času izjemno hitro razvijajoče se tehnologije zato ni preprosto izbrati vozila, ki ne bi bilo že čez leto ali dve zastarelo.

Ena izmed možnosti so poslovni najemi avtomobilov, pri katerih je mogoče vozila menjati na nekaj let in tako ima uporabnik v rokah vselej moderno vozilo. Počasi pa se rišejo tudi obrisi prihodnjih paketnih prodaj mobilnosti, ne avtomobilov. Za določen znesek bo torej kupec dobil pravico do kombinirane uporabe različnih vozil določenega proizvajalca. Marsikomu bi na primer med tednom ustrezal manjši avtomobil, ob koncu tedna karavan ali športni terenec, nekajkrat na leto pa športni avtomobil.

Toyota bo v Sloveniji avtomobile tudi oddajala v souporabo

Enega takih projektov so začeli na noge postavljati pri Toyotinem uvozniku za Slovenijo in regijo. Pod imenom Drive Me se skriva možnost kratkotrajnih ali večdnevnih najemov nekaterih modelov znamk Toyota in Lexus. Rezervacija se opravi prek mobilne aplikacije ali interneta, strošek najema pa že upošteva vse vzdrževalne stroške in gorivo. V osnovni ceni je vključena določena količina kilometrov. Dve uri najema hibridne toyote corolle tako staneta 16 evrov, celodnevni najem avtomobila pa 68 evrov.

Trenutno je v projektu šest vozil, in sicer omenjena corolla, lexusa UX in LS, dve toyoti RAV4 in toyota prius.

Toyota corolla je za zdaj najcenejši avtomobil za najem v sistemu Drive Me. | Foto: Gregor Pavšič Toyota corolla je za zdaj najcenejši avtomobil za najem v sistemu Drive Me. Foto: Gregor Pavšič

Bi v prihodnje kupili pakete mobilnosti, ne zgolj enega svojega avtomobila?

  • Ne, avtomobil želim imeti le zase.
    66,02 %
    1018 glasov
  • Da, tako bi lahko vozil različne avtomobile in jih prilagajal trenutnim potrebam.
    31,06 %
    479 glasov
  • Zadošča mi uporaba javnega prevoza in občasno "car sharinga", avtomobila ne potrebujem.
    2,92 %
    45 glasov
Oddanih 1542 glasov

Pilotni projekt za šest podjetij iz ljubljanskega BTC: enourni najem avtomobila za devet evrov

Za zdaj je to le pilotni projekt za podjetja (B2B), v katerem sodeluje šest podjetij iz ljubljanskega BTC. Tja letno pripelje kar 12 milijonov vozil, torej vsak dan skoraj 33 tisoč. Učinkovitejša uporaba službenih flot lahko razbremeni marsikatero manjše podjetje, ki nima zaposlenih ljudi za upravljanje vozil. Odpadejo skrbi za čiščenje, točenje goriva, nakup vinjet, gum, servise in podobno.

Cenik najema avtomobilov v sistemu Drive Me:

 

Vključeni kilometri

Toyota corolla

Toyota RAV4

Lexus UX

Lexus LS

1 ura

20 km

9 EUR

12 EUR

14 EUR

19 EUR

2 uri

30 km

16 EUR

19 EUR

31 EUR

31 EUR

3 ure

60 km

21 EUR

25 EUR

42 EUR

42 EUR

4 ure

70 km

29 EUR

32 EUR

58 EUR

58 EUR

8 ur

150 km

48 EUR

65 EUR

110 EUR

110 EUR

Popoldanski najem (17.30-7.30)

30 km*

20 EUR

28 EUR

32 EUR

38 EUR

Celodnevni najem (pon.-čet.)

180 km*

68 EUR

93 EUR

104 EUR

148 EUR

Najem za čez konec tedna

110 km**

110 EUR

160 EUR

175 EUR

220 EUR

*Vsak nadaljnji kilometer je 0,30 evra.

**Prevzem in vračilo s polnim rezervoarjem, morebitne dodatne stroške goriva krije uporabnik.

Rezervirana mesta pred Kristalno palačo v BTC. | Foto: Gregor Pavšič Rezervirana mesta pred Kristalno palačo v BTC. Foto: Gregor Pavšič Ne skrivajo ambicij po širjenju storitve na trg fizičnih strank

Naslednja želja pa je nedvomno rešitev ponuditi tudi fizičnim strankam, je potrdil Gregor Mauko, direktor Toyote Adrie. Najprej bodo sistem odprli za vsa podjetja iz BTC, kjer bosta za zdaj tudi osrednji točki za prevzem in vračilo avtomobilov (trenutno ena točka). Če bo potrebno, bodo prilagajali število vozil ter sproti analizirali želje in potrebe uporabnikov.

Prilagoditi bo morda treba cene in narediti bolj privlačne najeme zunaj največjih konic povpraševanj. Ob širitvi poslovanja bi bila že precej velika tudi naložba v tak vozni park. Po Maukovih besedah bodo avtomobile menjali na približno tri mesece oziroma po deset tisoč prevoženih kilometrih.

In še to: najkrajši čas najema vozila bo za zdaj ena ura, najdaljši pa 720 ur oziroma 30 dni. Med posameznimi najemi bodo imeli upravitelji 30 minut za urejanje vozila. Ob morebitnih prekrških bo voznik poleg globe plačal dodatnih 50 evrov upravitelju sistema, enako tudi pri odvozu s pajkom. Morebitno kajenje v avtomobilu bo stalo 300 evrov.